Gå til innhold
Arkivverket

Prosjekt "Lokalisering av husmannsplasser i Vestby" - Akershus


Jarleif Nordheim
 Del

Recommended Posts

Vestby historielag har etablert et arbeid med å stedfeste hvor husmannsplassene i kommunen har ligget, og dokumentere eventuelle synlige rester i nåværende bebyggelse eller ellers ute i terrenget. Vi har gjennom kart, folketellinger, kirkebøker mv registrert ca 400 navn i sognene Vestby, Garder og Såner. Noen av navnene er nok betegnelser på samme plass, men til ulik tid.

En jobb som dette er rimelig krevende. Men likevel: Når vi holder på med et slikt arbeid er det fristende å ta med seg ytterligere registrering av data omkring husmannsplassene, og det vil først og fremst dreie som hvilke personer som bodde på plassene til ulik tid.

 

Vestby har en god gårdshistorie, men husmennene er her, som mange andre steder, stemoderlig behandlet. Dvs - noen plasser er godt omtalt, mens andre bare er nevnt eller oversett.

 

Jeg legger nå ut dette temaet med sikte på at noen som har gjort grundige slektshistoriske granskinger som berører husmannsplasser i Vestby kan dele opplysningene med oss i historielaget. Innspill kan legges her eller sendes undertegnede på jarleino(a)online.no.

 

Så dermed: Om du har slektsrøtter fra plasser som Stridenhaug, Gørra, Sorgenfri, Skurva, Romlepotten, Vispomkring, Jylland, Pollen, eller de mange "bråten" eller "eie" i nåværende Vestby kommune, så vil vi være takknemlige for alle innspill som kan utdype eller bekrefte vår kunnskap om disse tidligere boplassene i Vestby.

 

For historielaget:

Jarleif Nordheim

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.