Gå til innhold
Arkivverket

Hvem var Peder Ulset ansatt ved Tolga smeltehytte i 1702


Oddbjørg Brænd
 Del

Recommended Posts

I Tolgaboka står det for Urseth Nordre at etter folkeminnet skal stamfaren til Ursethfolket være kommet fra det gamle Ulset i Kvikne. Han hette visstnok Peder. En kan i alle fall finne verksarbeider Peder Ulset fra Kvikne nevnt i lønningslistene for Tolga smeltehytte i 1702. Denne mannen må være kommet fra Kvikne smeltehytte i 1600-åra og med etternavnet fra Ulset der. .... I tellingen fover hyttearbeiderne i 1731 er Anders Pedersen Kvikne oppførst som husmann, og han må antas å vøre en sønn av den før nevnte Peder ulset fra kvikne. Denne Anders Pedersen var født i 1697, død 1767.

 

Er det noen som vet noe mer om denn Peder Ulset som er nevnt i lønningslistene for Tolga smeltehytte i 1702? Hvor kom han fra foruten som antatt Kvikne og Ulset? Hvem var foreldrene og hvem ble han gift med?

 

På forhånd tusen takk for hjelpa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes et skifte etter skomaker Anders Pedersen Ulfset ved Tolgens Hyttplass (1755 Røros Bergrett). Kunne dette ha noen interesse for deg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes et skifte etter skomaker Anders Pedersen Ulfset ved Tolgens Hyttplass (1755 Røros Bergrett). Kunne dette ha noen interesse for deg?

 

Ja, for det står i Tolgaboka at en av etterkommerne til Peder Ulset var skomaker. Urseth Nordre blir også i dag kalt for "Skomakran" eller

Skomakergjelta

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24718/550/

 

4/10-1755: Avdøde Anders Pedersen Ulfset Skomager etterlot seg enken Ingebore Povelsdatter og deres to felles barn: Peder Andersen Ulfset 20 år og Anne Andersdatter, gift med Svend Svendsen Heschiestoen (sannsynligvis -støen, dvs Hesjestøen?).

 

Enken Lagverge er hennes Broder Paul Siversen, som tilslutt i skiftet nevnes som formynder for Peder Andersen Ulfset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kirkebøkene for Tolga starter i 1733. Noen som vet hvilket prestegjeld Tolga tilhørte før den tid? Tynset eller RØros? For hadde Peder Ulset flere barn enn sønnen Anders Pedersen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.