Gå til innhold
Arkivverket

Glass-sliperen og glasshandleren Johan Albreth Becker


Anne Minken
 Del

Recommended Posts

I fjor høst ble det stilt noen spørsmål i det gamle debattforumet om glassliperen og glasshandleren Johan Albrecht Becker som blant annet arbeidet på Nøstetangen på slutten av 1760-tallet og begynnelsen av 1770-tallet. http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/167138-81802-johan-albrecht-becher-glassmester-og-gravoer-paa-noestetangen/page__p__1427993__hl__becher__fromsearch__1#entry1427993. Jeg ble ikke oppmerksom på denne debatten før nå i sommer, og jeg visste heller ikke så mye om Johan Albrecht Becker. Det er mest glassblåserne jeg har konsentrert meg om. Men jeg har nå gravd litt mer i saken og funnet fram til noen svar bl.a. ved hjelp av Tore Vigerusts kildesamlinger på nettstedet Innvandrerarkivet og de danske kirkebøkene på nett ArkivalierOnline.

 

I den gamle debatten ble det spurt hvor Johan Albrecht Becker kom fra – fra Sachsen eller Voges i Frankrike. Svaret på det spørsmålet ligger i Underretning om fremmede som bor i Bragernes 24. oktober 1793 som er lagt ut på http://www.vigerust.net/immigrant/bragernes.html

Her heter det:

"Johan Albrect Becker / Tydsk og fød i Saxen / nu Enkemand og har 4re Sønner Voxne og myndige / Har boet her i 26 aar og tilforn i Danmark / glas handler og tillige glas sliber, i hvilket arbeide han meget har udmærket sig / han er en mand til alders der fører et stille levnet og har kuns 1 Søn hiemme til underviisning og hielp i glas slibningen."

 

I skiftet etter Johan Albrecht Beckers kone, Gjertrud Hansdatter Møller, som døde i Bragernes i 1792, er fire sønner omtalt: http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=5&filnamn=sk06021682&gardpostnr=283&personpostnr=1452&merk=1452#ovre: Det er nok den yngste sønnen, Emanuel, som er ”Til hielp i glas slibningen. Han døde imidlertid allerede i 1804. Ved begravelsen i Bragernes kalles han glasshandler. Han var født i Bragernes i 1774.

 

Av de tre andre sønnene som er nevnt i skiftet, har jeg bare funnet sønnen Ignatius døpt i Norge. Han ble født på Nøstetangen i 1769. Han studerte teologi i Danmark og døde i Viborg i 1836. Da var han ”pentioneret amtsprovst”.

Hvor var så de to andre sønnene født?. I debatten fra i høst ble det vist til Ada Polaks bok om gamle norske glass hvor det heter at Johan Albrecht Becker hadde oppholdt seg i Svendborg på Fyn. I kirkeboka der fant jeg Johan Albrecht Becker giftermål med Giertrud Hansdatter Møller (15.8. 1760). Jeg fant også dåpen til to sønner: August Peter døpt i Svendborg Vor Frue 1764 og Albrecht Gottfried døpt samme sted i 1767. Han må være identisk med den Albrecht Gottfrid som døde i Eiker i 1770. En ny Albrecht Gottfrid ble døpt i Eiker i 1772. Han døde samme sted bare 13 uker gammel.

 

Jeg lette lenge etter den eldste sønnen, Johannes, uten å finne ham. Riktignok kunne trådstarter fortelle at han hadde en annen mor og var født u.e. i Lier i 1752. Jeg regnet likevel med at dette måtte være feil. ”Johannes Bækker” ble konfirmert i Bragernes i 1776. Og da ble det opplyst at han var 15 år og født i Svendborg. Men jeg fant ham altså ikke i Svendborg. Ved hjelp av Family Search fant jeg til slutt en datter av Johan Albrecht Becker som var født i Faaborg som ligger i Svendborg amt. Hun het Albrecht Dine og var født 1761 og død samme år. Sønnen Johannes viste seg også å være døpt i Faaborg. Hans dåpsdato er 10.5.1762.

 

I folketellinga 1801 er Johannes Becher registrert som underbyfogd i Bragernes. Seinere flyttet han til gården Kovestad i Lier som han yngste sønn Peder Emanuel seinere overtok. En annen sønn som var døpt Johannes Albrecht (ofte kalt Johan Albrecht) gikk i farfarens fotspor. Han arbeidet på Gjøviks glassverk som glassliper. En tid var han også på glassverket på Hurum. Der arbeidet han som skoleholder. Han var født i Bragernes i 1787. Også en stesønn av Johan Albrecht Beckers sønn, August Peter, ble opplært som glass-sliper. Han het Aksel Knudsen Kaas og er omtalt i denne debatten i det gamle forumet http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/156633-71280-familien-kaas/page__p__1327054__hl__kaas__fromsearch__1#entry1327054

 

Det lokalhistoriske nettsstedet Terra Buskerud har en del opplysninger om glass-slipere og gravører på Nøstetangen , bl.a. Johan Albrecht Becker og Villas Vinter. Her heter det:

”Verken Becker eller Vinter er nevnt i folketellingen 1801, så de var formodentlig begge avgått ved døden på det tidspunkt.”

Johan Albret Becker finnes i 1801-tellinga for Bragernes (navnet er skrevet Becher). Han døde i Bragernes i 1807 http://digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=21&filnamn=gr06021782&gardpostnr=2881&personpostnr=4517&merk=4517#ovre.

Villas Vinter (Willa(d)s Winther)finner vi i 1801-tellinga for Christiania. Han bodde i Kirkegaden, 49 år, ugift, Glasmæster-svend. Trolig er alderen feil. Jeg antar at det er Villas Vinters begravelse som vi finner i Bragernes i 1803. http://digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&filnamn=gr06021782. Her er alderen oppgitt som 59 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Nei, jeg har dessverre ingen oversikt over mulige krystallglasshytteri Sachsen. Becker kan jo også ha fått opplæring hos en glass-sliper som ikke jobbet ved et glassverk. Det er mulig at det kan stå noe om det i kunsthistorikeren Randi Gaustads bok fra 1998, Skål for Norge! Nøstetangens spennende billedverden.Jeg har også en kontakt i Tyskland som jeg kan spørre. Hvis jeg finner ut noe, skal jeg legge det ut her.

 

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 år senere...

Oppdatert link til Skifte Gjertrud Hansdatter Møller
https://www.digitalarkivet.no/sk20081022660455

Drammen byfogd, SAKO/A-222/H/Hb/Hbc/L0002: Skifteforhandlingsprotokoll. - Bragernes., 1786-1793, s. 451

Ellers har jeg på Familysearch funnet mulig dåp for Johan Albrecht Becker 13.august 1733, men vanskelig å være sikker uten bekreftelse fra andre kilder;

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:NXJG-V5P

 

mvh

Bård

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.