Gå til innhold
Arkivverket

Nils Ellefsen Kringerud, Frogn


Anne Grethe Plaaterud
 Del

Recommended Posts

Hei!

 

Er det noen som har info om Nils Ellefsen Kringerud i Frogn og han hustru, Gunhild Jakobsdatter.

 

Nils er født ca. 1690 og død på Kjekstad, Røyken, 1759. Gunhild og Nils hadde datteren Gunhild Marie, g.m. Ole Andersen Kjekstad. Hadde Nils og Gunhild flere barn?

 

Er det noen som vet mer om Nils og hans aner, og kanskje også hvor Gunhild var fra og eventuelle aner.

 

På forhånd takk!

 

 

Mvh

Anne Grethe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og her er svaret jeg ga da jeg ikke kom inn på forumet i Digitalarkivet:

 

I følge Bygdebok for Frogn av Haakon Falck Myckland side 624 overtok Nils Ellefsen i 1719 som bruker av Kringerud etter sin mor - Marta Trulsdatter Hun drev gården fra 1705 etter sin manns Ellef Larsens død. Myckland nevner ikke andre barn enn Gunhild Marie.

I følge Trygve Viks Ås Bygdebok bind I side 426 ble Ellef Larsen gift ca 1684 med enke Marte Trulsdatter på Kvestad i Ås. Vik skriver at deres sønn Nils var født ca 1688.

 

Ellef var sønn av Lars Svensen Dyster. På side 319 forteller Vik at Lars drev Dyster i Ås fra 1667 til sin død ca 1716. Lars var sønnesønn av Lauritz Jakobsen som nevnes på Dyster 1608-1620. Svigerfar til Lauritz Sven Torsen nevnes 1591. Svens enke Ambjørg nevnes 1608-1617.

Sven Torsens segl er gjengitt i bygdeboka.

 

I seglet er navnet skrevet Sven Tolsen. Det kan sees i Ås bygdebok og i NSFs Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610 på side 118.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Takk for innspillene!

 

Det jeg vet om Niels og Marte etter at de flyttet fra Kringerud, er at de bla flyttet til Kjekstad, Røyken, hvor datteren Gunhild Marie bodde. Hun var gift med Ole Andersen Kjekstad. Begge døde på Kjekstad, Niels 1759, og det står i kirkeboka at han ble 72 år, 3 mnd, 4 uker og 3 dager, og Gunhild døde 1767, og hun ble 82 år, 7 uker og 4 dager. Da datteren Gunhild Marie døde i 1760 står hun oppført med alderen 27 år. Stemmer dette var både Gunhild og Niels godt opp i 40-årene da datteren ble født, Gunhild ca. 48, og det er jo mulig. Kan tenkes at Gunhild Marie var noen år eldre enn 27 år da hun døde? Også med tanke på alderen til Gunhild og Niels, og at det kun er dokumentert ett barn, er at de giftet seg sent - kanskje som enke og enkemann?

 

Ellers eide Niels deler av Solberg Norde i Frogn. På Solberg Mellom fantes det en Truls på 1600-tallet. Kan dette være familie med moren til Niels, Marte Trulsdatter?

 

Det er mange spørsmål rundt Niels og Gunhild, men kanskje ikke like lett å finne svarene.

 

mvh

Anne Grethe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haakon Falck Myckland forteller i Frogn bygdebok at Truls drev Mellom-Solberg fra 1630 eller litt før. Det er ikke sikkert, men dog sannsynlig at Truls var sønn av Nils, skriver Myckland. Truls var gift med Joron og hadde flere barn hvorav en datter het Marthe, men Myckland nevner ikke hvor det ble av henne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.