Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Anett Ytre-Eide

Opphavet til Ole Anderson Lundes (f. 1767) kone Giertrud Olsdotter, Stryn S&F?

Recommended Posts

Anett Ytre-Eide

Finner henne bare oppført som Giertrud Olsdatter ved bryllup og folketelling. Sønnen deres flyttet senere til Eid, så jeg har jo vurdert om hun kom derfra.

 

Jeg har ført opp fødselsåret hennes som 1766 (ut fra folketellinga, men mannens alder var jo feil om jeg har riktig dåp på han).

 

Ekteskap:

 

http://www.arkivverk...y&idx_side=-285 (oppe på høyre side)

 

Folketelling 1801:

http://digitalarkive...8&merk=68#ovre.

 

Vitner ved ekteskapsinngåelsen var fra Lunde og Tonning. Tenkte derfor at hun kunne være en Tonning, men det ser egentlig ikke slik ut. Fant ingen konfirmert eller registrert andre steder under Innvik som jeg mente kunne være henne. Noen som vet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Faddere til eldste datter: Viig, Nedreberg (tror jeg), Tonning og Lunde. Tonning er i alle fall en forbindelse, men den kan jo like godt være på farssida.

 

Anna, døpt 10. april 1796

 

http://www.arkivverk...y&idx_side=-150

 

Flere navn dukker opp ved datteren Johannes dåp:

 

http://www.arkivverk...y&idx_side=-154

 

Fant et skifte der navnet hennes (?) dukker opp, men jeg klarer ikke tyde det:

 

http://arkivverket.no/URN:sk_read/24242/312/?size=gigant&mode=0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rune Bergesen

I et skifte i 1774 på Ytre Lunde etter Ole Abrahamsen, som var forrige bruker på bruk nr 1 Torebruket på Ytre Lunde, finner du at han hadde 2 barn, Giertrud 16 aar og Brithe 14 aar., det er sikkert henne som blir gift med Thore Rasmussen Guddal, som dør 75 år i 1809( iflg BB), men han dør i 1795 43 år, begr. 26/6-1795, der er skifte etter han 1/10-1795, Jertrud Olsdtr. dør 17/11-1821 iflg KB 64 år. I et skifte på Dispen i 1760 viser At Ole Abrahamsen var sønn av Abraham Andersen død 68 år i 1760 gm Brithe Olsdtr. Lunde død før 1750 iflg BB, der er skifte etter Brithe O. 2/10-1749. Konen til Ole Abrahamsen Johanne Jacobsdatter Bøe, de ble gift 16/1-1752. Der er skifte etter Johanne 21 Mai 1778, der får du stadfestelsen at Giertrud var gift med Thore Yttre Lunde, Johanne er ikke innført blant døde i KB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

OK, vet ikke om jeg henger helt med her. Den første Giertrud du nevner er altså ikke "min" Giertrud? Men hun som dør i 1821 er?? Får sjekke gravlagte en gang til...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rune Bergesen

Hun her er nemnd gardkone og din Giertrud var enke, men finner ingen som passer i BB.Din Giertrue er døbt 4/8-1757, så alder i 1801 er ikke helt å stole på, så alder i 1821 stemmer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inge Nygård

Utifrå tittel og innlegg #1 så leitar Anett etter Gjertrud Olsdtr. gift med Ole Anderssen. Ole Anderssen døyr i 1833. Det vart halde skifte to år tidlegare. Skiftet er her: http://arkivverket.n...read/24246/646/

Ho som døyr i 1818 skulle vel då vere ein kandidat.

Det er fleire gardar i Stryn med namnet Lunde. Ytre og Indre Lunde ligg 7-8km austanfor Stryn sentrum, medan den garden (Lunde) det er snakk om her, ligg i Bergsida nokre km sørvest for Stryn sentrum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Ja det stemmer Inge. Ole døyr i 1833. Grunnet til at eg nevnde skiftet var at eg fann eit navn som kunne vere henne i kombinasjon med Lunde. Frå det eg visste skulle garden vere Lunde, ikkje ytre eller indre. Sidan du er så lokalkjend Inge har du kanskje eit forslag til Giertrud? Det er i alle fall to fødde på Eid som kan vere i rett alder. Eg bør kanskje prøve å spore desse for å sjå kor dei blir av? Men ho kan sjølvsagt kome lenger vekke frå og.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Finner en kandidat, Lødemel gift i 1790:

http://digitalarkive...&merk=1382#ovre

 

en annen kandidat Osnes, finner jeg som "single" boende hjemme i 1801: http://digitalarkive...48&merk=48#ovre Vet ikke om det er flere Olsdøttre i riktig alder.

 

Men verken Sunnmøre eller Sunnfjord er langt unna. Vet ikke helt hvordan jeg skal løse denne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Jeg tenker at en person som bare kalles Olsdotter, uten gårdsnavn må være utenbygds fra? Kan jo heller ikke finne henne i Innvik. Hvor er det naturlig å lete? Det ser jo ikke ut til å være Eid i alle fall. Kan Volda og Jølster være høvelige steder?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.