Gå til innhold
Arkivverket

Hvem var far til Bernt på Augland i Torridalen, Oddernes?


Per Reidar Christiansen
 Del

Recommended Posts

Objektet for denne tråden er den Bernt som i 1597 bodde på Øvre Lunden i Landvik, men som innen 1607 var flyttet tilbake til ættegården Augland i Torridalen i Oddernes, Vest-Agder (nå del av Kristiansand kommune). Her er han nevnt som oppsitter til og med 1614. Mellom 1610 og 1614 skatter han av 9 1/4 hud, uspesifisert hvor, i 1613–14 kun av 4 1/2 hud. I 1617 er hans arvinger nevnt som eiere av 2 huder i Bryne i Vanse på Lista. I bygdeboken for Oddernes, utgitt 1968, kaller Kåre Rudjord ham for "Bernt Torgisen" og oppgir at Guttorm Osmundsson på Mosby var hans brorsønn. Rudjord har trolig basert seg på eldre litteratur, for alt i 1932 publiserte P. Holmesland en kortere artikkel om Stig Bagges slektninger på Augland. Holmesland oppgir at Bernt Augland var sønn av Torger Berntsson, men angir ikke eksplisitte kilder for denne opplysninger. Mer generelt forteller han at han har basert seg på kildeundersøkelser læreren Erik Torp fra Holum gjorde i Oslo vinteren 1931.

 

Selv har jeg ikke funnet kilder som gir Bernts farsnavn, og kronologisk sett opptrer han som om han var jevnaldrende med brødrene Guttorm Osmundsson Mosby og Tarald Osmundsson Augland, sønner av den Osmund Torgeirsson som ble drept i eller like før 1580. Bernt kan selvsagt ha vært familiens attpåklatt om han var sønn av Torger Berntsson og Åse Gassesdotter, og foreløpig vil jeg ikke se bort i fra at det kan ha vært tilfelle.

 

Har vanskeligheter med å godta Holmeslands påstand uten å finne kilden. Spørsmålet mitt er om noen har kjennskap til primærkilder som enten angir farsnavnet til Bernt Augland eller hans slektsforhold til andre personer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.