Gå til innhold
Arkivverket

Informative overskrifter savnes: NAVN, ÅR,STED, FYLKE. Skal man ikke forvente at dette finnes i en overskrift? NB: Tyding av kilder har et eget forum!


Astrid Ryen
 Del

Recommended Posts

Fint at du løfter opp igjen tråden, Dag. Ser at det stadig kommer til nye brukere som kun etterlyser oldemor eller Anne Olsdatter, men det finnes en del drevne brukere også som er sparsommelige med overskriften. De burde for lengst innsett at det lønner seg å ha en beskrivende overskrift for å sikre best mulig hjelp av lokale slektsforskere. For det er slik at mange av oss kun klikker oss inn på tilsynelatende interessante debatter – debatter der vi tror vi har noe å bidra med. Anne Olsdatter finnes over alt og er i utgangspunktet uinteressant uten flere opplysninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Denne tråden er blitt så lang nå at den blir nok bare oversett. Vi burde skrive en god 'oppskrift' som kan bli klistret på toppen her i forumet. For intetsigende overskrifter florerer det av, og det er virkelig til å bli ganske så oppgitt over :blink:

 

Grete

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til den / de som har påvirkningskraft:

 

1. Få denne "oppskriften" lagt inn i punktet Ordensregler for debattene.

2. Til alle "hjelpere" på forumet: Henvis deretter til "oppskriften," og vær klar på at iallfall ikke du vil svare før et slikt minstekrav til overskrift er oppfylt!

3. For tyding av diverse typer: Henvis bare til "Tyde"forumet - ikke svar her

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er et svært viktig tema! Jeg vet at det finnes funksjonalitet i programvaren her som kunne løst mange av de daglige utfordringene i forumet - som mangelfulle titler, etc. Dette er funksjonalitet som er låst for oss plebeiere, men som er tilgjengelig for administrator.

 

Inviterer hermed de ansvarlige i Digitalarkivet til å komme på banen for å fortelle om mulighetene som finnes, og for å åpne opp for en konstruktiv dialog med oss brukere med det formålet å gjøre forumet ennå bedre.

 

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå spørs det vel om de ansvarlige i digitalarkivet leser denne tråden. Dette burde kanskej postes direkte i f. eks Spør Digitalarkivet eller til Anette i Digitalarkivet om en mulig løsning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Så vidt meg bekjent har de aller fleste av våre forfedre hatt et NAVN, de har levd i en TID, bodd på et STED, hatt ett YRKE, PROFESJON, eller POSISJON i sin samtid. De har også hatt FORELDRE, eller andre FORFEDRE, og siden de har blitt våre forfedre, har mange av dem hatt EKTEFELLERBARN, eller SØSKEN. Mange har også tilhørt en STAND, GRUPPE, eller MINORITET. De fleste er DØPT. Nesten like mange er KONFIRMERT. Mange er VIET, en eller flere ganger. Alle har DØDD.

 

Alt dette er med på å «definere» forfedrene våre - eller sagt i et noe mer blomstrende språk: Gitt dem en plass i livets store tre. Det betyr, sånn jeg ser det, at det finnes plenty å velge mellom for alle som ønsker å bruke overskriftene i forumet til å oppgi så tydelige GPS-koordinater som mulig for den eller de vedkommende leter etter, eller lurer på mer informasjon om.

 

Selv er jeg hva man kanskje kan kalle en slags «eventyrblanding» - jeg har både reisende/tatere, kvener og samer blant mine forfedre, og det å finne frem til gamle tråder som omhandler disse folkegruppene er et sjansespill - det er mulig å finne mye, men jeg mistenker også at det er informasjon som lett passerer under radaren - fordi overskriftene ikke gir noen hint om hva trådstifter har på hjertet.

 

Morten Aasberg

Endret av Morten Aasberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
  • 2 måneder senere...

Ja, dere kan løfte denne så mange ganger dere vil - men det hjelper jo ikke overfor nye spørsmålsstillere som stadig vekk bruker overskrifter som "slekt", "mine oldeforeldre", "Kan noen hjelpe meg?" o.s.v.

 

Den eneste måten å få bukt med dette på, er om forumets gode hjelpere oppfordrer disse spørsmålsstillerne til å endre overskriften før de i sin iver etter å hjelpe går igang med å lete etter svar. Uten presise overskrifter (med tema, personnavn og geografisk plassering) vil mange av disse temaene unnslippe oppmerksomhet fra folk som kanskje allerede vet mye og ville ha kunnet gi gode svar på nettopp disse spørsmålene.

