Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Svein Arnolf Bjørndal

Anders Knutsen-"forviklingar" i Krødsherad - samme mann på Søndre Bjertnes som på Nordre Gren?

Recommended Posts

Svein Arnolf Bjørndal

19/8 1751 var det skifte på Nordre Råen i Krødsherad etter Narve Gundersen. På skiftet møtte som verger for barna to personer som begge hver for seg blir omtalt som den avdøde manns søskenbarn, nemlig Erik Gulliksen Bjørkerud og Lars Guttormsen Runn.

 

At disse var Narves søskenbarn betyr at de hadde felles besteforeldre. Narves besteforeldre var hhv. Anders Jonsen Bjørkerud og Turid Reidarsdatter Olberg, og Anders Knutsen Nordre Gren og Barbro Iversdatter Nordre Gren.

 

Jeg klarer ikke å se hvor Erik Gulliksen Bjørkerud kommer inn, men Lars Guttormsen Runn var sønn av Guttorm Bjørnsen Runn og Goro Andersdatter Bjertnes, som igjen var dater av Anders Knutsen Søndre Bjertnes og Turid Larsdatter. Det var skifte på Bjertnes etter Turid 7/8 1731, og da nevnes Goro g.m. Guttorm Runn som ett av barna.

 

Det var skifte 10/10 1683 på Nordre Gren etter Barbro Iversdatter, g.m. Anders Knutsen. De hadde en datter Barbro. Samme dag, 10/10 1683, var det skifte på Bjertnes etter Knut Gunbjørnsen. Han hadde to barn, sønnen Anders Knutsen, og en datter. Anders var tilstedeværende. Hadde han vært til stede på to skifter på samme dag? Bjertnes og Gren er nabogårder, men likevel... Retten har riktignok ikke nevnt hverken fra eller til.

 

Det ville jo da være rimelig at Anders fra 1683 hadde blitt på farsgården Bjertnes, men i flg. gårdshistorien for Krødsherad skulle Anders Knutsen Gren ha betalt tiende av den parten av Nordre Gren som han hadde brukt, så sent som i 1691! - brukte han evt. gården fra Bjertnes? Det er uansett utvilsomt at Barbro Iversdatters bror, Ole Iversen, etter hvert ble enebruker på Nordre Gren. Anders Knutsen Grens datter Barbro levde opp, og giftet seg senere i Krødsherad og ble boende der, og var mor til bl.a. ovennevnte Narve. Man må derfor anta at hun har oppholdt seg et sted i nabolaget i oppveksten.

 

Så er det en annen ting, jeg mente jeg hadde sett et skifte etter Anders Knutsen Bjertnes, hvor noen datter Barbro ikke er nevnt, men nå klarer jeg selvfølgelig ikke å finne dette eventuelle skiftet igjen. Er det noen som kan bekrefte eller avkrefte?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein Arnolf Bjørndal

Det kan se ut til at Anders Knutsen på Nordre Gren og Søre Bjertnes var samme mann, i hvert fall har ikke gårdshistorien for Krødsherad nevnt noe annet skifte enn det etter Anders Knutsens kone Turi Larsdatter i 1731.

 

Knut Gundersen Lesteberg(eie) og kone Maren Johannesdatter døpte datteren Barbara (Barbro) 22/10 1741. Det er første gang de har barn til dåp hvor faddere er nevnt. Da er bl.a. Goro Andersdtr. Runn fadder, som da vel var dåpsbarnets grandtante, bestemoren Barbro Andersdatters halvsøster, og mor til Lars Guttormsen Runn, som nevnes som Narve Gundersens fetter i 1751. Narve og Knut var brødre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.