Gå til innhold
Arkivverket

Tyding av yrke


Roger Fossum
 Del

Recommended Posts

Tusen takk Yngve.

 

Nei det er ikke lett å tyde dette. Jeg tror dog at dette er bryllupet til min tipp tipp oldefar Tolleif Thomsen (Thomassen) født på

Røen, Tysnes i 1779 og som døde i Engesund på Fitjar i 1864.

 

Har letet etter dette bryllupet i mange år og om det er det rette så betalte han ifølge Tysnes bygdebok sølvskatt på hele 27 daler som jaktefører og jakteeier i 1816.

 

I 1818 nevnes han som skipper og han tok borgerskap som skipper i Bergen den 29 Juni 1819.

 

Det står at han var fra drammen her, men han kan vel ha vært på et skip (sitt eget ??) der på den tiden?? Har iallefall ikke funnet noen andre i 1801 tellingen som det kan være. Forloveren var forøvrig haugianeren Hans Nielsen Hauge som holdt et møte på Røen, Tysnes i 1799 hos Tolleifs foreldre og kona Cathrine Nielsdatter var bosatt på Bakkehaugen eid av Hans Nielsen Hauge så hun var vel trolig i tjeneste hos ham.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Berre til oppklaring, så heiter det (og heitte på 1700-talet) Røo og ikkje Røen, som sjølvsagt er ei skriven form. Røo ligg som ein einbølt gard i det smale Lukksundet, mellom Tysnes og fastlandet i Kvinnherad, og dei gamle bygningane ser ut til å vera haldne i god stand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg leser yrket som Skips-Kepper. Kanskje var han kipper, dvs. bøkker. I ordbog for det danske sprog er Skibs-Kiper nevnt som yrkesbetegnelse.

 

Et alternativ kanskje være at presten har begått en feilskrift, og at det skal stå Skips-Skepper, dvs. skipper, men ordet skipsskipper er vel litt smør på flesk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Knut Bryn,

 

Tusen takk for den tydingen. Det er godt mulig han var bøkker. Han hadde sikkert god greie på tønner, og i bygdeboken står det at den viktigste næringen hans var nok sildehandel og sildeføring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.