Gå til innhold
Arkivverket
Olav Bonesmo

Bonde erstatter fogd på ekstraordinært ting.

Recommended Posts

Olav Bonesmo

På et ekstraordinært ting på gården Brevik 24 april 1727 har fogden Børge Eeg forfall, og stedfortrederen blir en bonde fra Soggebakke, Christopher Mathisen.

 

For meg reiser det noen spørsmål:

 

1. Kjenner noen til tilsvarende saker?

2. I så fall, er det kjent om erstatteren må ha særlige kvalifikasjoner?

3. Christopher Mathisen får sin bygselsseddel på Soggebakke av oberst Schultz 14 oktober 1697, da er han i følge tingboka på Torvik, men han er ikke registrert i matrikkelen hverken som eier eller driver der. Mathias navnet finnes ikke i skattelister/matrikler i ottingen før den tid(Etter 1610). Christopher Mathisen blir lagrettemann første gang i 1702, og har dette vervet 13 ganger mellom 1702 og 1727, dvs. han er langt hyppigere benyttet enn normalt i ottingen.

 

Takknemlig for all informasjon om såvel problemstilling som person!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

Jeg har ikke noe helt analogt å komme med, men jeg har jo sett at bønder (som dog riktignok i hvert fall til dels har hatt opphav utenfor Norge) på 1600-tallet har vært fullmektiger for fogden (og også for sorenskriveren). Disse fullmektigene kunne sendes i ærend langt av sted utenfor fogderiet på øvrighetens vegne, og de kunne også opptre på tinget ved ulike anledninger. Det er jo mulig at Christopher Mathisen også kan ha blitt benyttet til lignende oppdrag tidligere, evt. at dette var første gangen. Det ser jo ut til at han i utgangspunktet var ekstra betrodd, siden han opptrer som lagrettemann så mange ganger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.