Gå til innhold
Arkivverket

Fæster slekten i Kinn/Bremanger/Bergen og problemer med navnelikhet.


Rune Thorstensen
 Del

Recommended Posts

Til Tor sitt innlegg # 168:

Ang. Andrea Aleksandersdtr. Fæster, var ikkje ho datter til Aleksander Helleson Fæster og Anne Margrete Corneliusdtr. Stock på Holmen i Bremanger ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til Harald.

 

Det er i alle fall slik jeg har registrert det. Hun var født omlag 1740 og giftet seg 1775. Hun var som du skriver datter av Alexander H. Fæster og Anne Margrethe Corneliusdtr. Stock. Alexander var sønn av Helje Holbeck Alexandersen og den Anne Margrethe vi ikke har funnet noe fars/slektsnavn på.

 

Skal vi imidlertid gjette på noe ut fra barna deres , har mor til Anne Margrethe vært en Anne og far enten Jørgen eller Jacob.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med andre ord soneson til Aleksander Didr.son Fæster og Karen Jensdtr. Rafn på Vågsberget for å slå fast linjene her.

Ein kan rett gå seg vill i alle desse Fæsterane....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det skulle bli rett Harald.

 

Det var noe som slo meg når jeg skrev forrige innlegg til deg, dette med at Anne Marhrethes foreldre kan ha vært Anne og Jørgen eller Jacob. I Smørhavn satt en gjestgiver ved navn Jørgen Berentsen Balchen 1652-1720 og han var gift med Anne Mendtzdtr. De hadde en datter Anne Margrethe som var født rundt 1695. Hun har jeg ikke klart å knytte til noen ektemann. Vi vet at der har vært tette bånd mellom Fæster og Balchen slektene i ulike sammenhenger. Det ville ikke ha vært usannsynlig at en datter av en gjestgiver/handelskar giftet seg med noen som drev i samme bransje.

 

Dette var bare en strøtanke, men kanskje det kan være en ide å se nærmere på fadderne til Anne Margrethe og Heljes barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ein god tanke Rune!

Også sjekke fadderane på barna til Anders Jørgenson Balchen som overtok gjestgjeriet i Smørhamn etter foreldra.

Rart at ikkje farsnamnet til Anne Margrete er nemt nokon stad.

Men no streikar auga mine for idag så det lyt for min del være til i morgon iallefall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.... kanskje det kan være en ide å se nærmere på fadderne til Anne Margrethe og Heljes barn.

 

Det var nok lettare sagt enn gjort.

Kyrkjeboka for Kinn 1689-1729 er ikkje god å bli klok på ....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen Harald.

 

Nei , det er den ikke, men jeg finner ikke barna verken til Helje eller Anders i databasen over døpte i Kinn. De hører jo egentlig til i Bremanger, og dessverre ser det ut til at der er store mangler når det gjelder Bremanger sogn i kirkeboka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir nok vanskelig om ikke umulig å få bekreftet min teori om at Helje Alexandersen var gift med Anne Margrethe Jørgensdtr. Balchen. Jeg finner heller ikke noe skifte etter Jørgen eller kona Anne Mendtsdtr.Og når vi heller ikke får sjekket barnedåpene, da er jeg redd dette bare forblir en teori.

 

Datteren til Jørgen og Anne, Lisbeth ble jo gift med Diedrich Alexanderson Fæster, så usannsynlig er det jo ikke at Lisbeths søster Anne Margrethe også ble gift inn i den slekten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan leve i håpet om at opplysninga kjem fram i ein eller annan forbindelse - tanken er i alle fall svært nærliggande, og blir notert som ei muleg løysing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Aase.

 

Når det gjelder ekteskapet mellom Johan Arnoldus Heyde og Henninge Bergitha Zachariasdtr. Fæster, så kom det av at Johan hadde tidligere vært gift med en Thygana Catharina Castberg. Henninga var hennes søsterdatter. Altså var Thygana Catharina søster til Anne Henningsdtr. Castberg.

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=6&filnamn=vi15311698&gardpostnr=2222&personpostnr=4439&merk=4439#ovre

 

 

Jeg skal komme tilbake til det andre ekteskapsløyvet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den andre er jeg noe mer usikker på.

 

Jacob Christian Flug gifter seg altså i Bergen 05.02.1790 med Karen Fæst alias Karen Lorks.

 

Jeg tror hun er identisk med Karen Jensdtr. Fæster som giftet seg 10.01.1747 med Peter Jansen Lorch. De døper en sønn Jan Matthias i Korskirken 13.02.1747.

 

På den andre siden har vi Modester Jensdtr. Fæster som giftet seg 12.06.1742 i Korskirken med Mathias (Johansen) Lorch , sønn av Johan Lorck og Ægte Petersdtr. Weilant.

