Gå til innhold
Arkivverket

Dåp 1813, tydehjelp


Anett Ytre-Eide
 Del

Recommended Posts

 

Eg skjønar ikkje heilt korleis vi kan ha same forfedrane alle tre. Det er rett at eg nedstammar frå Skyttartølløv, men Anett gjer vel ikkje det fordi om ei syster av ei potensiell formoder giftar seg inn i same ætta? Eller er det noko eg ikkje har fått med meg her?

 

Det lurer jeg også på? Selv om navnet på en av fadderne så kjent ut. Jeg har rett og slett ikke disse navna "i kroppen" ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 85
  • Opprettet
  • Siste svar

Topp bidragsytere i dette emnet

  • Aud Marion Røen

    33

  • Knut Frode Hansen

    2

  • Finn Gunnar Oldervik

    13

  • Anett Ytre-Eide

    35

Selvfølgelig har jeg rota det til nå; det var jo Marits søster Gjertrud som evt. ble gift med Mikkel Mikkelsen Løfald (Driva). Gjertud ble gift fra Halgunset, så hun må ha kommet til Rindal ei tid før hun ble gift.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved giftemålet til Anders Johanisen i Aure er hans fars navn Johanes Andersen Wean, og Marit er oppgitt å komme fra Wean i Aude ved giftemålet i Rindal (i bygdeboka).

 

Anders Johannesen kan godt være Marit og Gjertruds bror Anders; alder og far stemmer jo bra og han døper også to av barna Johannes og Guri.

 

Jeg fant Morken i Orkdal ved folketellinga 1801, men ingen Johannes der på denne tida. Han kan vel ha kommet i tjeneste der etter 1801.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser av Auds innlegg at Anders Johannesen døde i 1862 og enka ble gift med Tølløv Mikkelen; bror til Mikkel Mikkelsen som var gift med Anders si søster Gjertrud Johannesdatter ?

http://www.digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=12&filnamn=f61569&gardpostnr=356&personpostnr=2482&merk=2482#ovre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror du er inne på noe Aud Marion. Kikket litt i kirkebøkene i natt og såg at Anders også fikk døpt en datter Guri. Det merkelige var at ved vielsen i 1841 så var Anders oppgitt å være 32 år og født på Åmot i Oppdal. Faren ble kalt Husmann Johannes Andersson Wean. Så vidt jeg husker, så var det ei Guri Olsdatter Vean som var fadder på det eldste barnet til Gjertud og Mikkel også. Det kan vel se ut som Anders kan være født før ekteskapet ble inngått mellom Johannes og Guri? Johannes er forøvrig kalt soldat, så han bør vel finnes i en eller annen soldatliste.

 

Som en kurositet, så kan det jo nevnes at den tida jeg dreiv fiske på Lofoten og andre steder, så hadde vi med som mannskap en Johannes Vean alias Johannes Tuven (Tuvåinn). Han nedstammer trolig fra Johannes Andersson og Guri Olsdatter gjennom Anders Johannesson. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, nå er jeg nesten 100% sikker på at vi er inne på riktig spor her. :)

 

Tok en utskrift over alle Marit/h som fantes i Aure, Rindal, Meldal, Surnadal og Orkdal under folketellinga i 1865. Tre var oppgitt som født i Aure. Den ene var ugift tjenestepike, den andre var Marit J. Ormset, som vi jo har sett ganske nøye på, og den tredje (Johnsdatter, f. 1818)var g.m. Erik Guliksen og hadde barn f. -47 og -55.

 

Vi vet imidlertid at den som står oppført i folketellinga som født i Orkdal i 1818 og g.m. Tølløv Hansen, er riktig person. Bryllupet deres lenket Aud M. til i #12. Problemet på det tidspunktet i diskusjonen var at jeg manglet oversikten, og skjønte ikke hvor viktig dette sporet var, og derfor surret videre i helt feil retning. I innlegg #38 legger jeg en lenke til Marits dåp, har nå kommet på riktig spor v.hj. av Aud M. Om Marit i virkeligheten er født i Aure blir det vel vanskelig å finne ut av, men hun er i alle fall døpt i Orkdal. Farens navn samsvarer med farens navn oppgitt ved bryllupet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg så ikke at FGO alle rede hadde svart - hadde "lagt ned" denne sida for ei stund ... men vi er jo enige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viser igjen til Aud K.S. innlegg fra bygdeboka for Aure. Det må være Anders Johannesens foreldre som har vært på plassen før Anders siden det er enka Guri/Guru Olsdatter Anders tar over etter i 1842. Johannes A. døde jo i 1841.

