Gå til innhold
Arkivverket

Ole Andersen, Mevær. Hvor kom han fra.


Magne Jensen
 Del

Recommended Posts

Ole Andersen, Garden Mevær. Fleinvær. Gildeskål kommune.

Født 1755 ?? død 22/5 1803. Skifte 19/10 1803.

Ektefelle Anne Elisabeth Jacobsdatter ( Datter av Jacob Olsen og Ingeborg Nielsdatter, Kjønnøy). Gift ?/7 1785.

Teori: Ole Andersen er sønn av Anders Augustinusen, Hustad.

Anders Augustinus var gift to ganger. I sitt andre ekteskap med Anna Olsdatter har han en sønn Ole, oppgitt å være født 1760.

 

Ole Andersen fikk skjøte på 1/2 wog i Garden Mevær, skjøte tinglyst 3 nov 1784.

Skjøte var fra Peder (Per) Ericsen, som jeg tror er svigersønn til Cristen Augistinusen, som igjen er sønn av Augustinus Larsen, Horsdal, som igjen er sønn av Lars Andersen, Fleinvær. osv.

Peder Eriksen hadde fått skjøtet fra fra sin svigermor og enke Ingeborg Johannesdatter. (altså konen til Christen). Peder satt da igjen med 1/2 Wog som Ole Thommesen, Sandvik overtok i 1796

 

Garden Mevær samt store deler av det øvrige Fleinvær hadde vært en de av Lars Andersen`s Gods og vært i familien i muligens 100 år eller mer.

 

Noen som har synspunkt her?

 

Magne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom dette er alt, ser det unekteleg noko tynnt ut.....

 

Er det ein del av soga at Anders og Cristen er søner av ein og same Augustinus, altså brør?

-dvs. at teorien din er at Ole er brorson til Cristen og syskenbarn til kona til Peder/Per Eriksson?

Er det i så fall andre etterkomarar etter Augustinus som er nærare til odel enn Ole?

(det kunne vere eldre brør til Ole, og etterkomarar etter eldre brør til Anders).

 

Då ville eg sett etter om det stod noko om odel/odelsrett i skjøtet, eller om det er tinglyst noko

om at nokon med nærare odel avstår frå retten til å kjøpe før Ole.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selve innførselen i panteboka finnes her, øverst på venstre side: http://www.arkivverket.no/URN:tl_read?idx_id=19030&uid=ny&idx_side=-179

 

Kan ikke se noe om odel der i farta, men har bare skumlest.

 

NB! Det står "Fleinvær" i teksten, men utfra tidligere og seinere forhold må dette være en part i matrikkelgården Mevær som ligger i øygruppa Fleinvær, selv om Fleinvær ofte andre steder i offentlige dokumenter var synonymt med matrikkelgården Sørvær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På skiftet etter Anders Augustinusen Horsdahl i 1765 er barna Lars, Malene, Stephen, Ole og Nils listet opp.

 

Samme år ble det skiftet etter Malene Andersdatter. Da er søskenene Lars, Stephen Ole og Anders arvinger.

 

I 1786 er det skifte etter Stephen Andersen Mårnes. Arving er da bror Ole Andersen Horsdahl.

 

I 1807 er det skifte etter ungkar Ole Andersen Horsahl. Arving er da bror Lars Andersen Sæter.

 

I 1811 er det skifte etter Lars Andersen Sæter. Han har kone og en flokk med stebarn, men ingen egne barn. Hans arvinger er kusinene Mallene Christendatter Fore og Anne Christensdatter. (Som da må være døtrene til Christen Augustinusen).

 

Så Anders Augustinusen Horsdahls etterslekt døde nok ut med Lars Andersen i 1811 (selv om vi ikke vet noe mer om Nils Andersen).

 

Ole Andersen var inngiftet på en annen måte. Hans kone Anne Elisabeth Jacobsdatter hadde en søster Berith Kirestina Jacobsdatter, som det var skiftet etter i 1794. Hun var gift med Svend Christensen Horsdahl, men hadde ingen barn med ham.

 

Peder Erichsen som solgte gårdparten i 1784 var altså svoger av Svend Christensen som var gift med søstra til kona til Ole Andersen. Men kom overtakelsen av gårdparten eller giftermålet med Anne Elisabeth Jacobsdatter først?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finner ekteskapet reg i Klokkerboken i 1785. Bare med navn. Prøver å lese meg opp på tingbøker men noe er uleselig for meg. Det er en Ole Andersen født 1755 på Stockland (Skjerstad), men finner også ett skifte i 1787 med antakelig samme person. I 1784 , 29 år gammel kjøper han 1/2 wog på Mevær. Det kunne vel ikke hvem som helst gjøre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke lest denne tråden så nøye,men tror neppe det er den Ole Andersen som bosatte seg i Mevær. Finner dette i slektsbok for Skjerstad bind to:

 

Ole Andersen f. 24.04 1755,ugift gbr. på Stokland,d. i Lofoten 06.01 1787. På grunn av dårlig oppførsel mot sin mor,som var kårkone hos ham,ble Ole "...ved Højeste-Ræts Dom tilkjendt at gaae til Fiskerlejerne i Lofoten....begraves uden Ceremonie".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

