Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Olav Aasmundrud

Foredrene til grosserer Hans Olsen i Kristiania

Recommended Posts

Olav Aasmundrud

Ved fti 1900 i Kristiania bor grosserer Hans Olsen i Gyldenløves gt.2 sammen med kona, Petra Caroline f. Figenbaum og datteren Ely Ingertha. Hans er oppført født i Hole i 1855. Ely Ingertha ble f.den 24.04.1898 og døpt i Uranienborg kirke den 12.06.

Petra Caroline var datter av Christopher Figenbaum, gullsmed i Kristiansand, senere trelasthandler i Kristiania før han og de fleste i hans familie emigrerte til USA i 1886/1887. Petra som var f. i Kristiansdnd 22.10. 1861 emmigrerte også, men kom tilbake til Norge og ble gift med Hans en gang tidsrommet 1887-1898.

Ved ft i 1910 i Kristiania er Petra enke og bor år sammen med datteren Ely Ingertha i Oscars gt. 35.

Jeg har ikke enda funnet giftermålet til Petra og Hans i kb. Kristiania og har heller ikke klart med sikkerhet å identifisere Hans foreldre.

Har noen vært bort i denne familien og kan sette meg på "rett spor"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Ja Svehn, det er det, men i dette tilfellet ville det kke ha hjulpet, men takk allikevel.mvh Olav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne Tonby
Svenn Ruskedal

"OLAV", det hjelper mye att noen legger inn en lenke på noe, får nå blev det plutselig aktivetet her. :)

 

"ANNE", du er definitivt inne på rett spor, jeg hadde også funnet "Hans Olsen" med en annen familie i den FT 1885 "Kristiania", men du var raskere. :)

Her er også noe interessant : http://www.begravdeioslo.no/maler/grav/grave_id/805

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svenn Ruskedal

Her er vel dåpen til "Hans" födt 29/7-1834 i "Hole" nr.7, foreldre "Ole Thoresen" og "Kari Hansdtr.?" : http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-9

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Jeg hadde også funnet grosserer Hans Olsen f. 1834 i Hole, men jeg trodde han ville være for gammeltil å være far til Ely Ingertha som ble f. 1898.

Gravtavlen som du fant Svehn er vel beviset på at Hans var f. i 1834 og var gift to ganger. Johanne Andrea Figenbaum var søsteren til Petra Caroline.

Mange takk for hjelpen til Svehn og Anne!

Mvh Olav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

God morgen Svehn! Jeg tviler på at Ole Thoresen og Kari Hansdatter var foreldrene til grosserer Hans Olsen.

Jeg tolker kb. (din refr.) for . dp. no 7 1834 f. 29. juni, dp. 26.des. Hans Olsen Feieren (Teien?) foreldre Ole Thoresen og Kari Hansdatter gflk. paa Feieren (Teien?) og (din refr.) ægtev.no 22 i 1864 den 25. sept. Kiøbmand og Ungkarl Hans Olsen 30 Aar med Jomfru Josphine Abertine Disen 23 Aar.

Brudgommens Fødested (Oppholdssted) Tyristrand (Christiania), Brudens Fødested (Oppholdssted) ?? (Christiania).Brudgommens far: Ole Torkildsen, brudens far: Herman Disen.

Jeg er usikker på gårdsnavnet til Ole Thoresen og Kari Hansdatter, likeledes på om presten har byttet om oppholdssted og fødested både for Hans og Josephine, og jeg klarer ikke å tolke fødestedet (oppholdstedet ?) til Josephin.

Det synes midlertid klart at faren til den Hans Olsen som ble viet til Josphine Albertine Disen het Ole Torkildsen, mens faren til den Hans Olsen som ble født og døpt i Hole kirke som no 7 i 1834 het Ole Thoresen.

Jeg finner ingen andre Hans Olsen dp. Hole i 1834 eller 1835 og heller ingen Hans Olsen konfirmert I Hole i tidsrommet 1848-1851.

