Gå til innhold
Arkivverket

Gerhard Martin Seversen (1875 – 1945) fra Arkansas. Hvem var hans far og “6 søsken” ?


Egil Thee Danielsen
 Del

Recommended Posts

Ein "metode" som eg fleire gonger har møtt på i Bergen (egnar seg sikkert best i bymessige strøk sidan dei er mindre gjennomsiktige) : A tek til seg eit barn - eventuelt adopterer etter kvart. A kan vere mann eller kvinne, gift eller ugift; opphavet til barnet er ukjent, men vedkomande har plass til eit (ekstra) barn i livet sitt og tykkjer det er fint å kunne hjelpe born i ein vanskeleg situasjon.

 

I ettertid kjem det fram at dette ikkje er eit tilfeldig barn, men at det eigentleg er B, syster eller bror til A, som er mor eller far til barnet. Heile familien er innforstått med det, men det blir aldri omsnakka. Kanskje ein tanke her og?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det klart at det er mye som er uklart. Kan det sies klarere ?...

 

Da Evelyn Seversen stilte opp i BTs redaksjon våren 1964 med et familiebilde fra Norge, hevdet hun bl.a. at hennes far, Gerhard Martin Seversen, var en av de 12 (sic) personene på bildet – 13 med personen på det innrammede fotografiet på bordet foran. Evelyn hevdet at fotografiet viser hennes farfar, en bergensskipper, og at hennes far (GMS) er en ung gutt som står foran i bildet. Dette finner jeg grovt usannsynlig. Her virker det på meg som om “noen” prøver å dekke over “uregelmessigheter” i familiens fortid. Muligens har allerede Dorothea etablert en myte som føres videre som en sannhet. Evelyn sier imidlertid at hennes far var født 9. januar 1875 – “det er hun helt sikker på”, iflg. BT. Torkel Johannes Sivertsen var imidlertid alt annet enn skipper.

 

Påstanden om at Dorothea strøk av gårde “til Chicago med to av sine 7 barn” har kanskje en kjerne av sannhet; Dorothea kan ha født to barn i Norge, GMS og Margrethe Johanne 4½ år senere, mens de resterende er barna til Torkel og Thora Hansine – inkludert et dødfødt barn (jfr. hva Ann-Mary Engum har funnet ut). “Kunstmaleren” kan være ekteparets 2. barn, Teodor Johannes Torkelsen f. 30.10.1870 – med patronymet endret til fam.navnet Sivertsen (Seversen) i USA. Men hvorfor er ikke GMS å finne i norske arkiver ?! Kanskje GMS tok det dødfødte barnets plass ? For å følge Aase R. Sæthers erfaringsmateriale, kan teoretisk Dorothea ha født i dølgsmål, og siden Thora Hansines barn døde, adopterte de Gerhard Martin som ble født omtrent samtidig. Noe jeg har lært gjennom slektsgransking, er at virkeligheten er langt mer fantastisk og utspekulert enn fantasien. Takk til Aase for at du bekrefter dette.

 

Er det videre sannsynlig at Dorothea reiste til Amerika alene ? Ble Margrethe Johanne igjen i Bergen da moren reiste over havet ?! Hvem tok imot henne der ? Og hvor er på det tidspunktet GMS ? Kanskje Lars, Dorotheas lillebror (hvis skjebne er helt ukjent) kan kaste lys over denne saken ? Det dreier seg om Lars Danielsen Nilsen, f. 22.09.1865, Gjertrud Margrethe og kontorist Martin Johan Nilsens 13. og siste barn. Han emigrerte 18.03.1887 til Amerika med «Stjerne Linje». Ifølge løpenummer 21.661 i DAs “Emigranter fra Bergen 1874-1930”, er Lars på det tidspunktet allerede amerikansk statsborger ! Tidl. forespørsler om denne personen har vært resultatløse.

