Gå til innhold
Arkivverket

Når døde Krispinus Joansen, prest i Jøster (sent 1500)?


Anett Ytre-Eide
 Del

Recommended Posts

Anno 1561 Kom S Her Chrispins Oc vaar Prest I siue Aar oc DødeI Sandal dagen Effter Ny Aar 68 Hans Quinde Het Hustru Karj de haffue tuoSønne till sammen, Toleff Chrispisøn I Sandenes, oc AndrisChrispinssøn paa Nerrbø

 

Dette er et sitat fra "lensmansboka" jeg tolket da det som at han døde 01.01.1568. Imidlertid står det andre ting i en gammel tråd fra arkivet. Der står det at han døde i 1572, det samme står i Jølst, s. 18. Hva er riktig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det stemmer at ulike kilder gir ulike svar på dette, men jeg ville regne opplysningen om "dagen Effter Ny Aar 68" som den som i tid og forbindelse står nærmest, selv om den er skrevet mer enn 100 år etter at Crispinus døde, men den var skrevet av sønnesønnens sønn, og av en mann som virker nøyaktig i sine observasjoner.

 

Jeg ville for øvrig regne "dagen Effter Ny Aar 68" som 2. januar 1568.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med deg Yngve i at dette virker som den nærmeste kilden. I lensmannsboka nevnes jo t.o.m. klokkeslett i ulike forbindelser. Da stoler jeg på ekspertisen og retter 01.01. til 02.01. Takk for innspill!

 

Det var en uventet spennende slekt jeg hadde i Jølster. Det som har blitt fortalt til min far var at det var så dårlig stelt der, unger som blei satt bort til naboer osv., men det må vel ha vært på 1800-tallet. Navnet på min tippoldefar fra Jølster er Samuel Kjøsnes (han med "Kjøsnes-musikken" på Eid), men bakover i slekta er det jo dårlig med Kjøsnes. Fire av Samuels oldeforeldre kom fra Veiteberg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.