Gå til innhold
Arkivverket

Skifte 10. oktober 1653 på Apalset (Abelset) i Ørskog kommune


Erling O. Hagerup
 Del

Recommended Posts

I tema [#44309] "Oluf Jonsen Abelset (ca. 1570 - ca. 1653) Ørskog på Sunnmøre" på det gamle Brukarforumet (no Arkiv) skriv Bjørn Jonson Dale i innlegg #14 at ”Skiftet av jordegodset til Ola Jonson på Apalset fann stad 10. oktober 1653”, og at ”Originalen skal vere på Riksarkivet, innlånt fra vitskapsselskapet i Trondheim” [mi understreking]. Vidare har Dale slike opplysningar om innhaldet i skiftet: ”Av skiftet går det fram at Ola Jonson hadde seks barn, nemlig sønene Ola Olson på Solnør Lauritz Olson på Apalset, og døtrene Birgitte Olsdatter (utan bustadnamn) og Anne Olsdatter Aurdal samt ei datter gift med ein Ola (mor til ei yngre Birgitte Olsdatter) og ei datter gift med ein Gunnar (mor til gunnarsdøtrene Ragnhild og Ingeborg). Heile jordegodset til Ola Jonson blei rekna til 14 mællag, og ein brorlut av dette til 3,5 mællag. Ola Solnør løyste ut søstrene og søsterdøtren og satt då med 10,5 mællag (10 mællag i Sjøholt og 1 pund i øydegarden Egge, som hadde nominell skuld på 1 pund fisk = 1,33 mællag nominell). Lauritz Apalset sin brorlut var 2 mællag i Sjøholtstrand og 1,5 mællag i Hatlen.”

 

Skifteprotokoll 3A 01 for Sunnmøre startar først frå 27.06.1689.

 

Eg skulle gjerne ha sett ein kopi av originaldokumentet for ovannemnte skifte 10.10.1653. Stemmer det at dokumentet er på Riksarkivet? Kan det i så fall leggjast ut bilde av dokumentet (gjerne som vedlegg til svar på dette forumet)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Vi beklager sent svar.

 

Vi har videreformidlet spørsmålet til vår seksjon for eldre arkiv og spesialsamlinger og vil komme tilbake med svar så snart vi får det.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riksarkivet har kun en avskrift av det aktuelle skiftet. Originalen befinner seg formodentlig hos Vitenskapsselskapet i Trondheim.

 

Vi legger ved kopi av avskriften.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

 

skifte.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.