Gå til innhold
Arkivverket

Ole Pedersen og Rønnov Davidsd. Hensvold, Toten, hvor ble de av?


Grethe Bekkevold
 Del

Recommended Posts

Ole og Rønnov giftet seg 28.11.1749 på Toten, nederst venstre side:

 

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9310&idx_id=9310&uid=ny&idx_side=-178

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70603720676.jpg

 

7.9.1749 ble datteren Margrethe Lispet døpt og 12.5.1754 datteren Marte:

 

http://www.arkivverk...y&idx_side=-142

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70603720640.jpg

 

 

http://www.arkivverk...ny&idx_side=-61

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70603730073.jpg

 

Hensvolden har vært tema på forumet før: gamle brukerforumet # 63115 og Familien Isaksen Buraas, men Peder og Rønnov er ikke nevnt.

 

Jeg kan ikke finne noe mer om dem på Toten, men er det disse som er i Hurdal i 1801?

 

 

Ole Pedersen Mandens forældre 85 Begge i 1ste egteskab Nyder almisse af sognet M fglass.gif 873 Rønau Davidsdatr Mandens forældre 86

Begge i 1ste egteskab

 

Alderen er nok noe for høy, for Rønnau var ca 49 år når sønnen Peder ble født.

 

I ekstraskatten for Eidsvoll 1763 er Ole og Rønnov nevnt på Gjøding I Hurdal

 

Edsvolds Præstekald Giøding No. 62 Fulde Gaarder 19 Ole Pederssøn M Huusmand 1212 Edsvolds Præstekald Giøding No. 62 Fulde Gaarder 19 Rønnoug Davidsdt. K

Hustrue

 

I juli 1763 er de oppført som fraflyttet fra Gjøding til Brattlia. (Avfotograferte slektsh.....)

 

Hvor sannsynlig er det at dette er de samme personene.

 

Vennlig hilsen

Grethe Bekkevold

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne Ole Pedersen Hensvolden var en bror av Herman Pedersen Hensvolden/Engeland/Spersrudstuen, jfr. den nevnte debatt-tråden om familien fra Burås/Flesvik/Lium.

 

Dessverre døde Oles far Peder Olsen Hensvolden (1695-1741) før barna giftet seg og flyttet fra gården, slik at skiftet etter ham den 10.april 1741 ikke gir noen opplysninger om barnas videre liv og skjebne - Ole var nest eldste sønn og 17 år gammel.

 

Heller ikke da det ble holdt oppgivelsesskifte på Hensvolden etter Oles mor Marte Olsdatter den 13.mai 1747, gis det noen opplysninger om Ole utover at han da var 23 år gammel. Dette var jo to år før han giftet seg med Rønnaug.

 

I Melkefabrikken på Kapp på Toten er det et dokumentasjonssenter med et stort slektsarkiv som bl.a. inneholder slektsoversikter, personsedler og gårdpakker. Kanskje vil et besøk der gi deg opplysninger som kan bekrefte eller avkrefte at det var Ole Pedersen Hensvolden som kom til Gjøding og Brattlien i Hurdal.

 

Navnekombinasjonen Rønnaug (Rønnov) og Davidsdatter er ikke av de vanligste (- selv om både Rønnaug og David har vært brukt på Toten og i Hurdal), og vi vet at det har vært forbindelser mellom Hensvolden og Hurdal/Feiring i andre generasjoner og andre deler av slekten derfra.

 

På nettsidene til Gjøvik og Toten slektshistorielag har de et eget etterlysningsforum (lenke) . Hvis du legger inn dette spørsmålet der, vil du forhåpentlig "treffe" et lokalt publikum og hjelpere med tilgang til kilder og med gode kunnskaper om slekter på Toten. På de samme nettsidene ligger det også søkbare avskrifter av kirkebøkene for Toten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finner ei Ronnøv døpt på Toten 31.3.1726 med far David Bergseller. David hadde også sønnen Gulbrand døpt 12.12.1728. Fadderne til Ronnøv var Ole Alnes, Ole Berger, Aase Berger, Erik Hansen Bergshuus og Kirsti Berger. Faddernes bosted tyder på at David har bodd i den nordligste delen av Feiring, som i sin tid hørte til Toten prestegjeld. Finner ingen David gift på Toten som kan være faren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I 1773 oppholdt Ole Pedersen seg i Christiania ( i følge arveskifte avholdt på husmannsplassen Kobberstadskogen på Toten 11.05.1773 etter hans avdøde og barnløse farbror Paul Olsen ).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er for ordens skyld lenke til det nevnte skiftet på husmannsplassen Kobberstadskogen - Toten sorenskriveri, Skifteprotokoll 10 , 1765-1776, fol.1421a - 1423a .

 

Den avdøde Paul Olsen etterlot seg enken Ingeborg Jonasdatter, men paret hadde ingen barn. Boets formue etterat gjeld og utgifter var fratrukket, beløp seg til kun 9 riksdaler 4 skilling, hvorav enken arvet halvparten, og den andre halvparten ble delt mellom avdødes tallrike utarvinger (søstre, brorsønner og -døtre, søstersønner og -datter og brorsønnesønner og -døtre), så her ble det mange små brøker og arveparter!

 

Brorsønnen Ole Pedersen oppholdt seg som nevnt i Christiania, mens to andre brorsønner (Herman og Tomas) oppholdt seg i Eidsvold/Feiring, så her ser vi igjen at det har vært forbindelser fra Hensvolden og sørøstover ut av sognet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

12.5.1754: datteren Marte [ble født på Hensvolden, Toten]

 

 

Jeg kan ikke finne noe mer om dem på Toten, men er det disse som er i Hurdal i 1801?

 

 

I juli 1763 er de oppført som fraflyttet fra Gjøding til Brattlia.

 

Hvor sannsynlig er det at dette er de samme personene.

 

 

 

En Pige Marthe Olsd. Bratlie ble den 12.juli 1781 gift i Hurdal med ungkar og soldat Nils Hansen Knai - se det sjette paret på fol.92b her: Hurdal, Ministerialbok nr. I 1 (1777-1812), Trolovede 1782

 

Kan dette være Ole Pedersen og Rønnaug Davidsdatters datter Marte som ble født på Toten i 1754?

 

I 1801 finner vi Nils Hansen og Marte Olsdatter på en husmannsplass under Brattlien - se nr. 105875 og 105876 her: Folketellingen 1801 Hurdal - Brattlien - og som vi ser, er de naboer av Ole Pedersen og Rønnaug Davidsdatter og dette parets sønn Peder med familie. Marte oppgis å være 50 år gammel, og det stemmer ganske bra med fødselsår 1754.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også lurt på det, og Rønnaug er fadder for datteren Ingeborg i 1786. Jeg har sett på hvem Rønnaug har vært faddere for og det er stort sett folk i Skrukkelia.

Men jeg fant en Ole Pedersen som enkemand i ft 1801 i Oslo - Christiania:

så da blir det å sjekke kirkebøker. Men mange takk til alle sammen for innsatsen.

Grethe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.