Gå til innhold
Arkivverket

Peder Olsen Refset f. ca. 1679 (Røros, Årdal)


Knut Bryn
 Del

Recommended Posts

Peder Olsen Refset var født på Røros omkring 1679 som sønn av hyttearbeider Ole Pedersen Refset og Ingeborg Hansdatter. Som mange andre bergverksarbeidere brukte han gårdsnavnet til far eller farfar som slektsnavn. Peder giftet seg omkring 1702 med ei jente som het Gullaug (Gulløf) og han fikk flere barn med henne. I 1707 flyttet Peder med familien sin til Årdal i Sogn der han fikk arbeid som gruvearbeider ved Årdal kopperverk.

 

I 1719 gikk det ikke så bra med Peder. Han måtte stå offentlig skrifte i kirka. Samtidig gjorde ei Anne Mortensdatter det samme, og de har trolig fått et barn sammen. Det var en alvorlig sak for Peder var fortsatt gift med sin Gullaug. Hva som skjedde med Peder, er ukjent. Kanskje fikk han en dom av bergretten som innebar bortvisning? Rettsprotokollen er ikke bevart, så det blir bare en gjetning. Alt tyder imidlertid på at Peder forsvant fra Årdal etter dette, og vi ser heller ikke noe til kona og de barna som er kjent, nemlig døtrene Ingeborg og Kirsti. Peder hadde trolig også en sønn, men navnet hans er ikke kjent.

 

Har noen støtt på Peder, Gullaug eller noen av døtrene hans etter 1719? Jeg vil tro at han brukte Refset som etternavn også etter at han forsvant fra Årdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På sørstu Refseth i Støren sitter Ole med hustru Ingeborg når koppskatten i 1645 blir betalt. I manntallet i 1664 er han 78 år gammel etter det bygdeboka oppgir, dvs. at han er født omkring 1585-90, og dermed neppe far til Peder Olsen fra 1679, men han kan være farfar til hyttearbeider Ole Pedersen.

 

Det er ingen Peder eller Ole blant senere brukere på sørstu Refseth.

 

En sjekk av skattelistene for Gauldal for perioden 1610-1645 kan si noe om farsnavnet til Ole på Refseth, videre kan et eventuelt farsnavn gi en indikasjon på om Ole har overtatt etter sin far, eller kommet ny på gården.

 

Interessant spørsmål!

 

Olav Bonesmo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.