Gå til innhold
Arkivverket

General og president Ulysses Grant til Telemark i juli 1878


Ole Bjørn Darrud
 Del

Recommended Posts

Hei,

 

general Grant besøkte Telemark på sin 2 års verdensreise etter at presidentperioden var over.

Han skal ha vært innom ca 18.7. 1878.

Noen som har noen detaljer om besøket?

Reiserute?

Reisemåte?

Hvem besøkte han?

 

I Aftenposten 20. og 22.7.78. nevnes besøket i Telemark. 20.7. refereres det til rykter om at han skulle komme til Skien med kanalbåten, noe han ikke gjorde.

 

mvh

Ole Bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det står noe i selvbiografien? Skal sjekke etter juleferien. Men tror nok du bør sjekke lokalavisene... Grant var vel den første eks-presidenten som besøkte Norge, mens Clinton var den første "sittende" presidenten. Men den første i presidentrekken til å besøke Norge uansett om det var før, under eller etter presidentperioden var John Quincy Adams...

 

DTH

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

 

mange takk for nyttig informasjon.

Gade skrev dagbok fra Generalens korte visitt til Norge. Jeg velger å ikke kopiere den inn her. Den kan lett leses for de som er interessert på ovennevnte link.

Visitten til Telemark ble svært kort og forvirringen i Skien har sin forklaring.

 

Generalen, hans kone, Gade, en tjenestepike og kusk dro fra Christiania med hest og vogn via Sandvika, Sollihøgda til Hønefoss der de overnattet første gang, på Gladtveds Hotel. Turen gikk videre via Vikersund til Kongsberg. Denne gangen benyttet de Randsfjordbanen i en privat vogn, som beskrives som «poorly equipped». De spiste tidlig middag (ørret) på et hotell på Kongsberg. Samme ettermiddag fortsatte reisen i strålende sol til Hittedal (Heddal). Vertshus utenfor byene beskrives som svært primitive, spesielt i Telemark. Det var ikke telefon dit de skulle så Gade hadde ikke fått reservert overnatting. De kom til frøken Holts vertshus i Heddal. En ung engelskmann bodde i det rommet i 2. etasje som kunne passe for Generalen. Gade overtalte engelskmannen til å låne bort rommet til den berømte gjesten. Engelskmannen pakket sakene sine og flyttet ned i det overfylte rommet nedenunder.

 

Neste morgen fant Gade Generalen sittende som vanlig med sin sigar i munnen. Han studerte de som slo og samlet høy på jordene på andre siden av veien.

"Mr. Gade," said the General, "those fellows over there, whom I have been watching for a long time, work frightfully slowly - I would guarantee to do the work myself in half the time. Yet they are probably both decent and honest workmen-at least if I should judge them by such Norwegian laborers as I have known and been with in my old home in the West."

 

På veien tilbake til Kongsberg kjørte Generalen i karjol mens fru Grant, Gade og tjenestepiken fulgte etter i en vogn (carriage). De hadde te hos den pussige gamle (droll old) Olle Bolkesjø. Olle hadde på seg bunad og fortalte oss hvordan han også hadde hatt besøk av den tyske kronprins Friederich da han besøkte Telemark etter kong Oscars kroning i 1873.

 

Generalen klaget over hodepine neste dag og at han hadde sovet dårlig. Etter middag valgte Generalen å ta toget tilbake til Christiania. De stoppet i Drammen der det ble holdt en lang tale til ære for reisefølget. Generalen bukket til takk.

 

Det ble mer festligheter i Christiania for Generalen. Detaljene fra oppholdet i Christiania står det mer om i Gades "dagbok".

 

Mvh

Ole Bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gerhard Gade ser ut til å ha skrevet om dette besøket, men her kreves det registrering for å kunne lese om det:

 

http://www.highbeam....-235933991.html

 

Ser at en kan registrere seg fritt i 7 dager her, og i tilfelle en vil prøve basen, stopper det automatisk etter 7 dager eller fortsetter abo`et etterpå slik at de vil ha betaling inntil en fysisk sier det opp selv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må legge inn navn, adresse, betalingsinformasjon (kortnr etc) for å få tilgang til gratisperioden.

Dersom du glemmer å kansellere medlemskapet før 7 dager har gått belastes kortnr.

Takk for påminnelsen, nå er mitt medlemskap kansellert 8-)

 

Mvh

Ole Bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må legge inn navn, adresse, betalingsinformasjon (kortnr etc) for å få tilgang til gratisperioden.

Dersom du glemmer å kansellere medlemskapet før 7 dager har gått belastes kortnr.

Takk for påminnelsen, nå er mitt medlemskap kansellert 8-)

 

Mvh

Ole Bjørn

 

Tusen takk for infoen, det var slik ja at abo`et løper til det fysisk blir sagt opp! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men den første i presidentrekken til å besøke Norge uansett om det var før, under eller etter presidentperioden var John Quincy Adams...

 

DTH

 

Ser at Quincy Adams var innom Norge på en tur til St. Petersburg og besøkte tilfangetatte amerikanske skipsmannskap som var tatt til fange av norske kaperbåter, og det ser ut som amerikanerne ikke hadde det godt under fangeoppholdet.

Ser ut som Quincy var rystet over behandlingen amerikanerne fikk.

 

Hvem var de norske "sjøpiratene" som drev med denne geskjeften?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.