Gå til innhold
Arkivverket

Kildetro eller søkbarhet


Rolf Gjølstad
 Del

Recommended Posts

Jeg registrerer konfirmerte i Kråkstad/Akerhus 1893 - 1931 i Augustus. Når konfirmanten er født og/eller bor i Kråkstad har presten konsekvent innledet både fødested og bopel med Kraakstad, Kraakst. eller Kr. Dersom jeg skal være kildetro, er søkbarheten i disse tilfellene nærmest redusert til null. Ved å skrive Løken, Kraakstad, i steden for Kraakstad, Løken, som presten har gjort, vil det være mulig å søke på Løken.

Hva har forrett - kildetrohet eller søkbarhet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kildetro har forrang, men i enkelte tilfeller er det selvsagt mulig å forbedre kilden, f.eks. ved å skrive ut et navn som har vært forkortet og legge til * på slutten for å angi at opplysningen er konstruert.

 

Men jeg forstår ikke motivet ditt for å snu om på rekkefølgen av Løken og Kraakstad. Løken er like fullt søkbart om det skrives først eller sist. Se f.eks. i denne databasen http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=21&filnamn=kf01011890&fjernsok=true hvor det kan stå Halden, Tistedalen i Sokn/kyrkje-feltet. Om du søker etter "Sokn/kyrkje" "børjar på" "Tistedal" får du treff både der Tistedal står først i feltet og der det stå til sist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg ser ar du har rett i at begge alternativer kommer opp, selv om vi bruker "børjar på" i søket - noe overraskende synes jeg. Og da har jo mitt "problem" begrenset seg til søkebegrepet "er lik" - og det bør kanskje ikke brukes i særlig grad.

Takk for avklarende svar, og jeg er prinsippielt enig i at vi skal være mest mulig kildetro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.