Jg leter videre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Takk Anne!

Da ser det ut som foreldrene til Hans Olsen er på plass: Ole Thoresen og Kari Hansdatter Fægri.

Hans var således gift 3 ganger først med Josephine Albertine Disen, så med sin husbestyrerinne Sofie Olsen og endelig med Petra Caroline Figenbaum.

Jeg har ikke (enda) funnet vielsen til Petra Caroline og Hans i kb, ei heller vielsen til Sofie og Hans, men jeg har ikke gitt opp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

(...) ægtev.no 22 i 1864 den 25. sept. Kiøbmand og Ungkarl Hans Olsen 30 Aar med Jomfru Josphine Abertine Disen 23 Aar.

Brudgommens Fødested (Oppholdssted) Tyristrand (Christiania), Brudens Fødested (Oppholdssted) ?? (Christiania). (...) brudens far: Herman Disen.

 

(...), og jeg klarer ikke å tolke fødestedet (oppholdstedet ?) til Josephin. (...)

 

 

I lysningsprotokollen står det Vognmann Michel Diesen som Josephines far og at hun er født i Christiania. Jeg tror det andre stedsnavnet som står der kan være Nordodal. (Ordet slutter i allfall på -dal.)

 

 

Her er Josephine Albertine Diesens dåp 7. januar 1842: Oslo fylke, Garnisonsmenigheten, Klokkerbok nr. 5 (1841-1860), Fødte og døpte 1842, side 24.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-28 (nr. 1)

 

Foreldre er jeger, vognmann Michel Michelsen Diesen og hustru Sigri Christensdatter på Hammersborg.

 

Sigrid Diesen står også som losjerende gårdeier hos datteren og svigersønnen i 1865: http://digitalarkive...&merk=8563#ovre

 

Ifølge Store Norske er det to Diesenslekter - fra Nes i Akershus og fra Nord-Odal: http://snl.no/Diesen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Det kan også hende at vognmann Michel Diesen kommer fra Vang i Hedmark, for jeg ser dette navnet forkommer på Vestre Di(e)sen i Vang:

http://digitalarkive...&merk=9896#ovre

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

God morgen og mange takk til Inge og Anne-Lise! Nå begynner alle Hans Olsens 3 ekteskap å falle på plass. Jeg tolket innføringen i kb for Hole for vielsen til Hans og Josephine Alertine dithen at hennes far var Hermann Disen, så feil kan man ta. På andre siden av Tyrifjorden for Tyristrand ligger det flere Disengårder (Øst-Modum) og jeg trodde kanskje at Josephines slekt kom derifra.

Jeg sliter litt med å identifisere Hans foreldre entydig. Jeg tror at hans far Ole Thoresen opprinnelig kom fra gården Sørgefos i Norderhov og Kari Hansdatter fra Skjærdal på Ringerike og at de ble bruker på sistnevnte gård, men at de seneren ble brukere eller husmannsfolk på gården Heieren. Gården Fægri er også inne i bildet, og jeg skal nå ta en titt i bygdebøkene for Hole for om mulig "få orden" på dette.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Jeg mener at gårdsnavnet til den gården Hans Olsen ble født på i Hole den 29.07.1834 kan tolkes til "Feieren", men det finnes ingen gård på Hole med det navnet på den tiden. Kan det være "Heieren"? Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=1093&idx_id=1093&uid=ny&idx_side=-9

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051116030214.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Anne Tonby la inn lenke til lysningen i innlegg #9 og der står det tydelig Fægri,

 

At gården kanskje opprinnelig har hett Fægeren, eller Feieren, men at lokal uttale har overtatt, kan en også se på gårder i Nes.

Der har f. eks. gårdene Funden og Runden blitt til Funni og Runni.