 

http://forum.arkivve...ller-feil-i-da/

og

http://forum.arkivve...nfor-ansestrya/

 

For øvrig var Dorotheas eldre bror, 2-Anthon (f. 27.08.1849), skipskaptein, g.m. Berthe Susanne Merlies, jfr.

http://forum.arkivve...ein-fra-bergen/

At Anthon kan ha befordret Dorothea til Amerika, er en svært luftig hypotese.

 

En plausibel grunn til at Evelyn ikke visste noe om sin fars familie, var at faren nettopp var “uekte barn”, sågar unnfanget av gift mann, og at han derfor aldri snakket om sin norske familie annet enn å lage myter omkring den. Det er ikke sikkert at GMS selv visste så svært mye om den. Men navnet Seversen viser jo tilbake til nettopp Torkel Johannes Sivertsen, og Evelyns forestilling om at “kunstmaleren” tilhørte slekta, kan skyldes at hennes far tilbragte barndommen i Sivertsen-familien. (Uten hypoteser kommer man ingen vei...)

 

Dersom GMS skulle være sønn av en av Dorotheas søsken, jfr. Jon Torps siste innlegg, hvorfor bærer han da navnet Seversen ? Den godeste Torkel har sannelig spredt sine gener i hytt og vær om han ikke også skulle legge an på f.eks. 8-Elisabeth (byggmesterfrue fra sitt 36. år), “peppermøen” 11-Fransiska eller kanskje 7-Gjertrud Margrethe (oppkalt etter sin mor) og som døde av tuberkulose i 1894. (Tallene refererer til hvor de hører til i barneflokken på 13).

 

A propos Marie Fransiska (som Jon Torp spør om), jfr.

 

http://forum.arkivve...k/page__st__400

 

Marie bodde hos sin mor etter at faren døde [i 1884], dvs til 1922. Da hun noen år etter ble pensjonist, flyttet hun inn på strilelandet hvor hun losjerte hos Andrine Tveit, en niese av byggmester Nævdals 1. kone, Helene Bårdsdatter Tvedt [Øvretveit] (19.03.1853 – 04.01.1892). Nævdal giftet seg med Elisabeth, Helenes bestevenninne, 8 mnd. etter at Helene døde. Marie Fransiskas dødsdato er ikke bekreftet.

 

Q.E.D. (inkl. diverse humoristiske versjoner); Marie Fransiska skal bl.a. ha undervist i latin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et lite tilleggsord til Magne N. G. Hagen-Pettersen i anledn. følgende :

 

“Det finnes også en Martin Siver/Syversen født i mai 1875 i Wisconsin, med norske foreldre. du finner han her i 1900 i Eau Claire http://search.ancest...c=&pid=63249586

 

Denne opplysningen får jeg ikke tilgang til. Wisconsin kan vise seg å være et blindspor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hello Egil Thee Danielsen,

 

I'm very sorry I don't speak Norwegian, so my post has to be in English. My great great grandfather's name was Lars Danielson Nelson. He lived in Chicago, Illinois, USA. From what I've been able to find, he was born in Bergen, Norway in 1865 and immigrated to the US in 1887. This seems to match up with the Lars Danielsen Nilsen that you are looking for. I would love to exchange information! My e-mail is jmegenealogy @ gmail.com

 

Edited - I just read the rules, so here is a Google Translated version:

 

Min tippoldefar het Lars Danielson Nelson. Han bodde i Chicago, Illinois, USA. Fra hva jeg har vært i stand til å finne, ble han født i Bergen, Norge i 1865 og emigrerte til USA i 1887. Dette ser ut til å matche opp med Lars Danielsen Nilsen som du leter etter. Jeg ville elske å utveksle informasjon! Min e-post er jmegenealogy @ gmail.com

Endret av Jamie Nelson
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Jeg har tidligere for ganske mange år siden luftet denne saken i DAs debattforum. Den gang kom det ikke noe ut av det – bortsett fra at det her foreligger ‘en familiehistorie som ikke henger på greip’.

