Gå til innhold
Arkivverket

42313: Josva Eriksen Husby f. 1870, fra Todalen i Stangvik til Ålesund


Terje Sæterli
 Del

Recommended Posts

I gammel-forumet - tråd 42313 - (helt tilbake i 2006) har Erling Myrbostad spørsmål om Josva Eriksen fra Bønnan under Husby i Todalen som flytta til Ålesund. Der nevnes også at brødrene Johan og Erik utvandra til Amerika. Uten at jeg tilfører noe kvantativt nytt når det gjelder den gode Josva, hører følgende apsolutt med:

 

Leif Halse - far til med Vangsgutane - var lærar i Todalen i mange år. I "Nordmørshistorer - Lite tå kvart" (Rune Forlag 1969) har han denne:

"Bønna-karann var store og sterke og var huga på eit tak om nokon baud seg til. Erik og Johan reiste til Amerika, men bodde på kvar sin kant av landet. Etter nokre år kom Johan på at han ville reise og sjå-om bror sin, og kom dit sjølve julekvelden. Erik less som han ikkje kjente att broren, og baud han fole seg ut, og gjekk han ikkje med godt og gode, skulle Erik vera mann for å kaste han på dør. Det bar ihop med dem, og Johan la broren i golvet og heldt han der. Så hikra han og sa: - Å nei, Erik: Denne gongen trefte du på ein Bønna-kar."

 

Mvh Terje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Terje

 

Artig info du kommer med her om Johan og Erik "Bønnå". Mor deira, ho Randi Bønnå, var søster til oldefar min.

 

Johan utvandra til New Richland i Minnesota, men eg veit ikkje meir om kvar det vart av han. Erik var gift og heldt visstnok til i Wisconsin, først i Pewaukee, Waukesha county, seinare i Milwakee. 7 kjende born, av desse vaks fem opp. Johan og Erik hadde og ei søster som det bar til USA med, ho heitte Gjertrud og var gift med svensken Olof Mattson frå Mörsil i Jämtland, der familien og bodde i 1890. I 1893 utvandra dei frå Sällsjø til USA. I 1900 finn vi dei i James River i Dickey, North Dakota.

 

Broren Josva utvandra og, var ei tid i Oakes i North Dakota etter at han var gift, men kom altså att derifrå til Ålesund.

 

All informasjon om dette folket er framleis av interesse.

 

mvh Erling

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hei Erling!

Foreldra til Erik f. 1827 (som vart gift med ho Randi), Erik Nilsson som kom fra Øksendalen og kona Brit Eriksdatter Kårvatn, er mine to-tipp oldeforeldre. Da gjennom sønnen Nils f. 1822 som kjøpte Venåsen i Tingvoll.

 

Mvh Terje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.