Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Anett Ytre-Eide

Anne Lisbet Pedersdatter Bie fra Hareid, f. ca. 1702, d. før 23 mai 1745

Recommended Posts

Anett Ytre-Eide

Anne Lisbet giftet seg med Johannes Nilson Storebotnen og de bodde på Kile i Volda. Har noen bygdebøker for Hareid eller andre kilder som forteller om hennes opphav? Informasjonen jeg gir her har jeg fra Busetnadssoga for Volda, bd. 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Tusen takk Berit! Dette ser jo veldig lovende ut selv om Anne Lisbet glimrer med sitt fravær. :)

Ser at en av brødrene er født i Trondheim. Jeg tenker embedsmannsfamilie her, men det er mulig jeg tar feil... Det kan vel ikke være innfødte eidere dette her (nå er vi på Nordfjordeid plutselig)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gunnar  Ellingsen

I Soga om Hareid og Ulstein, skrevet av Ingvard Bjåstad og Asbørn Waage, står det i bd. 5 s. 202-203 i omtalen av "Handelsbruket" (bruk nr. 20) på Hareid blant annet:

 

Peder Larsson Bye (Bie) g. Anne Sørensdtr. Barn: Lars, neste brukar. (NB! Anne Lisbet er ikke nevnt!)

Peder Larsson Bye kom til Hareid ved årsskiftet 1698. I desember 1699 fekk han grunnsetel på "den Plads som salig Niels Jakobsen hadde bebygt" av eigaren Sissel Kaas. Det kan sjå ut til at det var denne plassen som vart utgangspunktet for ein varig handelsstad på Hareid. Handelen byrja kanskje alt i 1697, for i 1706 er det opplyst at Peder hadde "været Borger i 9 Aar."

... I 1708 er Peder Larsson nemnd bland dei handelsmenn på Sunnmøre som dreiv jektefart. han er nemnd som nr. 22 i lista over handelsmennene. ... (Tingsvitne i 1713:) Til drifta leigde han 3 drenger og 2 tenestejenter. Drengane tok del i fisket, men korkje dei eller tenestejentene kunne hjelpe til med handelen, ... Peder Larsson var gift og hadde "2 smaa Børn", men det er og opplyst at han hadde 3 søner og 1 dotter. ... Peder Larsson og kona er melde døde i 1718, men skifte manglar."

 

I bd. 1, s. 425 i det samme bygdebokverket skriver forfatteren Ingvard Bjåstad mye om handelen som "Peder Larsson Hareid" dreiv fra 1697, eller rettere sagt: "Det ser elles ikkje ut til at Peder Larsson dreiv nokon sjølvstendig handel på Hareid, men heller styrde handelsstaden for dei verkelege eigarane. ... Kvar Peder Larsson Hareid var ifrå, er uvisst, men han kom truleg frå Kristiansund eller Nordmøre. Forutan Peder Larsson Hareid vert han stundom også kalla for Peder Bie (Bi) eller Peder Bye. Kona heitte Anne Sørensdotter.

 

Vedr. Eid:

Peder Larssen By kan ha vært bror til Just Larssen By/Biy(!), som var handelsborger på Didrikbruket på Naustdal i Eid og som i 1718 ble gravlagt under gulvet i den gamle kirka på Nordfjordeid - jf. Soga om Eid og Hornindal (1953-utgava v/Edvard Os, s. 111, 130, 238-239).

 

Med vennlig hilsen,

Gunnar Ellingsen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Tusen takk for fyldig svar Gunnar! Men hvor har de navnet hennes fra da? Området rundt Bjørkedalen har jo mange skriftlige kilder, men dette er jo litt utenfor området for Bjørkedalsbøkene kanskje. Anne Lisbet Pedersdotter Bie er bestemor til Anne Lisbet Pedersdotter Kile som havna i Bjørkedalen. Får finlese Bjørkedalsbøkene og se om jeg finner noe der.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.