 

I mai 2008 fikk jeg imidlertid tilsendt kopi av en nekrolog fra en lokalavis i Arkansas. Da begynte ting å skje. Her opptrer nemlig en person med et såpass sjeldent navn at det bare var å bla opp i telefonkatalogen. Kontakt ble opprettet – med stor begeistring fra amerikansk side. Mange nye personer ble tilført slektstreet. Men det opprinnelige problemet består. Her er bakgrunnen :

 

Dorothea Catharine Nilsen ble født 01.06.1854 og døpt i Nykirke 23.07.1854. Dødsår i USA er ukjent. I FT 1875 for Bergen opptrer hun som Dorothea K. Nilsen, ugift datter, f. 1854, men hun hadde nok på det tidspunktet allerede forlatt Bergen. Hun må nødvendigvis ha født Gerhard Martin Seversen [GMS] (09.01.1875 – 11.10.1945) i USA – men hvem var faren ? I US Fed. Census 1920 står det (under datteren Fayetta W [= M] Severson [sic]) at faren er født i Norge, mens det i US Fed. Census 1940 står (under GMS) “birthplace Wisconsin”, og at han er bosatt i Hot Springs, Arkansas. Hvor i Wisconsin er det store crux.

 

GMS fikk med sin kone (som var datter av svenske innvandrere) tre døtre hvorav den yngste fylte 98 tidligere i sommer. Fayetta er helt klar i hodet, men hun vet ikke noe om sin fars faderlige opphav. Det virker sannsynlig at GMS var “uekte” barn, men en rekke påståtte søsken av GMS tjener til å forvirre. Slektninger i USA er interessert i å vite mer, men ingen vet hvordan man skal gå fram, og noen stiller seg tydelig kritisk overfor eventuelle brudd på familiemytene. Vi befinner oss midt i «The Bible Belt»...

 

Eldstedatteren Evelyn Seversen (1909 – 1993) kom på besøk til Norge og etterlyste slektninger i «Bergens Tidende» 30.05.1964. Samtidig ble det trykt et familiebilde, men de opplysningene Evelyn kommer med, er såpass forvirrende at folk som gjenkjente personer på bildet, kanskje lot være å ta kontakt. På meg virker det som om Evelyn prøvde å “justere virkeligheten” for å få familiemytene til å passe inn i de fakta som bildet representerer. I BT kan vi lese følgende: “I hvert fall er det sikkert at hun [Dorothea] hadde en sønn som het John Theodore Sivertsen som var i Bergen omkring 1905 og som interesserte seg for maling. En annen sønn dro visstnok til Australia.” Tja... Det er ingen som i dag kjenner identiteten til GMS’ søsken – bortsett fra vage forestillinger om denne kunstneren. Tre av hans oljemalerier (undertegnet Jon [sic] Theodor S.) beror hos en nåværende slektning i Arkansas. Kanskje han står oppført i «Benezit Dictionary of Artists» ? Jeg regner med at denne mannen kan være en bror av Gerhard Martin, men hvordan forklarer man da navnet Sivertsen ? At Sivertsen kan bli til Seversen i USA er det ingen tvil om, men nå fødte jo ikke Dorothea noen barn i Norge ! Dorothea fins verken gift, bosatt i eller utvandret fra Bergen. Etter FT 1875 er hun en “ikke-person” i norske arkiver.

 

Man kan undres på hva Evelyn egentlig var ute etter i Norge. Muligens fikk hun ikke bekreftet noe som helst da aktuelle kilder var å finne i USA. Ifølge familiemytene var GMS født i Norge, men det er utenkelig. Utrolig nok påstås dette fremdeles hardnakket. Seversen-jentenes farmor gikk nok i graven med mer enn én hemmelighet, og jeg undres på hvor mye GMS selv egentlig visste. Spørsmålet er om en amerikansk fødselsattest gir svar. Måtte man den gang opplyse om hvem faren var ?

