Gå til innhold
Arkivverket

Rømte / deserterte sjøfolk


Recommended Posts

Hundrevis av sjøfolk rømte hvert år mellom 1866 og 1906 ifølge innrulleringssjefene. Men kan vi finne ut hvem det var som rømte? Har dette blitt ført i annotasjons- og/eller hovedrullene? Finnes det egne lister over rømte sjømenn hvor det angis både navn og havnen de deserterte i? Eller er den eneste måten å finne ut hvem som rømte på å bla seg gjennom alle rullene og notere ned hver enkelt navn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Unge sjøfolk var ført i annotasjonsruller, fullbefarne og dem over 22 var ført i hovedrullene. I disse rullene er det gitt opplysninger om den enkelte sjømann, navn, adresse, bosted, påmønstringstidspunkt og -sted, navn på skip og avmønstringstidspunkt og -sted. Her vil det framgå hvem som rømte, hvilken dag rømning fant sted og hvor dette skjedde. Vi har navneregistre til disse rullene, men ikke register om rømninger.

 

Sjømannsprest Ole G. Barmann i London samlet et stort statistisk materiale om "rømningsvæsenet" og skrev et omfattende manuskript om årsakene til røming, omfanget ac den og følgene av den. Dette materialet ligger nå i Sjømannsmisjonens arkiv i Statsarkivet i Bergen. Han ble stortingsrepresentant, og kalles "sjømannslovens far".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.