Gå til innhold
Arkivverket

Anne Lisbet Pedersdatter Bie fra Hareid, f. ca. 1702, d. før 23 mai 1745


Anett Ytre-Eide
 Del

Recommended Posts

Anne Lisbet giftet seg med Johannes Nilson Storebotnen og de bodde på Kile i Volda. Har noen bygdebøker for Hareid eller andre kilder som forteller om hennes opphav? Informasjonen jeg gir her har jeg fra Busetnadssoga for Volda, bd. 2.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk Berit! Dette ser jo veldig lovende ut selv om Anne Lisbet glimrer med sitt fravær. :)

Ser at en av brødrene er født i Trondheim. Jeg tenker embedsmannsfamilie her, men det er mulig jeg tar feil... Det kan vel ikke være innfødte eidere dette her (nå er vi på Nordfjordeid plutselig)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Soga om Hareid og Ulstein, skrevet av Ingvard Bjåstad og Asbørn Waage, står det i bd. 5 s. 202-203 i omtalen av "Handelsbruket" (bruk nr. 20) på Hareid blant annet:

 

Peder Larsson Bye (Bie) g. Anne Sørensdtr. Barn: Lars, neste brukar. (NB! Anne Lisbet er ikke nevnt!)

Peder Larsson Bye kom til Hareid ved årsskiftet 1698. I desember 1699 fekk han grunnsetel på "den Plads som salig Niels Jakobsen hadde bebygt" av eigaren Sissel Kaas. Det kan sjå ut til at det var denne plassen som vart utgangspunktet for ein varig handelsstad på Hareid. Handelen byrja kanskje alt i 1697, for i 1706 er det opplyst at Peder hadde "været Borger i 9 Aar."

... I 1708 er Peder Larsson nemnd bland dei handelsmenn på Sunnmøre som dreiv jektefart. han er nemnd som nr. 22 i lista over handelsmennene. ... (Tingsvitne i 1713:) Til drifta leigde han 3 drenger og 2 tenestejenter. Drengane tok del i fisket, men korkje dei eller tenestejentene kunne hjelpe til med handelen, ... Peder Larsson var gift og hadde "2 smaa Børn", men det er og opplyst at han hadde 3 søner og 1 dotter. ... Peder Larsson og kona er melde døde i 1718, men skifte manglar."

 

I bd. 1, s. 425 i det samme bygdebokverket skriver forfatteren Ingvard Bjåstad mye om handelen som "Peder Larsson Hareid" dreiv fra 1697, eller rettere sagt: "Det ser elles ikkje ut til at Peder Larsson dreiv nokon sjølvstendig handel på Hareid, men heller styrde handelsstaden for dei verkelege eigarane. ... Kvar Peder Larsson Hareid var ifrå, er uvisst, men han kom truleg frå Kristiansund eller Nordmøre. Forutan Peder Larsson Hareid vert han stundom også kalla for Peder Bie (Bi) eller Peder Bye. Kona heitte Anne Sørensdotter.

 

Vedr. Eid:

Peder Larssen By kan ha vært bror til Just Larssen By/Biy(!), som var handelsborger på Didrikbruket på Naustdal i Eid og som i 1718 ble gravlagt under gulvet i den gamle kirka på Nordfjordeid - jf. Soga om Eid og Hornindal (1953-utgava v/Edvard Os, s. 111, 130, 238-239).

 

Med vennlig hilsen,

Gunnar Ellingsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for fyldig svar Gunnar! Men hvor har de navnet hennes fra da? Området rundt Bjørkedalen har jo mange skriftlige kilder, men dette er jo litt utenfor området for Bjørkedalsbøkene kanskje. Anne Lisbet Pedersdotter Bie er bestemor til Anne Lisbet Pedersdotter Kile som havna i Bjørkedalen. Får finlese Bjørkedalsbøkene og se om jeg finner noe der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.