Gå til innhold
Arkivverket
Anja T

Skilsmisser i Bergen 1869-1885

Recommended Posts

Anja T

Jeg lurer på om det finnes noe register over skilsmisser i Bergen i perioden mellom 1869 og 1885?

 

Johannes Jakobsen Rød og Synneve Rasmusdatter Bjerkeland, begge fra Sogn og Fjordane, står oppført som separert i FT 1875 for Bergen: http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=25&filnamn=f71301&gardpostnr=28415&merk=28415#ovre

 

I tillegg fant jeg familien (kun foreldrene og de tre yngste barna) i et fattigmanntall, hvor det blant annet står at Synneve reiste til Oslo i 1883: http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=45&filnamn=fg12011864&gardpostnr=14258&merk=14258#ovre

Vet ikke helt hvordan jeg skal tyde disse anmerkningene?

 

I FT 1900 står både Synneve og Johannes oppført som enke/enkemann.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Noe register over skilsmisser på 1800-tallet har vi nok ikke, men det vil stå henvisning til noen saker som gjaldt oppløsning av ekteskap i arkivene fra biskopen, stiftsdireksjonen og stiftamtmannen (fylkesmannen). Men det viser seg ofte nytteløst å lete etter dokumentasjon på skilsmisser. Det problematisk var dersom en av partene, eller begge, ønsket å gifte seg igjen.

 

Separasjon kunne jo bety at den ene ektefellen hadde forlatt familien, som det antydes her i protokollen fra Fattigkommisjonen i Bergen. Der er det vist til et dokument med journalnummer 641/1880, som forhåpentligvis ligger hos Bergen byarkiv, som sitter med arkivene etter fattigvesenet i Bergen.

 

24-156 %22-86, 23-65a, 23-177% er bostedsadressene, 24-156 den nyeste, de andre tidligere adresser. De viser til rode og husnummer, 24-156 tilsvarer Bødkergaten 1.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anja T

Tusen takk for svar! :)

 

Er det mulig å få tilsendt dokumentet det vises til pr. mail fra Byarkivet eller gjør de ikke slik? Bor et godt stykke unna, men hadde vært gøy å lese!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Dersom dokumentet ligger på plass lar det seg sikkert gjøre å få kopi, send epost til post.byarkivet@bergen.kommune.no

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.