Gå til innhold
Arkivverket
Per Reidar Christiansen

Hvem var far til Bernt på Augland i Torridalen, Oddernes?

Recommended Posts

Per Reidar Christiansen

Objektet for denne tråden er den Bernt som i 1597 bodde på Øvre Lunden i Landvik, men som innen 1607 var flyttet tilbake til ættegården Augland i Torridalen i Oddernes, Vest-Agder (nå del av Kristiansand kommune). Her er han nevnt som oppsitter til og med 1614. Mellom 1610 og 1614 skatter han av 9 1/4 hud, uspesifisert hvor, i 1613–14 kun av 4 1/2 hud. I 1617 er hans arvinger nevnt som eiere av 2 huder i Bryne i Vanse på Lista. I bygdeboken for Oddernes, utgitt 1968, kaller Kåre Rudjord ham for "Bernt Torgisen" og oppgir at Guttorm Osmundsson på Mosby var hans brorsønn. Rudjord har trolig basert seg på eldre litteratur, for alt i 1932 publiserte P. Holmesland en kortere artikkel om Stig Bagges slektninger på Augland. Holmesland oppgir at Bernt Augland var sønn av Torger Berntsson, men angir ikke eksplisitte kilder for denne opplysninger. Mer generelt forteller han at han har basert seg på kildeundersøkelser læreren Erik Torp fra Holum gjorde i Oslo vinteren 1931.

 

Selv har jeg ikke funnet kilder som gir Bernts farsnavn, og kronologisk sett opptrer han som om han var jevnaldrende med brødrene Guttorm Osmundsson Mosby og Tarald Osmundsson Augland, sønner av den Osmund Torgeirsson som ble drept i eller like før 1580. Bernt kan selvsagt ha vært familiens attpåklatt om han var sønn av Torger Berntsson og Åse Gassesdotter, og foreløpig vil jeg ikke se bort i fra at det kan ha vært tilfelle.

 

Har vanskeligheter med å godta Holmeslands påstand uten å finne kilden. Spørsmålet mitt er om noen har kjennskap til primærkilder som enten angir farsnavnet til Bernt Augland eller hans slektsforhold til andre personer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.