 

Så i det lange løp vil den beste hjelpen være å vente med å legge inn svar inntil spørsmålsstillerne har tatt seg bryet med å endre de intetsigende overskriftene.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

#113. Jo, flere tar opp problematikken med "overskriftssynderne", men det er dessverre ikke alle trådstarterne som følger opp. Og ja, hadde vært greit om det var en forutsetning at overskriften ble endret før man ga en hjelpende hånd, men der er dessverre også meningene delte blant brukerne her.

 

DTH

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilken informasjon mener dere formidles ved ignorering?

 

Jeg mener ikke at man skal ignorere innleggene med intetsigende overskrifter!

 

 

Se hva jeg har skrevet tidligere i denne tråden (- akk, til ingen nytte..!):

 

 

7.februar 2013:

Vi kan skrive så mye vi vil om dette i denne tråden, men nye brukere av forumet leser neppe gjennom alle gamle tråder før de legger inn spørsmål her, så etterhvert som denne tråden forsvinner nedover på siden og over i glemselen på neste, vil vi fremdeles se overskrifter som "Oldefar", "Hjelp" o.s.v. Man kan jo synes det er rart at de ikke selv forstår at det lønner seg å bruke en dekkende overskrift for å tiltrekke seg oppmerksomhet, men sånt glemmer man tydeligvis i sin iver etter å få svar. Vi ser da også at mange ikke bryr seg om å lese og følge forumets retningslinjer og råd før de registrerer seg som brukere og legger inn spørsmål.

 

Jeg tror den eneste måten vi som "gamle brukere" av forumet kan forsøke å forbedre dette, er på en vennlig måte å gjøre nykommerne (- og noen gamle!) oppmerksomme på denne tråden og forklare for dem hvorfor de bør velge en annen og mer dekkende overskrift. Gode råd og velment veiledning kan vi alle trenge av og til!      

 

 

 

6.mars 2013:

Jeg deler oppgittheten over elendige overskrifter og manglende opplysninger, og jeg forundres stadig over at spørsmålsstillerne selv ikke skjønner at det er en fordel med informative overskrifter. Men sånn er det altså - i iveren etter å få raske svar stilles det raske spørsmål.

 

Men så ser jeg at mange av oss som av og til trår til med litt hjelp, lar være å gjøre spørsmålsstillerne oppmerksomme på en slik "mangel". Min oppgitthet retter seg derfor vel så mye mot alle oss som i all vår velvillighet og hjelpsomhet svarer i tråder med overskrifter som "Hjelp", "Slekt", "Oldemor" o.s.v. - uten å gi spørsmålsstilleren råd om å endre titelen på tråden.

 

Det hender at jeg tilfeldigvis oppdager innlegg med slike intetsigende overskrifter der jeg kunne ha bidratt med svar og lokalkunnskap, men som oftest unnslipper de min oppmerksomhet fordi overskriften er for dårlig. Jeg regner med at dette er tilfellet for mange andre, også. Derfor gir man disse spørsmålsstillerne den beste hjelpen hvis man oppfordrer dem til å bruke bedre overskrifter - da er muligheten større for at også andre kan bidra med gode svar.           

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er jeg enig i og har også praktisert, men en kan jo presentere det litt etterhvert så det oppfattes som hjelp og ikke avvisning.

 

Jeg synes fremdeles brukerne her burde utarbeide forslag til retningslinjer for bruken av forumet. Se f. eks. Slægt & Data Danmark: http://www.slaegtogdata.dk/andet/spilleregler

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som førstegangsbruker så tenker man ikke alltid gjennom betydning av inf i overskrift.

 

Det som slo meg ved mitt første innlegg her var den dårlige retorikken fra de som egentlig ville veilede.

 

Nyankomne  må føle at de blir hjulpet og ikke arrestert.

 

Blir tøvete når 5-6 stykker hiver seg over en trådstarter og indirekte forteller hvor dum vedkommende er.

 

Kanskje det burde utarbeides retningslinjer for saklig men vennlig informasjon i slike tilfeller. Det er i hvert fall en mangelvare i dag.

 

Mvh

Ivar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norske Slekt og Data (DIS) har også omtrent de samme retningslinjer for bruk av forumet som Danmark.

http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=11709

 

Men en sak er å lage retningslinjer, en annen er å få medlemmene til å lese dem.

I noen andre fora får man ikke bli aktiv bruker før man har lest retningslinjene og godtatt dem.

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, alle spørsmålstillere.

Nå har dette tema versert rundt 4 år. Hva har skjedd i forhold til opprinnelig problemstilling?

Ikke en sk..!

Er det ikke på tide å få litt orden i saken. Moderator kunne f.eks. slette alle som ikke stiller informative spørsmål?

Endret av Werner Pedersen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Jeg synes forumet har blitt dårligere etter omleggingen.  Er det kanskje snart på tide å foreta en inndeling i fylker.

MVH Anita Bakken

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.