 

Iflg. BT (dvs fra Evelyn) “reiste Dorothea til Chicago [underforstått fra Bergen] med to av sine syv barn, den ene var sønnen Gerhard Martin.” Dette er fritt oppspinn. Dorothea fødte ikke en mus i Bergen, og hvis noen av hennes barn har satt sin fot der, må de ha kommet på besøk fra USA.

 

På forhånd takk for mulige innspill !

Her er artikkelen fra Bergens Tidende 30. mai 1965

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egil Thee Danielsen skriver tidligere i denne tråden(side 1):

"Men hva så med Gerhard Martin ?! Han ble notorisk født 08.01.1875. Hva er Dorotheas historie mellom 1874 og til hun føder Margrete Johanne 16.07.1879 ? Gerhard Martin er nemlig ikke å finne i norske arkiver !

Her kommer Ann-Mary Engums bidrag fra kl. 21:29 inn som et tankevekkende tillegg :

Dorothea fikk tydeligvis først et barn med Torkild Johannes Sivertsen – et barn som hun kanskje fødte i Wisconsin ? – hvoretter hun reiser tilbake til Norge for bare å oppdage at Torkild stadig sitter trygt i salen som gift mann. Og allikevel får hun med ham nok et barn som hun altså lar bli igjen i Norge. Hvem har da tatt seg av Gerhard Martin i mellomtiden ?"

Jeg har funnet en Dorthea Carlson i folketellingene for 1900 og 1910, gift i år 1900 med Peter Carlson. Denne Dorthea har ett barn fra før som lever, men som ikke bor sammen med moren. Kan dette være vår Dorothea?

Folketelling%201900%20-%20United%20StateFolketelling%201900%20-%20United%20State
Folketelling%201910%20-%20United%20StateFolketelling%201910%20-%20United%20State

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det stemmer, og hun er nevnt ved det navnet i hennes dødsmelding

 

Det jeg griper fatt i egentlig er at hun er nevnt med at hun har ett levende barn, mannen har ingen. Altså er det mer enn trolig riktig dame vi har her vil jeg tro, spekulasjon selvsagt....

 

Egil hadde jo en "analyse" som antydet at hun hadde født Gerhard Martin Seversen i USA, dette barnet i tellingen kan utmerket være han. Altså så har hun ett uekte barn i USA og ett uekte barn i Norge. Jeg vil tro at med litt is i magen og dette som utgangspunkt snart kan finne sannheten om den er mulig å finne.

Sannheten kan jo fortsatt være at Gerhard ikke var hennes barn som også var ett alternativ.

Endret av Mathias Beyer
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse tellingene viste seg å være en som lignet veldig på vår dame, noe Jamie Nelson gjorde meg oppmerksom på.

 

Here is Peter Carlson in 1920. He is a widow.

 
What do you think about this being the Dorothea in the census?
 
Dette virker å være rimelig, spesiellt om man ser på bosted ol.
 
Vår Dorothea dør forøvrig i 1918, slik at dette var skremmende likt.
 

Egil Thee Danielsen skriver tidligere i denne tråden(side 1):

"Men hva så med Gerhard Martin ?! Han ble notorisk født 08.01.1875. Hva er Dorotheas historie mellom 1874 og til hun føder Margrete Johanne 16.07.1879 ? Gerhard Martin er nemlig ikke å finne i norske arkiver !

Her kommer Ann-Mary Engums bidrag fra kl. 21:29 inn som et tankevekkende tillegg :

Dorothea fikk tydeligvis først et barn med Torkild Johannes Sivertsen – et barn som hun kanskje fødte i Wisconsin ? – hvoretter hun reiser tilbake til Norge for bare å oppdage at Torkild stadig sitter trygt i salen som gift mann. Og allikevel får hun med ham nok et barn som hun altså lar bli igjen i Norge. Hvem har da tatt seg av Gerhard Martin i mellomtiden ?"

