Gå til innhold
Arkivverket
Carsten Schanche

En spesiell studentbiografi jeg vil dele med dere

Recommended Posts

Carsten Schanche

Kom over denne studentbiografien fra 1887:

 

Johan Mandius Køhler Olsen.

 

J.M.K.Olsen, f. i Bergen 6.mars 1869, "fik non paa første point til artium, immatrikulerte ikke, men emigrerte".

 

Det er de oplysninger, som det er lykkedes at opnaa ved venskabelig henvendelse ved Køhler Olsen. De kan imidlertid suppleres, jeg hadde nær sagt, at de kunde suppleres i ubegrænset maalestok. For neppe nogen av kuldet 1887 har utfoldet en saa altomfattende og efter de vanlige kategorier saa ubestemt virksomhet som Køhler Olsen.

 

Den opgave der tør ligge ham nærmest, er stillingen som "the business doctor"; alle forretninger som er syke og besværende, kan henvende sig til Køhler Olsen; er der endnu haab, vil de, mot et passende honorar, atter kunde reise sig fra sykeleiet; de haabløse vil gratis kunde erholde sin dødsdom.

 

At "the business doctor" ikke bærer sit navn omsonst fremgaar derav, at flere meget livskraftige forretninger, hvis navne naturligvis ikke ved denne leilighet er tilgjængelige, gjennom aarrækker har benyttet ham som en agtet og kjær huslæge.

 

Han bistaar ogsaa venner med raad og daad og har likeledes her et utbredt og taknemmeligt klientel. Da han kun kjender begrebet "gratis", naar det gjelder dødsdomme, tar han altid procenter, likegyldig om hans vennetjeneste er av ideel eller materiel art. Med inddrivelsen er han rimelig. Timebetaling forekommer ikke i hans praksis, da hans kontortid i regelen er begrænset til tidsrummet 1,59 - 2,01 eftermiddag.

 

Man træffer ham ellers der, hvor man minst venter ham. Han har intet fast opholdssted, er visstnok fremdeles amerikansk statsborger, men sees jevnlig i Norge. Han er aldri præcis, reiser altid med et senere tog og kommer altid med et tidligere.

 

Han har sin betjening i alle rangklasser og fører til stadighet mennesker sammen, som ikke har drømt om hinandens tilværelse. Han vækker andres livslyst og er selv hypokonder.

 

Han har til enhver tid en række av ideer, som han forærer bort. Han er istand til at drikke chokolade til kjøtkaker og at skylle det hele ned med benedictiner. Hvert aar i juni maaned drager han til Wiesbaden. Han er endnu ugift.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Bonesmo

Praktfull!

 

Olav Bonesmo.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Karin Moen  Oslo

Her kom latterkulene tett, herlig så takk for den!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.