Gå til innhold
Arkivverket

Haas-slekta på Røros, dens opphav


Olav Aasmundrud
 Del

Recommended Posts

Et manuskript i privat eie om slekten Haas har utarbeidet en hypotese om hvor Haas-slekta kom fra. Forfatteren av manuskriptet er ukjent, men var antagelig en "profesjonell" historiker, og manuskriptet er antagelig fra 1. halvdel av 1900-tallet. Iflg. hypotesen kom den unge Heinrich Haas til Kongsberg i 1629 og ble ansatt ved smeltehytta på kobberverket opå Meheia. Han arbeidet der i ca. 2 år før han ble lærling (junge) ved Kongsberg sølvverk og arbeidet i hertug Ulrichs gruve. Senest i 1634 dro han til Kvikne kobberverk og ble smelter ved "Yahytta". I 1655 befant han seg på Røros og kiom dit sammen med Andreas Colberger d.e som hadde vært borhauer på Kvikne.Det vites ikke iflg. manuskrioptet hvem Henrich var gift med eller hvor mange barn han hadde, men en sønn, Andreas Haenrichsen Haas og en datter, Cathrine Henrichsdatter er kjent Cathrine ble gift med Peder Laursen og han tok iflg. hypotesen sin kones slektsnavn og ble stamfar til Haas-slekta på Røros.

Igjen iflg. hypotesen var Peder sønn av røstvender Lauritz Pedersen som i 1637 arbeidet i Store Svergens smeltehytte ved Kvikne kobberverk.

Så langt hypotesen. Iflg. Rørosboka bed. 4 s. 184 (1974) var berggesell Pder Larsen Haas den førtse som bodde i hus nr. 122 på Flanderborg. Han er nevnt i manntallet i 1670 og i 1701. Iflg Røriosbkooka døde Peder Larsen Haas i 1729, 87 år gammel, og ble altså f. ca. 1642. Videre døde hans hustru, Anne Olsdatter, det samme året, 70 år gammel.-

Så kommer spørsmålet: var Peder Larsen Haas gift 2 ganger, eller er hypotesen om hans opphav feil? - Kan noen kaste lys over dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peder Larssen Haas var mycket riktigt gift två gånger, skiftet efter Catharina ägde rum 19/6 1699 (s 398 ff), hon hade tre barn med Peder (Henrik, Lars och Christine) och tre styvbarn, Ingeborg, Margareta och Cornelia Olsdöttrar, hon torde tidigare ha varit gift med en Olof. Den andra frun som dör 1729 hette enl begravningsboken Anne Joensdatter, inte Olsdatter. Sonen Henriks Pedersen Haas första fru som dog 1708 hette däremot Anne Olsdatter.

 

Även jag har dragt slutsatsen att Catharina var dotter till Heinrich och att Peder tagit hennes släktnamn men har inga uppgifter om vem som skulle kunna vara Peders far; framgår det vad som fått författaren att anta att han var son till Röstvändare Lauritz Pedersen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Stefan, og takk for innspillet.. Manuskriptet som jeg refererer til har svært få kildehenvisninger, men jeg skal gå grundig igjennom det nok en gang for å se om det fines en henvisning til opplysningene om:Røstvendet Lauriz Pedersen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.