 

Dersom de to kvinnene ved navn Karen ikke er samme person, så kan det tenkes at Karen Lorck kanskje var datter av Mathias og Modester. Men jeg har forløpig ikke funnet ut hvor denne Jacob Chr. Flug kommer inn i bildet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, då er det endå fleire enn dei eg hadde funne. Henninge og Karen "Fæst" kjem fram ved søk på Kvinne farsnamn, og Modester og Karen kjem fram ved søk på F*ster som Kvinne gard.

 

Både Modester og Karen er gifte med Jansen Lorck - brør kanskje? - men kvifor ekteskapsløyve, tru?

 

Oppslag hos Sollied viser at dei er brør ja, men namnet på enkja er ikkje nemnt. Sjekkar vigde-basen..

 

Eg ser i alle fall at det er Fæster-folk som er fadder på Peter!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er som jeg sier Aase. Hver gang man får noen svar om denne slekten, så dukke det opp nye navn man ikke har hørt om før.

 

For å begynne et sted. Den Jens Fæster som er fadder til Peter Lorch i 1723, er trolig identisk med Jens Alexandersen Fæster, far til Karen som ble gift med Peter og Modesta som ble gift med Mathias Johansen Lorck.

 

Men så kommer altså denne Bernt Gunnersen Fæster og ødelegger hele puslespillet. Hvem i all verden er han sønn av, Gunder Fæster? Det navnet var jeg jo nylig borti hvor jeg fant en Gunder Fæster som fadder 23.12.1731.

 

Her må det nok nøstes mer i denne floken.

 

Da kan jeg i alle fall begynne med Modesta Jensdtr. Fæster som giftet seg første gang 12.06.1742 i Korskirken med Mathias Johansen Lorck døpt 13.11.1720 og gravlagt 25.03.1755. I databasene over døpte i Bergen finner jeg 4 barn, men ingen av dem er nevnt i skiftet etter Mathias. Derimot nevnes Jan 11 år, Anna Sophia 4 år og Inger Christine 2 år. Dette får meg til å innse at Mathias kan være bror til Peter, selv om jeg fant andre foreldre på ham. Kanskje der er flere Mathias Lorck også ? :( .

 

Modesta giftet seg på nytt 20.01.1756 med Hans Madsen og med ham har jeg funnet barna Jens Fæster 27.05.1758, Petriche 03.03.1760 og Alexander 13.10.1762.

Modesta gravlegges 21.08.1782 fra Korskirken.

 

Karen Jensdtr. Fæster giftet seg 10.01.1747 med Peter Jansen Lorck. Med ham fikk hun sønnen Jan Mathias døpt 13.07.1747. Peter Jansen Lorck ble borte på sjøen en gang i 1749. Det er skifte etter ham 01.08.1749.

 

 

Og når vi først er inne på disse Jensdøtrene. Ægte Jensdtr. Fæster er det skifte etter 23.01.1749. Enkemann Gerhard Von Gyllich og 3 små barn, Catharina 7 år, Christian 5 år og Jens Fæster 4 år .

 

 

Og her er i følge Sollied beviset på at Peter og Mathias var brødre. Det er skifter etter Anne Sophie (Petersdtr.) Weilandt 08.12.1730. Hun var enke etter salige Jan Lorch.

 

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=solliedskift&sideid=1484&storleik=

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten kommentar til.

 

Karen og Modester gifter seg altså med brødrene Jan og Mathias Lorck. De må ha løyve til å gifte seg da de trolig er beslektet i 3dje ledd. Kvinnenes foreldre er Jens Alexandersen Fæster og Berte Henriksdtr. Farnow. Jens sine foreldre er Alexander Diedrichsen Fæster og Karen Jensdtr. Lindgaard (Rafn), men Bertes foreldre var Henrich Giertsen og Ægte Carstensdtr.

 

Lorck brødrene var sønner av Jan (?) Lorck og Anne Sophie Petersdtr. Weilandt (Weilart) Så da blir spørsmålet hvem som var deres foreldre? Johan/Jan Lorch og Anne Sophie Weilant ble viet i Nykirken .02.03.1719.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, dette er nesten irriterande komplisert... Men vedkomande denne Bernt Gunderson - gløym ikkje at også han kan ha fått Fæster-namnet gjennom mora; sjå t.d her http://da2.uib.no/cg...=1483&storleik= der Sollied set Fæster-namnet på herr Modesta..

 

Redigert: Sjå på denne vigsla her:

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=23&filnamn=vigd1663_1&gardpostnr=12717&merk=12717#ovre 12717 Bernt Gunderssøn Fisser Egte Castensdatter Weilant hiemme i huuset med kongl. t. Sep 22 1719 NK

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg er klar over det Aase, at denne Bernt kan ha vært gift med en Fæster-jente, men da blir jo neste spørsmål hvem det skulle være. Og denne Gunder Fæster jeg fant som fadder i 1731 er han sønn av Bernt eller faren? Dette er nesten vanskeligere enn å fange ål med bare hendene. Hver gang man tror man begyner å få en brukbar oversikt over disse Fæst- menneskene, så gliper det igjen. Omlag som å prøve å bygge korthus i kuling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjå mitt redigerte innlegg ovanfor ditt siste - det ser ut som om vi snakkar om ein heil Fisser-familie; ved søk i alle basar kjem der fram mange med dette namnet, t.d. Gunder Berntsøn Fisser m kiøbmand i korset paa gulfvet med alle kl. og l.p. Jun 14 1719 NK (skal vel vere i koret).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En Bernt Gundersøn Fisser giftet seg 22.09.1719 med Ægte Carstensdtr. Weilant.