Da har nok hele familien flyttet sammen til Aure før noen av barna ble konfirmerte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har slått opp i bind III, Gards- og ættesoge for Rindal, side 621. Enten har bygdeboka feil opplysninger eller så er fødested for Marit feil oppgitt ved folketellinga.

Jeg skriver av fra boka:

 

"Tølløv Hanson Røen fekk bygsel på plassen 23. oktober 1852. Tølløv Hansson var f. 1821 i Røskalvehåggån i Romundstadbyda og var blandt fleire bror til Ola Hansson i Negard Romundstad. Han var gift med Marit Johannesdotter Vean, f. 1818 i Aure. Dei hadde tri born:

 

1. Brynhild, f. 1849, gift 1870 med Even Einarson Lille-Tiset, f. 1845, frå Tisethuset under Lille-Tiset. Dei bygsla Røsgjerdet i Bukta.

 

2. Guri, f. 1852, gift 1872 med Peder Olson Skjølsvoll, f. 1842, frå Utigard. Dei bygde og busette seg på Nygarden Skjølsvoll.

 

3. Marit, f. 1856.

 

Tølløv Hansson døde 1879 og Marit Johannesdotter i 1882."

 

- vi får nok lete etter vielsen til Tølløv og Marit.

 

Aud M

 

Da har jeg funnet Guris dåp i Surnadal(nr 147), det er i 1851, ikke -52. Og da tar jeg gjerne litt tydehjelp for å få alle detaljer på plass. Hvem er fadderne f.eks?

 

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050614030447.jpg

 

permanent sidelenke:

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2297&idx_id=2297&uid=ny&idx_side=-99

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guris fadre:

Hans Christensen Røen, Ole Hansen ibid, Mikkel Olsen Brøndstad, Rannei Pedersd. Røen, Kari Hansd. ibid, Marit Sivertsd. Negaard.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang Marit: Her må det mer trenede øyne til enn mine. FGO klarer sikker denne.

- men hun er hjemmedøpt av Lars Ingebrigtsen Trønningsdal/Trønsdal og tydligvis død før dåpen kunne bekreftes i kirka.

"død før Daabens ?"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det; bra med eksperthjelp.

 

Jeg fant ingen av barna til Johannes A. og Guraa konfirmert i Aure heller og kom på å lete i Hemne.

Her fant jeg Marits konfirmasjon:

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16149&idx_id=16149&uid=ny&idx_side=-104

- så da har familien hatt et opphold på Dybsæter i Hemne før de dro vidre til Aure.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var da voldsomt til farting!

 

Jeg leter etter foreldrene hennes nå. Har problemer med å finne Guru Olsdatter. Aud K. sendte meg en melding som sier at det finnes et skifte på Ole Jonsen, enke Giertrud Olsdt. fra Orkdal, dv.s plassen Aamodslychen i Meldal 3.9.1798. En datter der er Gurru Osldt, 18 år, tjener hos Knud Seter.

 

Har lett etter Gurrus dåp i Meldal ministerialbok, men finner ikke noe. Hvor er det ellers bra å lete? De er uforutsigelige denne gjengen her...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant ei kaarenke Guri Olsdatter i Aure, død i 1856 78 år gammel, men er svært usikker på om dette er "din" Guraa/Guri ?

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16109&idx_id=16109&uid=ny&idx_side=-248

Mener det står Thuen, men gårdsnavnet er vel Mæle - og det "skulle vært" Wean ?

- om dette var riktig Guraa/Guri ville vi hatt ca fødeår på henne.

 

Åmot er nær Orkdalsgrensa; Guraa/Guri kan like gjerne være fra Orkdal selv om hun fødte Anders på Åmot.

Fant henne ikke i bygdeboka for Meldal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.