Gå til innhold
Arkivverket

Kirkebøker for Feiring i Akershus nyere enn 1877


Tore S. Falch
 Del

Recommended Posts

Den nyeste kirkeboken for Feiring som er scannet og lagt ut på Digitalarkivet, går frem til 1877. Etter hva jeg kan se, er det heller ikke avlevert til Statsarkivet noen nyere kirkebøker enn dette fra Feiring.

 

Vet Statsarkivet noe om hvor nyere kirkebøker befinner seg og om eventuelle planer for avlevering av disse? Kan Statsarkivet pålegge de enkelte prestekontorene å avlevere gamle kirkebøker der de siste innførslene er over en viss alder?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar - som forsåvidt bare gjentar noe av det jeg skrev i deler av spørsmålet mitt. Resten av spørsmålet var om det foreligger planer for avlevering og om Statsarkivet kan pålegge de enkelte prestekontorene å avlevere gamle kirkebøker der de siste innførslene er over en viss alder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Statsarkivet i Oslo sendte i 2004 et brev til samtlige menigheter i Oslo, Akershus og Østfold, med spørsmål om ikke avleverte kirkebøker. Eidsvoll kirkekontor ble i 2008 kontaktet på nytt, med anmodning om avlevering av kirkebøker fra bl.a. Feiring menighet. Kirkebøkene er fortsatt ikke avlevert, og vi skal nå kontakte kirkekontoret igjen.

 

I 2012 planlegger Statsarkivet i Oslo en ny innkalling av ikke avleverte kirkebøker fra samtlige menigheter i vårt distrikt. Vi vil også foreta en del befaringer i menighetene. Dette gjelder særlig kirkebøkene der det er gått mer enn 80 år siden siste innførsel, men vi vil orientere om at Statsarkivet også tilbyr menighetene avlevering av nyere kirkebøker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Kirkebøkene er fortsatt ikke avlevert, og vi skal nå kontakte kirkekontoret igjen.

 

 

Fikk Statsarkivet noen respons på sin henvendelse til Eidsvoll kirkekontor for drøye to måneder siden? Er det noe håp om at kirkebøkene fra Feiring vil bli avlevert med det første?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi takker for din interesse.

 

Det er ikke registrert noen tilbakemeldinger fra kirkekontoret i Eidsvoll. Statsarkivet i Oslo sendte derfor i går et formelt brev med innkalling av de eldste kirkebøkene m.m. fra menighetene i Eidsvoll (inkl. Råholt), Feiring og Langset.

 

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Har Statsarkivet fått et svar på brevet av 17.november til kirkekontoret i Eidsvoll?

Eller enda bedre: Er de nevnte kirkebøkene nå blitt avlevert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Statsarkivet var i telefonkontakt med kirkekontoret i Eidsvoll, i november og i januar måned. Kirkebøkene er fortsatt ikke avlevert, men vi fikk bekreftet at dette blir gjort. Vi kommer tilbake med beskjed på dette forum (og i dette emnet) når avleveringen skjer.

 

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar!

 

Statsarkivet har altså foretatt følgende henvendelser til kirkekontoret i Eidsvoll:

- Brev i 2004

- Kontakt i 2008

- Kontakt september 2011

- Formelt brev 17.november 2011

- Telefonkontakt november 2011

- Telefonkontakt januar 2012

 

Ingen av disse henvendelsene har gitt det ønskede resultat. Statsarkivet har vist en bemerkelsesverdig tålmodighet her, så da håper jeg på den samme tålmodighet og drister meg til noen generelle spørsmål:

 

Kan Statsarkivet pålegge kirkekontorene å avlevere kirkebøker og arkiver over en viss alder?

Hva sier loven? Kan man gi dem frister? Hva kan man gjøre overfor dem dersom de ikke etterkommer Arkivverkets pålegg?

 

Når det gjelder akkurat Eidsvoll, gikk alle kirkebøker tapt ved prestegårdsbrannen i 1877, og man skulle derfor ha trodd at de hadde en spesiell forståelse der for viktigheten av å avlevere utskrevne kirkebøker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan Statsarkivet pålegge de enkelte prestekontorene å avlevere gamle kirkebøker der de siste innførslene er over en viss alder?

