Gå til innhold
Arkivverket

Skute fra Tvedestrand(?) forlist 1893/94 på reise til Australia


Oddbjørn Johannessen
 Del

Recommended Posts

Jeg har fått en henvendelse fra en svensk dame med tilknytning til Tvedestrand, som søker utfyllende opplysninger om sin oldefar, som forsvant på havet da skuta han seilte med forliste i 1893 eller 1894 på reise til Australia. Skutas navn er ukjent for henne, men den tilhørte sannsynligvis en reder fra Tvedestrand eller omegn.

 

Hun ber konkret om hjelp til "att lokalisera ett fartyg från Arendal/Tvedestrand, som gick under med man och allt 1893-94 eller ge mig upplysningar om var jag kan leta. Min farmors far Edvin Julius Andersson, född 1853 i Brastad, Bohuslän, mönstrade på en båt som skulle göra sin jungfrufärd till Australien. På vägen hem försvann fartyget. Det skall ha ha varit det första fartyget med metallskrov. Farmor hade ett brev som familjen fått från Portugal skrivet på hemvägen. Farmor skriver att 7 kvinnor blir änkor i Tvedestrand när båten försvinner.

Farmors mor Hilma Kristina Andersson återvänder med sina tre barn till Sverige (Lysekil) 1897. Min farmors föräldrar emigrerade var för sig till Arendal 1876 (Hilma) och 1884 (Edvard Julius)".

 

En av fadderne for den eldste sønnen, Albin, som ble døpt i Holt/Tvedestrand i 1885, var skipsreder Christen Wroldsen - men jeg har foreløpig ikke sett at noen av hans skip kan være aktuelle.

 

Jeg har ellers ikke funnet noen begravelsesinnførsel verken for Edvin Julius Andersson eller de 7 enkenes menn i kirkebøkene for Holt/Tvedestrand.

 

Er det noen som kan bidra til å kaste lys over dette "mysteriet"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan ha dreid seg om stålbarken "Anna L." på 483 br.t. Den ble bygget i Skottland (Adrossan S. B. Co.) i 1892 og kjøpt av skipsreder Carl Bech i Tvedestrand året etter. Ifølge et par kilder seilte den fra Algoa Bay (Sør-Afrika) 26/7 1893 med kurs for Apalachicola (Florida) - men forsvant sporløst underveis et eller annet sted i Atlanterhavet. Ifølge Malmsteinregisteret var skipperens navn N. Olsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"047) Stålbark ANNA I

Bygd av Ardrossan Shipbuilding Co. Ltd.

483 BRT, 435 NRT 164.2 x 28.1 x 12.4

 

1892: Febr.: Levert som ANNA I for A/S Anna I (Carl Bech), Tvedestrand

1893: 26.07.: Forlot Algoa Bay for Apalachicola i ballast og forsvant".

 

KILDE: "Anna L."

 

 

ANNA L.

1892 Ardrossan, Skottland

Nasjonalitet:

Norsk

Type:

Bark

Materiale:

Jern/stål

Byggeår:

1892

Verft:

Ardrossan S. B.Co.

Byggested:

Ardrossan, Skottland

Tonnasje:

483 brt, 436 netto

Mål:

164,2 - 28-1 - 12,4

Hjemsted:

Tvedestrand 1892-93

Eiere:

Carl Bech 1892-93 (A/S Anna L.

Skipsførere:

N. Olsen 1892-93

Endelig skjebne:

/7. Savnes 1893

 

KILDE: Malmsteinregisteret

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skipper N. Olsen på "Anna L." er høyst sannsynlig identisk med Niels Olsen, f. på Tangen 1850. I ft. 1885 bor han i hus nr. 149 på Vesterkleiv i Tvedestrand sammen med sin danskfødte kone og to barn. Han er da skipsfører i utenriksfart. I ft. 1900 bor kona som enke samme sted (sammen med de to barna).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At Niels Olsen førte skip for Carl Bech, var ikke så underlig. Bech var nemlig gift med Niels Olsens tremenning, Amborg Olsdtr. (1848-1933). Hun var datter til kjøpmann og reder Salve Olsen (1817-1900), som drev sin rederivirksomhet dels sammen med svigersønnen Carl Bech. Salve Olsen var igjen fetter til skipper Niels Olsens mor, Guri Kirstine Aasmundsdtr. Haneto (f. 1826) - og Salves og Guri Kirstines felles bestefar (farfar) var Salve Aasmundsen Glastad, som opprinnelig var fra Hægebostad i Vest-Agder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.