 

http://digitalarkive...merk=12717#ovre

 

Her kan jo kanskje Fisser ha blitt til Fæster eller omvendt.

 

Om det er den samme Ægte Weilant som gifter seg på nytt 22.01.1727 med Morten Christophersen, vet jeg ikke det står ikke noe om at hun er enke.

 

 

Vi har tidligere vært innom Berte Henriksdtr. Farnow som var datter av Henrik Giertsen Farnow og Ægte Carstensdtr. Denne berthe må senest ha vært født 1690 da hun giftet seg 1709 med Jens Alexandersen Fæster. Om der er noen sammenheng mellom Bertes mor og den Ægte Carstensdtr. Weilant som ble gift i 1719, vet jeg heller ikke. Men jeg minner om at mor til Lork brødrene også var en Weilant om enn Petersdtr.

 

 

Ja her har vi tydeligvis tenkt samme tanken, Det er nok en navneforveksling ute og går.

 

Redigert kl.10.50

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg oppdaget nettopp et skifte etter en Hans Fæster i perioden 1798-1805 i Arna Skipreide, Sandviken. Jeg har bedt om tydehjelp i forumet for hjelp til tyding av skannede kilder. Ellers hadde jeg fått påpakning av deg Aase for å legge det på feilt sted :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff då - høyrest eg SÅ vrang ut - :unsure:

 

Når det gjeld Fisser-namnet kan det kanskje tenkjast å ha same rot, eg meiner eg har sett døme på det før. Ein stormann har familienamnet FLAX - berre rett ut av lufta, altså - ein annan i eller utanfor familien tek til å bruke det same (dette er før namnelovene, det er viktig å ha med seg), og då seier stormannen at nei, det får du ikkje heite, det skal eg ha i fred, men du kan få heite FLUCHS, det går bra.

 

Eller noko i den dur. Eller som her: Fester er mitt, men Fisser kan eg akseptere. Berre teori altså!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, her er den ene teorien like velkommen som den andre. Og da er min teori at det kanskje henger sammen med navnet Fischer. Jeg tar imidlertid sjansen på , i det minste forløpig, å ikke unnlemme Fisser folket i Fæster slekten. Så får eventuell videre nøsting i flokene avdekke om de hører sammen likevel.

 

Ved koppskatten i Bergen 1689 finner jeg ingen Fisser, kun en Henrich Fischer. I Borgerrullene finner jeg 3 Fisgher og en Fisser.

 

Steffen Knudtzen Fischer i 1609, Herman Fischer fra Bremen i 1618, Hans Fischer fra Mechlenburg i 1650 og Diedrich Gundersen Fisser, skipper i 1733.

Den Gunder Berntsen Fisser som ble gravlagt i 1719 var trolig far til Bernt Gundersen Fisser og denne Diedrich. Der gravlegges også en Gunder Fisser i 1742. Kanskje han er identisk med den Gunder Fæster som var fadder i 1731.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff då - høyrest eg SÅ vrang ut - :unsure:

 

Når det gjeld Fisser-namnet kan det kanskje tenkjast å ha same rot, eg meiner eg har sett døme på det før. Ein stormann har familienamnet FLAX - berre rett ut av lufta, altså - ein annan i eller utanfor familien tek til å bruke det same (dette er før namnelovene, det er viktig å ha med seg), og då seier stormannen at nei, det får du ikkje heite, det skal eg ha i fred, men du kan få heite FLUCHS, det går bra.

 

Eller noko i den dur. Eller som her: Fester er mitt, men Fisser kan eg akseptere. Berre teori altså!

 

Utan å blanda meg for mykje inn i dette ordskiftet, så vil eg berre påpeike at medan Fester/ Fæster kan ha eit skandinavisk opphav, så er nok Fisser av nederlandsk/ lågtysk opphav. Dei skriv det helst Visser, men uttalar det Fisser. Eit døme er den tidlegare verdsmeisteren på skøyter, nederlendaren Leo Visser.

Ein annan sak er at ordet fisser kan føra til uønska assosiasjoner på dansk, men ikkje på nederlandsk.

 

Lukke til vidare!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for bidraget ditt Terje.

 

Ja, vi finner ganske mange med navnet Fæster/Fester i de skandinaviske landene, da særlig Danmark. Men der er også svært mange treff i Tyskland. Nå lå kanskje Lybeck området under Danmark på 1600 tallet, men uansett var det derfra Diedrich Fæster kom da han tok Borgerskap i Bergen i 1636.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.