Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Statsarkivet i Kongsberg

Fortidens hemmeligheter - nytt lørdagsopplegg på lesesalen

Recommended Posts

Statsarkivet i Kongsberg

Fortidens hemmeligheter

 

Denne høsten ønsker vi våre brukere velkommen til et nytt lørdagsopplegg på lesesalen. De senere årene har alle statsarkivene hatt en merkbar nedgang i besøkende på sine lesesaler – en ikke uventet følge av at vi legger stadig mer materiale ut på nett. Nå kan folk sitte hjemme og ha tilgang til mange av de mest brukte kildene til slektsgransking og lokalhistorie. Dette er en kjempefordel både for brukerne og for arkivinstitusjonene, og det er i tråd med kulturpolitiske målsettinger. Det er slike tjenester innbyggerne ønsker seg fra offentlig forvaltning. Derfor har Statsarkivet i Kongsberg og de andre institusjonene i Arkivverket omprioritert betydelige ressurser til digitalisering og tilgjengeliggjøring på nettet. Dette kommer vi til å fortsette med.

 

Men medaljens ”bakside” er altså at lesesalsbesøket synker. Særlig gjelder dette lørdagene. SAKO har som eneste statsarkiv hele tiden hatt åpent hver lørdag utenom sommermånedene. Men det er både kostnadskrevende og lite tilfredsstillende å holde åpent for et par-tre brukere hver gang. Vi har vurdert å stenge, men fant ut at vi først ville prøve noe nytt. Derfor forsøker vi oss denne høsten på et nytt opplegg som vi håper kan treffe et større publikum. I stedet for å holde åpent hver lørdag på tradisjonelt vis, lager vi i stedet et mer omfattende spesialopplegg en gang i måneden. Da vil vi øke både bemanningen og servicenivået. Meningen er å gi den enkelte mer direkte hjelp enn det vi vanligvis har mulighet til på vanlige åpningsdager. Vi vil ta for oss et spesielt tema hver gang, og fokusere på kildene der. Vi har kalt opplegget ”Fortidens hemmeligheter”. Vi samarbeider med DIS-Kongsberg, som stiller med dyktige folk og deltar i gjennomføringen.

 

Det er selvsagt fullt mulig å bruke lesesalen på vanlig måte disse dagene, for de som ønsker det. Gjestene kan også spørre om ting som faller utenfor de oppsatte temaene.

 

Det er meningen at dette skal være et lavterskeltilbud, og vi håper framfor alt å trekke til oss nye brukere, folk som ikke har brukt arkivene våre før. Vi opplever nemlig at mange potensielle brukere kvier seg litt for å besøke oss – de tror kanskje at de ikke vet nok på forhånd, at det er vanskelig eller at det kreves noe helt spesielt for å møte opp på en lesesal. Slik er det jo ikke! Derfor til dere mer erfarne arkivbrukere: Hvorfor ikke ha som mål å ta med en ny gjest til statsarkivet i høst?

 

Vi er spent på hvordan dette går. Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på opplegget vårt, eller andre innspill til publikumsaktiviteter. Vi er veldig interessert i tiltak der brukerne selv kan bidra aktivt. La oss gjøre statsarkivene til hyggelige møteplasser der vi ikke bare finner kilder, men der det også er rom for faglig og sosialt samvær! Innspill og tilbakemeldinger tar vi gjerne i dette spørreforumet. La oss høre fra dere!

 

Høstens program finner du her.

 

Åpningstiden er 10 – 14. Vi kan dessverre ikke skilte med 3-retters lunsj, men vi spanderer gratis kjeks og kaffe.

 

Nils Johan Stoa

statsarkivar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.