Gå til innhold
Arkivverket

Marthe Mortensdatter, født 1768 i Ringsaker


Tore Nilssen
 Del

Recommended Posts

Foreldrene til Marthe er Morten Haagensen og Berthe Pedersdtr Ulvildrud.Viet 1765. Morten var sønn på Ulvildrud, familien er omtalt der i Bygdeboka for Reflingsfjerdingen. De solgte gården i 1770 og hvor det ble av familien vites ikke står det, men det vet kanskje du :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk. Mener du et av bindene i Nes bygdebok? Er det ikke rart at barnet døpes i Ringsaker kirke, når de bor i et annet sogn?

Jeg tror Marthe er identisk med Marthe Mortensdatter Kohs, omtalt i Veldre bygdebok s 410 som gift med Hans Hansen på Faråsen store gård. Hvis "Kohs" er riktig, kan familien ha flyttet seg fra Ulvildrud til Koss. Men Veldre bygdebok har med lite om husmannsplasser, og familien står ikke omtalt under Koss, så vidt jeg kan se.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei dette er bygdebok for Ringsaker hovedsogn "Reflingsfjerdingen" utgitt 2010. Jeg kjenner ikke til om dette er den samme som gifter seg med Hans Hansen men det skulle vel være mulig å finne ut,ser det ut som hun bruker noen søsken som faddere ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg tittet litt mer på familien til Marthe Mortensdtr Ulvildrud, og det er sløvt av forfatteren å skrive at man ikke vet hvor det ble av Morten Haagensen Ulvildrud ! For i samme bok under gården Midtholo skriver hun at Morten Haagensen Ulvildrud kjøpte gården i 1770!!

Der får de datteren Anne dpt og død i 1770. Moren Berte Pedersdtr dør der 1771 31 år 7 mnd. Av alle 5 barn de fikk var det bare Marthe og Haagen som levde i 1773.Gården ble solgt og Morten fikk føderåd opprettet 20/7 1776, gården ble solgt igjen i 1778 og kjøperen forpliktet seg til å opprettholde føderådskontrakten til Morten Haagensen.Det er det siste som nevnes om Morten under Midtholo. Har ikke funnet ham død, men det må være sønnen Haagen Mortensen som dør som ungkarl på Houmb beg.11/8 1785, 18 år 10 dager. Så da bodde han altså i Veldre og da er det vel trolig det er hans søster som bor på Koss og blir gift med 1 Hans Hansen Faraasen og i annet ekteskap gift med ektemannens halvbrorsønn! Hans Jensen Lille Bratten. Ved skiftet etter den første ektemannen er det bare slekt på mannens side som er verger for barna, det rimer bra med at Marthe ikke har noen nære slektninger i live.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte å nevne at Haagen Mortensen var døpt 9 aug 1767 og da stemmer det veldig bra at han er 18 år og 10 dager ved begravelsen 11 august 1785

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Midtholo er Midtholo den dag i dag :) selv om den i bygdeboka kalles Holo mellom. I tillegg har vi Holo nordre ,Holo søndre,Blakholo og Narholo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan nevne at denne gården ble kjøpt av Ringsaker kommune i 1898 og brukt som fattigård/pleiehjem. Før den i 1963 ble sjøleiergård igjen da Even Glestad kjøpte den. Dog beholdt kommunen en del av bebyggelsen som i dag brukes til hjem for psykisk utviklingshemmede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.