Gå til innhold
Arkivverket

Ett merkelig spørsmål. Er det noen som vet i hvor mange ledd våre gener går i.?


Terje Hammer Aarland
 Del

Recommended Posts

Ja, jeg vet at dette er et merkelig spørsmål, men de aller fleste av oss har veldig gode gener eller arvestoff, men noen får forsterket svake eller dårlige gener om det er nært slektskap i tidligere generasjoner. Så er det interessant å vite i hvor mange ledd tilbake slike "genfeil" kan gå og er det mulig å finne ut om det er på den ene eller den andre siden det har oppstått. Dette er noe som er veldig interessant. Når man så er interessert i slektsforskning og så oppdage at alt har en sammenheng blir det enda mer interssant å jobbe med.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg leste for noen år tilbake at forskere hadde funnet en genfeil som førte til en spesiell ondartet brystkreftform, og denne skulle visstnok kunne påvises i etterkommere etter en kvinne som var en av få som overlevde Svartedauen i Sogn og Fjordane. Det skulle vel tyde på at arvestoffet kan overleve svært lenge, særlig pga. inngifte, som det jo har vært en del av, så liten som befolkningen har vært.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg også leste noe om dette, men husker ikke nettopp hvor langt tilbake det gikk. Dette er ganske interessant når man også bruker slike ting i slektsforskningen så oppdager man at alt ikke bare er tilfeldig. På min farmor sin side, hvis man følger slekten i fem ledd så er det i denne slekten født minst 20 tvillingpar. Dette er også ganske merkelig, men det har nok noe med genene gjøre.

 

I noen slekter ser man andre genfeil som slår mer uheldig ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.