Jump to content
Arkivverket

Kildetro eller søkbarhet


Rolf Gjølstad

Recommended Posts

Rolf Gjølstad

Jeg registrerer konfirmerte i Kråkstad/Akerhus 1893 - 1931 i Augustus. Når konfirmanten er født og/eller bor i Kråkstad har presten konsekvent innledet både fødested og bopel med Kraakstad, Kraakst. eller Kr. Dersom jeg skal være kildetro, er søkbarheten i disse tilfellene nærmest redusert til null. Ved å skrive Løken, Kraakstad, i steden for Kraakstad, Løken, som presten har gjort, vil det være mulig å søke på Løken.

Hva har forrett - kildetrohet eller søkbarhet?

Link to post
Share on other sites
Anette S. Clausen

Kildetro har forrang, men i enkelte tilfeller er det selvsagt mulig å forbedre kilden, f.eks. ved å skrive ut et navn som har vært forkortet og legge til * på slutten for å angi at opplysningen er konstruert.

 

Men jeg forstår ikke motivet ditt for å snu om på rekkefølgen av Løken og Kraakstad. Løken er like fullt søkbart om det skrives først eller sist. Se f.eks. i denne databasen http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=21&filnamn=kf01011890&fjernsok=true hvor det kan stå Halden, Tistedalen i Sokn/kyrkje-feltet. Om du søker etter "Sokn/kyrkje" "børjar på" "Tistedal" får du treff både der Tistedal står først i feltet og der det stå til sist.

Link to post
Share on other sites
Rolf Gjølstad

Ja, jeg ser ar du har rett i at begge alternativer kommer opp, selv om vi bruker "børjar på" i søket - noe overraskende synes jeg. Og da har jo mitt "problem" begrenset seg til søkebegrepet "er lik" - og det bør kanskje ikke brukes i særlig grad.

Takk for avklarende svar, og jeg er prinsippielt enig i at vi skal være mest mulig kildetro.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.