Gå til innhold
Arkivverket

Anders Knutsen-"forviklingar" i Krødsherad - samme mann på Søndre Bjertnes som på Nordre Gren?


Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

19/8 1751 var det skifte på Nordre Råen i Krødsherad etter Narve Gundersen. På skiftet møtte som verger for barna to personer som begge hver for seg blir omtalt som den avdøde manns søskenbarn, nemlig Erik Gulliksen Bjørkerud og Lars Guttormsen Runn.

 

At disse var Narves søskenbarn betyr at de hadde felles besteforeldre. Narves besteforeldre var hhv. Anders Jonsen Bjørkerud og Turid Reidarsdatter Olberg, og Anders Knutsen Nordre Gren og Barbro Iversdatter Nordre Gren.

 

Jeg klarer ikke å se hvor Erik Gulliksen Bjørkerud kommer inn, men Lars Guttormsen Runn var sønn av Guttorm Bjørnsen Runn og Goro Andersdatter Bjertnes, som igjen var dater av Anders Knutsen Søndre Bjertnes og Turid Larsdatter. Det var skifte på Bjertnes etter Turid 7/8 1731, og da nevnes Goro g.m. Guttorm Runn som ett av barna.

 

Det var skifte 10/10 1683 på Nordre Gren etter Barbro Iversdatter, g.m. Anders Knutsen. De hadde en datter Barbro. Samme dag, 10/10 1683, var det skifte på Bjertnes etter Knut Gunbjørnsen. Han hadde to barn, sønnen Anders Knutsen, og en datter. Anders var tilstedeværende. Hadde han vært til stede på to skifter på samme dag? Bjertnes og Gren er nabogårder, men likevel... Retten har riktignok ikke nevnt hverken fra eller til.

 

Det ville jo da være rimelig at Anders fra 1683 hadde blitt på farsgården Bjertnes, men i flg. gårdshistorien for Krødsherad skulle Anders Knutsen Gren ha betalt tiende av den parten av Nordre Gren som han hadde brukt, så sent som i 1691! - brukte han evt. gården fra Bjertnes? Det er uansett utvilsomt at Barbro Iversdatters bror, Ole Iversen, etter hvert ble enebruker på Nordre Gren. Anders Knutsen Grens datter Barbro levde opp, og giftet seg senere i Krødsherad og ble boende der, og var mor til bl.a. ovennevnte Narve. Man må derfor anta at hun har oppholdt seg et sted i nabolaget i oppveksten.

 

Så er det en annen ting, jeg mente jeg hadde sett et skifte etter Anders Knutsen Bjertnes, hvor noen datter Barbro ikke er nevnt, men nå klarer jeg selvfølgelig ikke å finne dette eventuelle skiftet igjen. Er det noen som kan bekrefte eller avkrefte?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan se ut til at Anders Knutsen på Nordre Gren og Søre Bjertnes var samme mann, i hvert fall har ikke gårdshistorien for Krødsherad nevnt noe annet skifte enn det etter Anders Knutsens kone Turi Larsdatter i 1731.

 

Knut Gundersen Lesteberg(eie) og kone Maren Johannesdatter døpte datteren Barbara (Barbro) 22/10 1741. Det er første gang de har barn til dåp hvor faddere er nevnt. Da er bl.a. Goro Andersdtr. Runn fadder, som da vel var dåpsbarnets grandtante, bestemoren Barbro Andersdatters halvsøster, og mor til Lars Guttormsen Runn, som nevnes som Narve Gundersens fetter i 1751. Narve og Knut var brødre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.