Gå til innhold
Arkivverket

Opplysninger om sjømenn - når/hvor de mønstret av og på


Gjest
 Del

Recommended Posts

Lurer på hvor man kan finne opplysninger om dette? Gjelder første halvdel av 1950-tallet.

Min oldefar Trygve Haakon Johansen f.1897 fra Borge i lofoten var sjømann og vi kjenner historien hans rundt at han var styrmann og på Falt D/S Ric. With i Rolvsøyfjorden i 1942. Men jeg tror jeg har funnet ut at han var sjømann og reiste blant annet til Amerika som mannskap før dette, men ønsker å grave mer i kilder rundt dette, uten at jeg helt vet hvor jeg bør begynne. er det mulig å følge reiserutene hans f.eks.

 

På forhånd takk for tips :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://minnehallen.n...-hakon-johansen

 

Sjømannsrullene for Svolvær distrikt finnes som nevnt på Statsarkivet, men hvis du er heldig finner du ham også på portalen: sjohistorie.no. Det er de lokale sjømannsforeningene som er ansvarlige for oppdatering av denne portalen, om det nå finnes en slik forening for Svolvær fremdeles. Rullene vil vise alle på- og avmønstringer registrert for Trygve fra han begynte på sjøen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan legge inn et spørsmål til Statsarkivet i Trondheim. Han har sikkert reist ut som 15-16 år gammel siden han har rukket å bli 2. styrmann allerede i 1924. Om han var bosatt i Bergen, og kanskje tok skolen der, så kan det vel også være en mulighet for at der kan finnes noe om han i Statsarkivet i Bergen.

 

http://forum.arkivverket.no/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har kanskje lest denne sjøforklaringen etter "Richard With"s forlis?

 

http://arkivverket.n...tigruta/49.html

 

Nei, denne kjente jeg ikke til. Er ganske fersk i faget og har begynt å nøste i de trådene som har vært løse. Familien kjenner jo historien om at båten gikk ned osv, og jeg har funnet oppføringen i "minnehallen" tidligere. Er det andre sjøfartskilder jeg burde tenke på som ikke er åpenbare?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, jeg kommer ikke på noen i farten, selv om det sikkert kan finnes. Kanskje andre på forumet kan komme opp med noen forslag til deg? Vi får vel bare håpe på et positivt svar fra Statsarkivet i Trondheim :)

 

Ha en fin dag!

 

Mvh. Arne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er godt mulig at det er han vi finner ombord på "Dean Emery" i 1922:

 

http://www.ellisisla...exico&line=0007

 

http://www.aukevisse.../inter/id68.htm

 

Ja, denne har jeg funnet tidligere. Ganske sikker på at dette er ham. I tillegg lurer jeg på om han kan ha vært på The Hoxbar med ankomst NY 28.09 fra port lobos i 1920, Zeeland med ankomst NY 29.08 i 1920 fra antwerp.

 

Mer er jeg sikker på Tyrrhenia i 1924 fra southampton til NY 01.02, og er også ganske sikker på at han på et eller annet tidspunkt i 1924 mønstrer på Commondore Rollins og jeg finner ham med ankomst NY fra santiago 05.08.1924, fra port antonio jamaica 28.08 1924, fra santiago 17 sept 1924, og fra santiago 28.10.1924.

 

Min mormor blir født august 1926, så i november 1925 må han ha vært hjemme igjen. Han gifter seg med min oldemor i februar 1926 i vågan kirke i lofoten og det er det første sporet jeg har på norsk jord igjen. Han er da oppgitt med yrkestittel styrmann, så spennende å se om statsarkivet har noe informasjon til meg om hans engasjementer her i norge. Etter hva jeg kan lese om DS Ric. With var han ikke mannskap på denne båten under bombeangrepet i 1940, så han kan ikke ha hatt så lang fartstid på båten før den gikk ned.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Hei Lena-Marie! 

Trygve Johansen var også min oldefar, da Randis søster Gunvor er min bestemor. 
Jeg har et bilde av Trygve fra sjømansskolen med dato. Om du fortsatt er interessert kan jeg prøve å finne det. 
Noe mer enn deg vet jeg ikke angående Amerikaturer. 

Hilsen Liv 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.