Gå til innhold
Arkivverket

Hans Malling (1791 - 1855), Bragernes, Tenerife


Kurt Østbye
 Del

Recommended Posts

Vi har funnet et godt bevart gravminne fra 1855 på den engelske kirkegården her i Puerto de la Cruz på Tenerife. Se vedlagte foto.

 

Hans Malling var født den 4. august 1791 og døpt den 5. sept. samme år i Strømsø kirke i Bragernes, Buskerud. Foreldrene var kjøpmann og skipsreder Hans Malling og Elisabeth Marie Tidemann.

 

Som det fremgår av gravminnet døde Hans Malling på Tenerife den 17. august 1855.

 

post-38-0-07973700-1353766187_thumb.jpg

 

Vi er interessert i opplysninger om hva som brakte Hans til Tenerife, og om hans liv i Norge, f.eks. om han var gift og hadde barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei, foreløpig vet jeg ikke så mye om DEN Hans Malling, men vi kan jo starte med dåpen hans, øverst på venstre side: http://www.arkivverk...y&idx_side=-138

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...61219630658.jpg

Han bodde på Strømsø (Drammen ble først by i 1811......), og familien hans står det mye om i bøkene Drammen - en norsk østlandsbys utviklingshistorie.

Mallinggata og Marienlyst er to stikkord, og nå siterer jeg fra Arnt Ruuds Drammen Byleksikon under Marienlyst: "Den neste eier av gårdskompleksene Danvik - Tønderlyst, skipsreder og trelasthandler Hans Malling (faren hans m.a.o.), etter hvem Mallinggata har sitt navn, døpte landstedet om til Marienlyst etter sin kone Elisabeth Maria Tidemand". Hva gjelder Hans Malling (d.e.), så skriver Ruud at hans trelasttomter lå ved nåværende Strømsø torg og jernbaneområdet. Hans Malling var medlem av Borgerrepresentasjonen i 1805 - 1812, og han døde i 1816. I bind III av Drammen - en norsk osv. står det at Kjøpmann Hans Malling var blant De eligerede Mend i 1818 - 1830 (Strømsø), så jeg kan ikke skjønne annet enn at det må ha vært han som døde på Tenerife.

 

Skal titte litt i de skannende kirkebøkene for å se etter evt. giftermål o.l.,

mvh. Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk Astrid, da er vi på sporet etter Hans Malling hvis han var blant 'de eligerede mend' (det vil vel si bystyret eller byrådet i Drammen) i perioden 1818 - 1830.

 

Han kan ha kommet til Tenerife som rekonvalesent - slik tilfellet var med mange engelske borgere - eller i forbindelse med sitt yrke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finner dette:

name: Carl Johan Malling gender: Male baptism/christening date: 21 Apr 1828 baptism/christening place: RIKSHOSPITALET OG KVINNEKLINIKKEN, OSLO, AKERSHUS, NORWAY birth date: 20 Apr 1828 birth place: death date: 22 Apr 1828 name note: race: father's name: Hans Malling father's birthplace: father's age: mother's name: Marthe Sophie Bernhoft

 

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Rikshospitalet, Ministerialbok nr. 1 (1818-1832), Fødte og døpte 1828, side 140-141.

Permanent sidelenke:http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=683&idx_id=683&uid=ny&idx_side=-74

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060213070287.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje mor til Carl Johan Malling ?

 

groom's name: Johan Edvard Gade groom's birth date: 1813 groom's birthplace: groom's age: 23 bride's name: Marthe Sophie Bernhof bride's birth date: 1801 bride's birthplace: bride's age: 35 marriage date: 01 Dec 1836 marriage place: Stromso, Buskerud, Norway groom's father's name: Andreas Gade groom's mother's name: bride's father's name: Ole Bernhof

https://familysearch...M9.1.1/NWSP-PM8

 

Kildeinformasjon: Buskerud fylke, Strømsø, Ministerialbok nr. I 13 (1830-1847), Ekteviede 1836, side 90.

Permanent sidelenke:http://www.arkivverk...ny&idx_side=-94

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...61219650605.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk igjen, ja det er nok 'vår' Hans som var fadder i 1809.

 

Jeg skal sjekke nærmere om Carl Johan Malling, ser det ut som han er sønn av en annen Hans Malling, og sønnesønn av Michael Malling, bror til 'vår' Hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også sett dåpen og dødsfallet til Carl Johan i 1828, og ting tyder vel på at det er "vår" Hans som er den oppgitte faderen. HVIS det er sant, er det vel også ting som tyder på at han ikke var gift? Nåja, jeg skal avstå fra farskaps-spekulasjoner, men hittil har jeg ikke funnet mer om ham i Strømsøs kirkebøker (har konsentrert meg om ekteskap og dåp, inkl. faddere, men det gjenstår mange år....).

 

"Mallingene" flytter til Christiania så smått (jfr. 1865-tellingen), og for alt jeg vet, kan også Hans ha flyttet, selv om jeg ikke har funnet han under utflyttede (meget mangefulle, trur eg). Hvis han fortsatt bodde i Drammen (enten på Bragernes eller Strømsø) da han døde, bare vært midlertidig på Tenerife, burde dødsfallet ha stått i kirkebøkene - men det gjør det ikke,

 

Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det ser ut som det er 'vår' Hans som må være far til Carl Johan Malling. Kanskje vi kan finne en utflytting for Hans i kirkebøkene for Strømsø/Bragernes ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.