Jeg har funnet en Dorthea Carlson i folketellingene for 1900 og 1910, gift i år 1900 med Peter Carlson. Denne Dorthea har ett barn fra før som lever, men som ikke bor sammen med moren. Kan dette være vår Dorothea?

Folketelling%201900%20-%20United%20StateFolketelling%201900%20-%20United%20State
Folketelling%201910%20-%20United%20StateFolketelling%201910%20-%20United%20State

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Hei,

 

Ser at Tora Brudevoll 1846-1889 er nevnt ved flere anledninger i dette forum, hun ble ifølge det jeg har funnet ut gift med Torkel Sivertsen 1838-1915 i Ålesund 05.10.1868. Står også at hun fikk en sønn Toralf 1879-1938 i Bergen som voks opp i fosterhjem med familien Wig på moltustranda i Herøy M.R.

Toralf fikk 12 barn og er stamfar til en ganske stor slekt, det hersker i midlertidig tvil om hvem som er hans far da Torkel Sivertsen er oppgitt som far, men Elias Pederson Eggesbø 1839-1914 av mange blir regnet som den biologiske far. Så slektstreet stopper altså der.

Alle 3 Tora, Torkel, og Elias med egen familie reiste da til Minesota og døde der, de hadde flere barn og disse blant annet Toralf ble igjen i Norge.

Tora døde i 1889 i Usa, da giftet altså Torkel seg opp igjen og stiftet ny familie med navn Koppenberg. 

 

Stemmer dette? Er det noen aktuell mulighet idag og finne med sikkert hvem som er biologisk far til Toralf?


Ser videre at Torkel Sivertsen er oppgitt som far til mange barn, dette er også interessant med hensyn på om det er han som også virkelig er Toralf sin far.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tora sin familie forsvinner fra Ålesund etter faren Martin Brudevoll dør i 1884, han var handelsmann og etter ryktene godt etablert, noen som vet hvorfor alle dro?

 

Elias Eggesbø har jeg ingen videre informasjon om etter han emigrerte til Usa, dette er også selfølgelig av stor interesse ettersom han mest sannsynlig er far til Toralf.

Endret av MAMO
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...

Det er tvilsomt at Thorkel J. Sivertsen er far til Gerhard Martin. Thorkels sønn Håkon Ambrosius er født og døpt i Ålesund, dåpsdato 22.10.1876. Vil ikke tro at Dorothea fra Bergen og Thorkel bosatt med familie i Ålesund/Herøy fikk et barn sammen i 1875 -76. Thorkels neste sønn , Thoralf Emil ( min manns bestefar) ble født i Bergen 1879.

Det kunne vært interessant å finne ut når Thorkel og hans kone Thora kom til Bergen.  Finner ikke ut når Thorkel emigrerte til USA.

Thoralf Emil og mora Thora kom tilbake til Herøy. Thoralf Emil vokste opp hos en familie  på en gård på Moldtustranda mens Thora måtte gå på legd.

Vet ikke hvorfor det skulle være så sannsynlig at Elias Eggesbø var Thoralfs far??

 

Endret av Anma
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Anma skrev:

Det er tvilsomt at Thorkel J. Sivertsen er far til Gerhard Martin. Thorkels sønn Håkon Ambrosius er født og døpt i Ålesund, dåpsdato 22.10.1876. Vil ikke tro at Dorothea fra Bergen og Thorkel bosatt med familie i Ålesund/Herøy fikk et barn sammen i 1875 -76. Thorkels neste sønn , Thoralf Emil ( min manns bestefar) ble født i Bergen 1879.

Det kunne vært interessant å finne ut når Thorkel og hans kone Thora kom til Bergen.  Finner ikke ut når Thorkel emigrerte til USA.

Thoralf Emil og mora Thora kom tilbake til Herøy. Thoralf Emil vokste opp hos en familie  på en gård på Moldtustranda mens Thora måtte gå på legd.