I denne perioden kom flere både kvinner og menn til Fleinvær fordi de var "forvist til ficheværene nordpå". Noen klarte seg svært bra noe det finnes historier om, En av disse var Roland Johnsen fra Snåsa som var forvist til straffearbeide hos vær eieren her. Han var dømt for å hatt lejermål med sin søster Sara (som ble sendt til Steigen?). Roland ble gift i Fleinvær (senere gift 2 gang i Beiarn). Kan Ole Andersen ha en slik bakgrunn? Fanger ble ført både nord og sørover men i hovedsak nordover. Men også folk fra Nord Troms var på straffe arbeid i Fleinvær. Perioden når Ole giftet seg med Anne var preget av et ufyselig klima, kanskje spesielt på grunn av det voldsomme vulkan utbruddet på Island i juni 1783, som førte til sammenhengende vinter i flere år, med påfølgende hungersnød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved dåpen av Oles sønn Jacob Andreas i 1794 er en Svend Andersen Mevær blant fadderne. Ved innrulleringen i 1769 (Meløy) er det i Høgsetdal (som hører til Gildeskål sogn) registrert Ole Andersen 16 år og Svend Andersen 12 år. Oppsitter er en Herman Saltværing (kanskje gift med deres mor.) Ved dåpen av Svend Andersen Meværs sønn Anders i 1798 er en Tomas Tomassen, Høgsetdal, blant fadderne.

 

Det er altså en mulighet for at Ole Andersen Mevær kan være fra Høgsetdal, og i så fall sønn av den Anders Olsen som er registrert der i 1755. (Men hvor ble det av Svend Andersen Mevær? Han er ikke identisk med SA på Sør-Arnøy i 1801).

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har vært en del forbindelse mellom Høgsetdal og Fleinvær i denne perioden. Tommas Tommasen (f 1724 d 1792) (tommes), (sønn av Tomas Jørgensen Fleinvær) var bosatt på (i) Høgsetdal gift med Sara Svendsdatter.

Denne Hermann Saltværing er kanskje identisk med Hermand Pedersen født ca 1732. Breche i Skjerstad. Finner ikke han gift. Jeg finner heller ikke denne Svend Andersen nevnt etter at han var fadder til Ole og Annes barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha sett på dette en gang til, er jeg kommet til at Svend Andersen Mevær og Svend Andersen Sør-Arnøy likevel må være en og samme person. Det betyr at presten må ha skrevet inn feil navn på ektefelle ved dåpen av Anders i 1798. Og Anders er blitt til Andreas ved folketellingen i 1801. Svend Andersen er komfirmert i 1774, 18 år, og da hjemmehørende på Fore. Ettersom han synes å være den eneste med dette navnet i Gildeskål på denne tiden, er han trolig også identisk med den SA som begraves 21. mai 1811, nå fra Nord-Fugløy (selv om alderen ikke stemmer).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=18&filnamn=mt18381755&gardpostnr=51#nedre

Takk for opplysninger. Finner ikke innrulerng for Meløy 1769 digitalisert, så da er den kanskje ikke det. Ovennevnte Sara Svendsdatter kunne da være Ole Andersens søskenbarn. Noen flere synspunkter mottas med takk.

Er Anders Olsen Høgsetdal, far til Ole Andersen , Mevær?

Magne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Spennede! Dette skiftet er ikke med på "Skifter i Salten"-CDen, ser det ut til....

 

En Malene Andersdatter Sør-Arnøy ble gravlagt 1ste søndag i advendt 1794, se øverst til høyre her http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16607&idx_id=16607&uid=ny&idx_side=-111

Får ikke med meg all teksten der - er det hun som var 68 år? Det står noe om et "D. Barn" også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Magne

 

Har du erfaring med denne siden: https://familysearch.org

 

Har prøvd den litt. Ikke nødvendigvis alle data er korrekte her, men synes siden er et interessant alternativ innen slektssøk. Finner Ole og Anne, samt noen barn. Får ikke mye resultat på Anders Augustinusen, men er ikke dreven på dette feltet. Får fram en del data når jeg søker på Ole med hustru Anne og far Anders Olsen.

 

Mvh

Robert N

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det meste stemmer jo her. Siden hun døde på Sørarnøy, har hun antakelig oppholdt seg hos sin sønn Svenn(d). Høgsetdal har blitt registrert under (Meløy) Helgeland. Takk for hjelp til Leif. Slekter i Høgsetdal har du sikkert en god del på. Kan Anders Olsen være av samisk opprinnelse. Til Robert, Familysearch har jeg brukt en del, bruker slektsprogrammet deres.

Magne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi må vel legge til grunn at Anders Olsen Høgsetdalen var "fød her i hovedsognet" som det står i innrulleringsmanntallet 1755. Det er da stor mulighet for at hans far er blant de "Ole" som er oppsittere i nærområdet og nevnt i matrikkelutkastet av 1723, inkl. de delene av sognet som hørte til Helgeland fogderi.

 

Malene Svendsdatter er sannsynligvis datter at Svend Arntsen som var holdsmann i Høgsetdalen og ca 70 år i 1769. Han var gift med Inger Maria Svendsdatter Blix, se skifte etter hennes mor Mallena Nielsdatter i 1743. (Muligens er det feilskrift i innrulleringsmanntallet 1755 hvor det under Høgsetdalen som nevnt står Svend Olsen, samt altså Anders Olsen.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
  • 2 år senere...

Nye spor i gammel tråd?

 

Den nevnte Inger Maria Svendsdatter Blix på geni - https://www.geni.com/people/Inger-Marie-Blix/6000000007980915019?through=6000000010187035910

 

Jeg har fått DNA-treff hos FamilyTree DNA med to stk som stammer fra Inger Marias mors søster - Marithe Nilsdatter Høstmørch - som ble gift i Troms. Disse to har ingen andre linjer tilbake til Gildeskål enn denne, og det ligger litt langt tilbake i tid i forhold til hvordan FTDNA mener vi skal være i slekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.