Gå til innhold
Arkivverket

En spesiell studentbiografi jeg vil dele med dere


Carsten Schanche
 Del

Recommended Posts

Kom over denne studentbiografien fra 1887:

 

Johan Mandius Køhler Olsen.

 

J.M.K.Olsen, f. i Bergen 6.mars 1869, "fik non paa første point til artium, immatrikulerte ikke, men emigrerte".

 

Det er de oplysninger, som det er lykkedes at opnaa ved venskabelig henvendelse ved Køhler Olsen. De kan imidlertid suppleres, jeg hadde nær sagt, at de kunde suppleres i ubegrænset maalestok. For neppe nogen av kuldet 1887 har utfoldet en saa altomfattende og efter de vanlige kategorier saa ubestemt virksomhet som Køhler Olsen.

 

Den opgave der tør ligge ham nærmest, er stillingen som "the business doctor"; alle forretninger som er syke og besværende, kan henvende sig til Køhler Olsen; er der endnu haab, vil de, mot et passende honorar, atter kunde reise sig fra sykeleiet; de haabløse vil gratis kunde erholde sin dødsdom.

 

At "the business doctor" ikke bærer sit navn omsonst fremgaar derav, at flere meget livskraftige forretninger, hvis navne naturligvis ikke ved denne leilighet er tilgjængelige, gjennom aarrækker har benyttet ham som en agtet og kjær huslæge.

 

Han bistaar ogsaa venner med raad og daad og har likeledes her et utbredt og taknemmeligt klientel. Da han kun kjender begrebet "gratis", naar det gjelder dødsdomme, tar han altid procenter, likegyldig om hans vennetjeneste er av ideel eller materiel art. Med inddrivelsen er han rimelig. Timebetaling forekommer ikke i hans praksis, da hans kontortid i regelen er begrænset til tidsrummet 1,59 - 2,01 eftermiddag.

 

Man træffer ham ellers der, hvor man minst venter ham. Han har intet fast opholdssted, er visstnok fremdeles amerikansk statsborger, men sees jevnlig i Norge. Han er aldri præcis, reiser altid med et senere tog og kommer altid med et tidligere.

 

Han har sin betjening i alle rangklasser og fører til stadighet mennesker sammen, som ikke har drømt om hinandens tilværelse. Han vækker andres livslyst og er selv hypokonder.

 

Han har til enhver tid en række av ideer, som han forærer bort. Han er istand til at drikke chokolade til kjøtkaker og at skylle det hele ned med benedictiner. Hvert aar i juni maaned drager han til Wiesbaden. Han er endnu ugift.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.