 

 

 

Kanskje du kan endre visningsnavnet "Anma" til ditt fulle navn? :-)

 

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
På 28.1.2015 den 15.38, MAMO skrev:

Alle 3 Tora, Torkel, og Elias med egen familie reiste da til Minesota og døde der, de hadde flere barn og disse blant annet Toralf ble igjen i Norge.

Tora døde i 1889 i Usa, da giftet altså Torkel seg opp igjen og stiftet ny familie med navn Koppenberg. 

 

Dette er antakelig nevnt allerede i tråden, men Tora Kristine døde som legdslem på Herøy i Møre og Romsdal 23.03.1889 av tæring:

Nr. 16:

Møre og Romsdal fylke, Herøy i Herøy, Ministerialbok nr. 507A08 (1878-1904), Døde og begravede 1889, Side 270
Permanent bilde-ID: kb20060818020358
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060818020358
Permanent bildelenke: http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060818020358.jpg 

 

Møre og Romsdal fylke, Dødsfallsprotokoll nr. 42 (1883-1890), Dødsfallsprotokollside, Side 24
Permanent bilde-ID: sk10101310048032
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk10101310048032
Permanent bildelenke: http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-sk10101310048032.jpg 
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Det er vel også kjent at datteren til Torkild og Tora, Marta Brudevold Sivertsen, var fosterdatter i familien Brudevold i 1875:

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052324000008

 

Hun emigrerer fra Bergen i 1890:

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052324000008

 

Her er Martha og ektemannen i Findagrave:

https://www.findagrave.com/memorial/140363927/martha-brudevold-wiig

https://www.findagrave.com/memorial/140363928/ole-pederson-wiig

Barna:

https://www.findagrave.com/memorial/79773741/olga-marie-kroshus

https://www.findagrave.com/memorial/142936146/william-thomas-wiig

https://www.findagrave.com/memorial/37306655/agnes-walborg-jacobson

https://www.findagrave.com/memorial/109774075/arthur-emil-wiig

https://www.findagrave.com/memorial/140108114/stella-irene-hulebak

https://www.findagrave.com/memorial/157149323/ruby-adeline-wegner

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Torkild og Tora i fattigmanntallet for Bergen:

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=bgfatt277&sideid=318&storleik=

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=bgfatt277&sideid=319&storleik=

 

Til høyre står det 17/7-1879 med Herø F.C. Se Copibogen. F.C. vil jeg tro er forkortelse for fattigkasse. Kopiboka inneholder kopi av utgående brev fra fattigvesenet i Bergen. 

 

IKA Møre og Romsdal har arkivmateriale etter fattigstyret for enkelte kommuner:

http://www.arkivportalen.no/search?county=1500&text=fattigstyre

 

Her er en tidligere tråd på Slektsforum om Thora:

http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?p=697756

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 5.9.2012 den 1.30, Egil Thee Danielsen skrev:

Alle de opplysningene som er kommet inn så langt, har vært kjent i mine slektsdokumenter i ca 20 år – med to unntak :

 

Det ene er selve Marriage Licence-dokumentet til GMS og hans “svenske” kone – selv om jeg har fått formidlet innholdet i det fra Bentonville, Arkansas.

 

Det andre er imidlertid direkte oppsiktsvekkende !! – jfr. Jon Torps bidrag fra kl. 21:14 i dag.

 

Her må jeg bare bøye meg i støvet !

 

Gerhard Martin er – liksom jeg nærmest har forutsatt hele tiden – “uekte barn”. Det foreligger nemlig hentydninger fra slektninger om at Dorothea ble “utstøtt fra familien”, men siden ingen har villet snakke nærmere om det, og de få som har antydet ordet “lausunge” [om Pige Dorothea’s barn, enten det i USA eller det i Bergen] nå for lengst er døde, har denne saken stått i stampe. Som faderlig opphav hadde jeg i årevis en annen person i kikkerten, men det var bare en løs hypotese. Nå ser det ut som om brikkene i puslespillet begynner å falle på plass.

 

Jeg slutter meg til Ann-Mary Engum : “Godt jobba, Jon !”