 

Jeg legger inn lenke til vielsen til foreldrene, som du har funnet:

 

Buskerud fylke, Hole, Ministerialbok nr. I 4 (1814-1833), Ekteviede 1821, side 402-403. (nr. 174)

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...y&idx_side=-171

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Hei Anne-Lise

Jeg er fortsatt usikker på om Fægri var gården Ols Toresen og Kari Hansdatter brukte. Dab deres datter Karen ble dp.20.05.1839 står det beviselig Heieren som gårdsnavn. Er du enig ? Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=1093&idx_id=1093&uid=ny&idx_side=-101

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051116030306.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Ja, der står det Heieren, men det utelukker ikke at de har vært på Fægri fire år tidligere, da Hans ble født. De var husmannsfolk og kan ha flyttet flere ganger.

 

 

I ministerialboka er det en tydelig F i Feieren-eie: Buskerud fylke, Hole, Ministerialbok nr. I 5 (1833-1851), Fødte og døpte menn 1835, side 7.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-9

(nr. 7)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Hans Olsen oppgir Fægri ved vielsen, så da var han i allfall der. Fægri er jo ikke bare ett gårdsbruk.

Ser en på gårder / bruk i nordre Tyristranden tellingskrets, ser en at Fægri har 13 bruksnumre:

http://digitalarkive...f01038083003964

 

En kan heller ikke utelukke at presten har blandet sammen familiene og har skrevet Heieren selv om de har oppgitt Feieren.

Skrev han ikke også Torkildsen en gang? På Heieren var det nemlig en Ole Torkildsen i 1865.

 

Jeg mener det i allfall ikke er tvil om at farens navn var Thoresen og dette er sannsynligvis dåpen hans:

 

Ole Thoresen født i Norderhov: Kildeinformasjon: Buskerud fylke, Norderhov, Ministerialbok nr. 6 (1789-1811), Fødte og døpte 1793-1794, side 74.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8526&idx_id=8526&uid=ny&idx_side=-76

 

Familien på Sørgefos i 1801: http://digitalarkive...&merk=1344#ovre

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Det er som du nevner Anne-Lise inntil visshet grensende sannsynlighet at foreldrene til Hans Olsen var Ole Thoresen og Kari Hansdatter og at de var husmannsfolk som flyttet på seg flere ganger. Da deres første sønn som også het Hans ble dp. i 1820 var de på Haavindeie . Senere var de på Skjerdalen som antagleig var Karis "farsbruk", så på "Feieren"og til slutt på Heieren.Det er også rimelign sannsynlig at presten har "rotet" med navnene Ole Torkildsen er brukt som farens navn en gang. Jeg har funnet 5 barn av Ole og Kari i kb. for Hole. Hans som ble dp.10.12.1820 (og som antegelig døde som barn), Thorine dp. som nr. 46 i 1826, Anne Mathea som ble f. 12.11 1829, Hans dp som nr. 7 1835 og endelig Karen som ble dp. 20.05 1839.Jeg har ikke funnet noen av dem under konfirmerte i Hole kb. Heller ikke har jeg funnet Hans Olsen under utflyttede i kb. Hole. Jeg forsøker nå å finne dåpen til Kari Hansdatter..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Kari Hansdatter Skjerdalen konfirmeres 19. sønd. e. Tr. = 1. oktober 1815:

 

Kildeinformasjon: Buskerud fylke, Hole, Ministerialbok nr. I 4 (1814-1833), Konfirmerte 1814, side 482-483.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...y&idx_side=-193

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70313640193.jpg

(nr. 31)

 

 

Det står at hun er født 2. pinsedag 1799, som er 31. mai. Foreldre er Hans Madsen og Kari Thorsdatter på Grefsen / Giefsen i Gran sogn.

 

 

Her er de i 1801: http://digitalarkive...3&merk=273#ovre

 

Kari Hansdatters dåp:

 

Kildeinformasjon: Oppland fylke, Gran, Ministerialbok nr. 8 (1798-1811), Kronologisk liste 1799, side 5-6. (nr. 69)

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olav Aasmundrud

Supert, Anne-Lise, mange takk!

 

Jeg skal nå ha enrunde med bygdebøker og se litt nærmere på husmannsplasser i Hole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.