Gå til innhold
Arkivverket
Knut Rage

Firmahistorie

Recommended Posts

Knut Rage

Finst det oppslagsverk evt. arkivmateriale der ein kan finna ut av eit bestemt firmas historie? I dette konkrete tilfellet gjeld det Stavanger Malervare & Utstyrsforretning, ca slutten av 1800-talet - 1979.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Carsten Schanche

Det norske næringsliv, Rogaland fylkesleksikon, utgitt 1950:

 

Stavanger Malervare- & Utstyrsforretning A/S, Innehavere Knudsen og Rage, Verksgt.12. Tlf. 20629 - 22356. Tlgr.adr. "Malervareutstyr".

 

Forretningen ble startet i 1900 og omfatter salg av malervarer og kjemikalier. Innehaver er Knudsen og Rage. Virksomheten drives i en gros og en detalj. Det omsettes tapeter, linoleum, gulvtepper, rullegardiner, bordvoksduker, portierestoffer, gulv-, vegg- og takpapp, spiker, stifter, hengsler, låser, vridere etc., celluloselakker. Sadelmaker- og snekkeriartikler.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Rage

Tusen takk for svar! Det var interessant. Har tenkt meg ein tur til Stavanger i sommar og leita i arkiv og bibliotek - men dette var ei god byrjing. Ser at firmaet opphavleg heitte Knudsen & Fuggeli før det seinare skifta namn til Knudsen & Rage. Skal få tak på leksikonet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Det ble startet firmaregister hos fogdene/magistratene i 1875. Fra 1891 ble det gjort om til firma/handelsregistre i tre deler:

1) enkeltmannsfirma, 2) akseselskaper og 3) uansvarlige selskaper.

 

Disse registrene er utstyrt med navneregister og skal være å finne i statsarkivene opp til 1944, da det på ny ble omorganisert til løsbladsystem. Storparten av materialet fra perioden etter 1944 har vært overført til Brønnøysundregistrene, men det arbeides nå med å få til en tilbakeføring, slik at materialet opp til 1980 om ikke så lat for lang tid vil havne i de respektive statsarkivene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Rage

Takk for klargjerande svar, Yngve Nedrebø. Det tolkar eg slik at det for dette firmaet sitt vedkomande kan vera noko å finna i statsarkivet i Stavanger, samt i Brønnøysund. Det er den aller eldste delen av firmahistorien eg er interessert i - resten "sit" eg på allereie.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.