Gå til innhold
Arkivverket

Gloppen SF: Hvem er den Christen Nilsen Vereide som betaler leiermålsbøter 1628 og 1631?


Kjell Fredly Smøla
 Del

Recommended Posts

Trolig er han av den gamle Vereidsætta, men hvem kan han være denne karen som er å finne i sakefallslistene for 1628 og 1631?

 

http://arkivverket.n...ize=full&mode=0

 

1628: "Christen Nielssen Vereidt for hand Belaa Et Løst Quindfolch Berrette Tostensdaatter Andenes, som hand icke will haffue till Echte."

 

..og jenta var dratt fra lenet står det under.

 

...og her er det Anna Thorgilsdatter Rygg som har latt "sig Beligge" av den samme, Christen Nilsen Vereide i 1631:

 

http://arkivverket.n...ize=full&mode=0

 

Mvh. Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her ser det ut til at Kristen Nilsen Vereide havnet på Sunnmøre, men kan dette verifiseres?:

 

http://ingmarz.com/l...iler/2/5277.htm

 

..og her er også en side, der det går fram at opplysningene kommer fra ei bygdebok:

 

http://www.myheritag...ereide-stadheim

 

Akkurat denne slektssiden stoler jeg nok ikke helt på da, bare så det er sagt.

 

..og her er en debatt om en av de angivelige barna til Nils Olufsen Vereide, Gabriel, som altså viser at han i alle fall ikke skal ha vært en sønn av Nils, er det rart jeg er skeptisk til disse slektssidene?:

 

http://forum.arkivve...-hauge-gloppen/

 

Ellers er det vel kjent at Stadheim er gammelt Vereidsgods?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg såg ikkje denne før no - og eg må berre seie at eg har vanskar med å koble saman den eldre og den yngre Vereids-slekta, så eg vil følgje nøye med her..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Aase!

 

Har du noe stoff om denne familien allikevel, så er det flott! Dette er såpass langt bakover i tid at her skal vi være glad for alt som heter kilder, for ikke å snakke om kildebelegg! Skulle gjerne ha sett hva det står i denne bygdeboka fra Sunnmøre, der vil jeg i alle fall tro at det står noe av interesse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det berre eg som ikkje får denne boka tydeleg eller?

 

Hadde du spurt for tre år sidan Kjell hadde eg sagt ja, men no etter at eg har fått "originalkjeldesykja" så svarar eg nei. Bygdebøker og denslags er ikkje lenger godt nok for meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble det bedre nå?:

 

http://www.nb.no/nbsok/nb/86ce2130d273e7a66bbf0c5dc7d3649f.nbdigital;jsessionid=ACC2285DDE0161018F508F95AE5F8329.nbdigital1?lang=no#185

 

Det du skriver her forstår jeg veldig godt, Aase. Det jeg håpet på var at boka hadde tatt med kildene til påstanden. Det eneste jeg finner her er Prestemanntallet 1666 der det granngivelig er en Kristen Nilsen oppført som bruker, men om det er rette mannen aner jeg ikke.

 

Det skulle forresten være mange flere som hadde blitt smittet av "originalkjeldesykja" da hadde vi fått bort mye som står skrevet "svart på hvitt" at "slik er det og dermed basta!" Det er ergelig at ting ikke blir rettet opp når bevisene er der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bokstavane blir uklåre og uleselege når eg aukar bildet.

 

Når det gjeld kvar som er skrive må eg nytte høvet og skryte av vedkomande som har vore her, kven han no er http://no.wikipedia....Balchen_(slekt) - slik kan det gjerast! Her er mange nye funn komne med, gamle feil er retta (men ein del består endå, pluss at det udokumenterte kunne vore markert betre) - eit steg i rett retning.

 

Eg visste at eg hadde Brand-ætta av Søreide på garden, men har ikkje funne henne før no, og det er eit stort vonbrot å lese henne. Eg har visst at ho var i "må-ha-vore"-tradisjonen, men at det var SÅ mykje venteleg i henne visste eg ikkje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er flott å bruke orginalkjelder, når dei er tilgjengelige - men mange av oss ivrige slektsforskarar er ikkje heilt i stand til å tyde alle desse kråketærene frå 1600 talet.

Der er sikkert feil innføringar i orginalkjeldene med. Nyare bygdebøker har brukt orginalkjelder, som kyrkjebøker og skifteprotokollar t.d. "Busetnadsoga for Volda". , men det er feil i desse bøkene med.

Har leitt fram att slektstreet for Vereide slekta, som er oppsett med hjelp av fleire og med info. frå fleire kjelder. Eg har ikkje sjekka sjølv div. brev og protokollar som finnst bevart, der personar i denne ætta er nemnt.

Gabriel Nilsson Ytre Hauge er ikkje bror til Kristen Nilsson Vereide,

Gabriel Nilsson Ytre Hauge er gift med farsystra hans - henne har eg ikkje namnet på.

(Dotter Anne gift til Hornindal) Oppl frå "Soga om Gloppen og Breim" bind 4 - kjelde Dokument frå 1644 i Vitenskabsselskapet sine samlilngar i Trondheim.

 

Barn til Nils Oluffson ,Vereide d. ca. 1633; Olav på Vereide, Jakob på Seime, Breim, Hans - Sønderborg, Jylland 1636, Kristen på Stadheim - død ca 1670.

Ha ein fin dag

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk Sol for fint innspill!

 

Jeg ser at du skriver: Har leitt fram att slektstreet for Vereide slekta, som er oppsett med hjelp av fleire og med info. frå fleire kjelder. Eg har ikkje sjekka sjølv div. brev og protokollar som finnst bevart, der personar i denne ætta er nemnt.

 

Kan du på ett eller annet viset kopiere dette slektstreet, siden det der er oppgitt flere originalkilder?

 

Mvh. Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har slektstreet berre på papir. Må skrive det oppatt og gå gjennom kjeldene, før eg gir det ifrå meg. Det vert ikkje fyrste veka. Då skal du få ein kopi.

Vil ikkje garantere at alt er rett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Sunnylvsboka er mest ei opplisting av namn og årstal for kvart bruk omlag slik dei kan lesast ut av originalkjeldene. Den er ikkje "konsolidert" med fullstendige slektsrelasjoner slik Stranda-boka eller Norddals-boka er. Det gjer den vanskelegare å navigere i, men samstundes ligg den nærmare originalkjeldene så det er eit bra utgangspunkt for å leite i originaldokumenta.

 

På min skjerm går det fint å lese og zoome den scanna versjonen av Sunnylvsboka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.