Gå til innhold
Arkivverket

Skiftene – grenseflate mot museumskilder


Statsarkivet i Kongsberg
 Del

Recommended Posts

Skiftene – grenseflate mot museumskilder

 

De fleste arkivbrukere vil vite at skiftene er en svært viktig historisk kilde, på flere måter. Skiftene gir ikke bare slektskapsopplysninger til nytte og glede for slektsgranskere, de forteller også mye om den materielle hverdagen til fortidens mennesker. De forteller hva folk eide av inventar og møbler, klær, utstyr og bruksgjenstander, redskap, verktøy og mye annet. Mye av dette har endret seg eller gått ut av bruk, i dagens samfunn finner vi det ofte bare i museene. Det vi finner listet opp i skiftene er ofte slikt som folk i dag ikke har et nært forhold til. Noe vet vi kanskje ikke engang hva er. Men hvis vi bruker skiftene i kombinasjon med museumsmaterialet, kan vi danne oss et bedre bilde av hva dette dreide seg om. Museene har nå gått sammen om nettjenesten Digitalt museum – en parallell til Digitalarkivet – der vi finner digitaliserte foto og bilder av gjenstandsmaterialet i museenes samlinger. I skrivende stund dreier det seg om over en million gjenstander fra mer enn hundre museer. Dette er en svært verdifull kildetjeneste som brukerne bør være klar over og benytte seg av i tillegg til arkivene.

 

For å illustrere sammenhengen mellom arkiver og museumskilder har SAKO transkribert et skifte fra 1847 og laget koblinger mot tilsvarende materiale i Digitalt museum. Dette hadde vi på nettstedet vårt også for noen år siden, men da med koblinger til en lignende database i Norsk Folkemuseum. Nå er skiftet lagt ut på nytt, med oppdaterte koblinger til Digitalt museum. Les skiftet her.

 

Nils Johan Stoa

statsarkivar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.