Gå til innhold
Arkivverket
Gunn Mathisen

Biskop Johan Nicolai Støren

Recommended Posts

Gunn Mathisen

Hei. Har noen tilgang til morgenutgaven av Aftenposten fra 15. november 1956 ?? På s. 3 skal det stå nekrolog over Johan Nicolai Støren. Jeg er interessert i hva som står i denne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Carsten Schanche

Biskop Støren død

 

Fhv. biskop i Nidaros bispedømme Johan Nicolai Støren er død, 85 år gammel.

 

Biskop Støren var født i Trysil, hvor hans far var prest. Biskopen, som tilhørte en gammel slekt fra Støren i Trøndelag, tok artium i 1889 som elev av Oslo Katedralskole, gikk derefter inn på Krigsskolen og blev vernepliktig sekondløitnant i Trondhjemske Brigade. Studerte derefter teologi og tok embedseksamen i 1895. I studieårene deltok han med stor interesse i Den teologiske Studenterforening og i de store nordiske studentermøter med kristelig program i 09-årene.

 

I 1896 blev Støren personellkapellan hos sin far, som den gang var sogneprest i Meldal i Trøndelag. Et par år senere fikk han et av Universitetets videnskapelige stipendier og studerte systematisk teologi ved Universitetet i Halle, Berlin og Tübingen. Efter sin hjemkomst blev han konstituert som sogneprest i Brønnøy og kom deretter til Skjærstad i Salten.

 

I 1901 ansattes han som sjømannsprest i skotske havner med hovedstasjon i Leith. I denne stilling virket han i 7 år og omfattet den med stor interesse. I 1908 utnevntes Støren til residerende kapellan i Biri, blev i 1912 sogneprest i Tynset og et par år senere tillike prost i Nord-Osterdal prosti. I 1918 kaltes han til biskop i Hålogalands bispedømme og ble 10 år senere biskop Gleditsch ettermann som bisp i Nidaros.

 

Biskop Støren har oversatt flere av den kjente amerikaner dr. Millers bøker, bl.a. "I Mesterens fotspor" og "Ved Jesu føtter", han har også skrevet endel i de kirkelige blad og deltatt meget i kirkelige møter rundt om i landet. Biskp Støren var en høyt ansett geistlig og et stillfarende, godt og lunt menneske.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gunn Mathisen

Tusen takk Carsten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.