 

Nå har vi altså fått etablert at GMS har en halvsøster i Norge ! (Har hun etterkommere, mon tro ?) De andre barna til Torkild og Thora Hansine tilhører ikke min slekt, men eventuelle etterkommere kan muligens vise seg å være nyttige informanter.

 

Men hva så med Gerhard Martin ?! Han ble notorisk født 08.01.1875. Hva er Dorotheas historie mellom 1874 og til hun føder Margrete Johanne 16.07.1879 ? Gerhard Martin er nemlig ikke å finne i norske arkiver !

 

Her kommer Ann-Mary Engums bidrag fra kl. 21:29 inn som et tankevekkende tillegg :

 

Dorothea fikk tydeligvis først et barn med Torkild Johannes Sivertsen – et barn som hun kanskje fødte i Wisconsin ? – hvoretter hun reiser tilbake til Norge for bare å oppdage at Torkild stadig sitter trygt i salen som gift mann. Og allikevel får hun med ham nok et barn som hun altså lar bli igjen i Norge. Hvem har da tatt seg av Gerhard Martin i mellomtiden ?

 

Det ser for øvrig ikke ut til at “kunstmaleren Jon Theodor S.” er sønn av Torkild Johannes.

 

En annen svært interessant opplysning er at da kontorist Martin Johan Nilsen døde, satt enken igjen med 10 barn hvorav 8 var fraværende. Tre barn døde i “sped alder”, mens en døde bare få år etter kontoristen. Men ‘åtte fraværende’ forutsetter at barn nr. 8:Elisabeth Benedicte (som først giftet seg 35 år gammel med byggmester Johannes Nævdal, han som bygde «Troldhaugen»), også befant seg i utlandet (enten USA, England eller New Zealand) – og det samme gjelder 11:Fransiska. Sistnevnte ble senere lærerinne på Lungegården skole og giftet seg aldri.

 

Jeg er overveldet over alle de nye opplysningene som det tok meg et par drøye kveldstimer å fordøye.

 

Til slutt ser jeg Jon Torp spørre om hvordan jeg vet at moren til GMS er Dorothea Catharine Nilsen. Dette er et godt “falsifiseringsspørsmål” – som seg hør og bør i all forskning !! Mitt “bevis” er hva jeg i mitt tidligere innlegg sier om Evelyn Seversens besøk i Norge. Hvordan i all verden kunne hun stille med et bilde som viser rundt 14 personer – (jeg har ikke bildet for hånden i øyeblikket) og hvor de fleste er identifisert – hvis dette ikke var familie ? Bildet ble gjengitt i BT i 1964. Sentralt i bildet “troner” mater familias Gjertrud Margrethe Nilsen (04.08.1823 – 15.07.1922), og foran på bordet står det oppstilt et fotografi som er identifisert som hennes avdøde mann. Jeg har alltid forutsatt at dette bildet må ha tilhørt Dorothea. Da sønnedatteren Evelyn kom til Norge, må hun ha truffet etterkommere etter byggmester Nævdal fordi det i sin tur er en sønnedatter av ham som jeg fikk avisutklippet fra. Denne kvinnen (som døde for 7 år siden) var Evelyns tremenning.

 

En foreløpig konklusjon er at Dorotheas meritter i voksen alder tross alt er å finne i norske arkiver.

 

https://www.nb.no/search?q="evelyn seversen"&mediatype=aviser&fromDate=19640513&toDate=19640530

 

Screenshot_20190526_141241.jpg.24f293836017e5720dfc728e857086b6.jpgi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

 

1964-06-02_Bergens_Tidende_1964-06-02.thumb.jpg.ff81fbac5c89f325a79c2dbd6c02b55a.jpg

 

Bergens Tidende 2. juni 1964.

 

Da har man ihvertfall fått ett svar på "gåten" om hvem som var på bildet og vi har fått vite at historien fikk en lykkelig slutt 🙂

Endret av Mathias Beyer
Kilde
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.