 

 

...om Statsarkivet kan pålegge de enkelte prestekontorene å avlevere gamle kirkebøker der de siste innførslene er over en viss alder.

 

 

... og drister meg til noen generelle spørsmål:

 

Kan Statsarkivet pålegge kirkekontorene å avlevere kirkebøker og arkiver over en viss alder?

Hva sier loven? Kan man gi dem frister? Hva kan man gjøre overfor dem dersom de ikke etterkommer Arkivverkets pålegg?

 

 

 

Det kan se ut til at Statsarkivet ikke har sett disse generelle spørsmålene, så jeg flytter tråden opp og håper på generelle svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi takker for din interesse rundt avlevering av kirkebøker og for alle innspill. Statsarkivet i Oslo vil, som tidligere nevnt, i løpet av dette året kontakte samtlige menigheter i vårt distrikt – Oslo, Akershus og Østfold, med innkalling av ikke avleverte kirkebøker.

 

Kirkebøkene skal som regel avleveres 80 år etter siste innførsel, jf. Kirke- og undervisningsdepartements rundskriv 25.6.1953 og 3.2.1959. 80 års regel gjaldt for ministerialprotokoller, mens klokkerbøker m.m. skulle leveres når de var utskrevne. Rundskrivet ble sist oppdatert i 2003 og kan leses her:

lenke til forskrift om innsending av kirkebøker til statsarkivene

 

Etter at fødselsregisterføring fra 1983 ble overtatt av folkeregistrene, skulle alle fødselsregistre ført av prestene avleveres til statsarkivene, jf. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartements rundskriv av 8.6.1998.

 

Vi informerer for tiden kirkekontorene om at Statsarkivet i Oslo av bevaringsmessige hensyn er villig til å motta også nyere kirkebøker til trygg oppbevaring i våre magasiner. Der vil protokollene, i tillegg til å være sikre mot bl.a. brann og vann, også ha optimale temperatur- og luftfuktighetsforhold. Protokollene vil dessuten bli skannet og på denne måten spart for unødvendig slitasje ved videre bruk. Dette vil forhindre informasjonstap og bidra til å bevare originalene lenger.

 

Kirkekontoret i Eidsvoll har i begynnelsen av januar bekreftet at deres kirkebøker vil bli avlevert så snart det lar seg gjøre.

 

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Statsarkivet i Oslo mottok i februar følgende protokoller avlevert fra Kirkekontoret i Eidsvoll:

  • fra Eidsvoll sogn

4 ministerialprotokoller (kirkebøker) med opplysninger fra årene 1905-1935

6 fødselsregistre, 1916-1995
  • fra Langset sogn

2 ministerialprotokoller (kirkebøker) med opplysninger fra årene 1909-1923

3 klokkerbøker – for årene 1908-1919, 1938-1951 og 1952-1970

2 fødselsregistre
  • fra Råholt sogn

3 fødselsregistre, 1941-1997
  • fra Feiring sogn

2 ministerialprotokoller (kirkebøker) med opplysninger fra årene 1878-1924 (enkelte opplysninger om inn- og utmeldte frem til 1988)

3 klokkerbøker, 1902-1998

1 fødselsregister, 1916-1992

 

Protokollene ble registrert i arkivene etter Eidsvoll prestekontor (A-10888) og etter Hurdal prestekontor (A-10889). Oppdaterte katalogopplysninger om disse vil etter hvert også være tilgjengelig gjennom Arkivportalen. De fleste protokollene er allerede skannet, og noen er i samsvar med gjeldende regler gjort tilgjengelig på http://www.arkivverket.no/URN:kb_read

 

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var gode nyheter! Tusen takk for dem!

 

Første gang jeg etterlyste disse Feiring-bøkene, var på 1970-tallet, mens Statsarkivet i Oslo fremdeles lå i Prinsens gate. Jeg har altså ventet lenge, men ikke forgjeves!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.