Gå til innhold
Arkivverket
Svein Arnolf Bjørndal

Var Bjørn Båsum, Eggedal, Buskerud, svigerfar til Håkon Båsum?

Recommended Posts

Svein Arnolf Bjørndal

Bjørn Båsum føres på noen nettsteder som svigerfar til Håkon Båsum, som opprinnelig var fra Ørpen i Krødsherad.

 

Fra et makeskiftebrev dat. 13. mars 1640 kjennes Håkon Knutsen Båsums kone som Kirsten Bjørnsdatter. Håkon nevnes på Båsum fra senest 1612 (landskatten).

 

I 1591 sigillerte Bjørn Båsum, Halvor Båsum og Anundt Båsum fullmaktsbrevet fra allmuen i Sigdal i forb. m. hyllingen av Christian IV.

 

Tb. Norderhov 12/10 1670: Det var rettergang på Mellem Veme i Soknedalen. Her ble det bl.a. fremlagt en fullmakt under 2 menns signeter, dat. Åvestrud i Flå anneks i Hallingdal den 7. juni 1593, dets innhold at Bjørn Båsum gav sin fullmakt til Erik Trondsen til å tale på 1 1/2 sold rente, noe gods i Veme gård på Ringerike, med videre dets innhold.

 

Nå var det flere Båsum-gårder. Håkon skal ha bodd på nedre (nordre). Var det her Bjørn også hadde bodd?

 

Tb. Modum og Sigdal 27, 12/10 1658, fol. 14b: Halvor Sole stevnet Knut Strand fordi han ikke hadde betalt førstebygsel og tredjeårstake av Strand. Halvor hadde fått skjøte på 16 setting i Strand 18. september 1631 av Torstein Grønhovd, som eide det etter et skifte dat. Båsum St. Mortensdag 1615. Dette godset hadde alltid og av arilds tid vært Halvor Soles ættleggs rette og sanne odelsgods. Knut hadde også betalt landskyld til Halvor Soles svigerfar Håkon Båsum tidligere. - Kan skiftet på Båsum i 1615 ha vært etter Bjørn Båsum eller hans kone? Håkon og hans kone Kirsten levde jo begge fortsatt i 1615. Nå eide riktignok Håkon Båsum gods i søre Strand etter sin far, angivelig etter et skifte på Ørpen av 1614 (jeg har ikke sett dette, eller hvor det evt. er referert, har opplysningen bare fra gårdshistorien). Men hvis de 16 setting i Strand opprinnelig kom til Torstein Grønhovd på skiftet i 1615, kan det kanskje tyde på at Torstein selv var gift med en datter på Båsum, slik at transaksjonen i 1631 var mellom svogre?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

Makeskiftebrevet i 1640, der Kirsten Bjørnsdatter nevnes, dreier seg om hennes odel på 1 skpd. i øvre Glesne.

 

I 1615 nevnes Håkon Veggersrud(!) med bl.a. 1 fr. gods i Glesne (dette er helt åpenbart Håkon Båsum, siden han nevnes med mye av det samme godset som han har i 1624).

 

Lenger ned på listen nevnes så Håkon Båsums "børnegods", som også bl.a. var 1 fr. i Glesne.

 

Det ligger nær å anta at Håkon Båsum her har tatt vare på gods tilhørende sin kones ugifte søsken, evt. barn av en avdød bror eller søster av henne - det kan jo være i den forbindelse et skifte ble holdt på Båsum i 1615, jfr. over? Det er ikke noe i Strand blandt dette børnegodset, men det kan jo være fordi Torstein Grønhovd allerede hadde fått hånd om det - han nevnes imidlertid ikke med noe annet gods enn i Grønhovd i 1624.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd K. Stuvstad

Det stemmer nok at Håkon Båsum og Håkon Veggesrud er samme person.

 

I 1602 får Hallstein Torsteinsen Ramberg i Svene heimel på Veggesrud i Sigdal. Hallstein Torsteinsen pansette 6 kyrlag i Veggesrud til nevøen Håkon Båsum i 1605.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

Takk for opplysningene. Har du funnet dette i utrykte diplomer, eller er det nevnt på tinget i noen sammenheng?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jan Engedahl

Svein Arnolf

 

Om du kikker i tingbok for Eiker Modum og Sigdal, ting 13.06.1667 finner du nok noe av det som Odd K. Stuvstad nevner 26 August 2012

 

Følgende link bør være en god start http://arkivverket.no/URN:rg_read/29012/30/

 

Jan

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

Takk! Jeg leste dette for en tid siden, men koblet ikke det med Odd K. Stuvstads opplysninger her da.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen

Til dette med Glesne:

 

Gudbrand Horsrød på Eiker satt i 1618 med 12 1/2 lp i Glesne og Vassenrud. Parten var i 1620 overtatt av Morten Verp, men forsvinner fram ham innen 1624.

 

Mvh Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.