Gå til innhold
Arkivverket

Var Hans Gulbrandsen og Giertrud Sophie Hansdatter omsteifere?


Morten Aasberg
 Del

Recommended Posts

I perioden 1803 til 1810 fikk Hans Gulbrandsen og Giertrud Sophie Hansdatter fem barn, hvorav fire var døpt i Borre i Vestfold. Det femte barnet - Giertrud Sophie (min tippoldemor) ble døpt 21.06.1807 i Sem, Vestfold (Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-26 ).

 

Ved dåpen hennes er Hans Gulbransen oppgitt som Skorsteensfeyer, og de «Opholder sig i Holmen ved Jarlsberg».

 

De øvrige barna er:

At Hans Gulbrandsen var skorsteinsfeier, at familien ved alle barnas dåp oppholdt seg på forskjellige steder, at ingen faddere var de samme fra dåp til dåp, samt formuleringen «Opholder sig i Holmen ved Jarlsberg» ved dåpen til Giertrud Sophie i 1807, får meg til å undres på om dette kan være omstreifere?

 

Er det noen som har informasjon om denne familien? Selv står jeg helt fast, så alt som kan bidra til å kaste lys over skorsteinsfeierfamilien fra Vestfold er av interesse.

 

Med vennlig hilsen

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, din antagelse ser ut til å være rett. Anmerkningen leser jeg som:

 

Disse Folk

var omvan-

drede, og

sagde sig

fra ......

 

Desverre klarer jeg ikke lese det oppgitte stedsnavnet nå. Om det ikke

skulle løse seg så lag et nytt innlegg på tydeforumet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar - da kan det se ut som om dette er en omstreiferfamilie. Det ser også ut for meg som om det står Hurum. Mitt neste spørsmål er da om det finnes noen som har innsikt over omstreifere fra Hurum? Fedrene til Hans og Giertrud Sophie heter vel da hhv Gulbrand og Hans - hvem kan disse være - hører de til noen kjente omstreiferfamilier/følger?

 

Med vennlig hilsen

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til sine tider er det som å søke etter den berømmelige "nålen i høystakken". Men helt umulig er det ikke. Kan du lokalisere med sikkerhet paret sitt fødested, vil du kansje finne famiilien i eventuelle bygdebøker. Det er lite oppdateringer på omstreifere tilbake på denne tiden.

Men du kan ha flaks i en bygdebok. Hurumlandet var jo vell kjent fra 1840 og fremover for omstreifere.

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hadde vært interessant å finne ut mer om dem. Har lett etter vielsen deres i Hurum tilbake til 1775, uten suksess så langt. Dette er det første sporet jeg har etter omstreifere på morssiden av slekta. På fars mors side stammer jeg fra Benjamin Forselius Jacobsen og Caroline Andersdatter.

 

Mvh

Morten Aa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulig at jeg er helt på viddene, men her er en dåp i Røros i 1773, nr. 29: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-37

Permanent bildelenke:http://www.arkivverk...50511030754.jpg

Giertrud Sophia, døpt 12. april 1773. Foreldre: Hans Clausen Koch og Kirsten Joensdatter.

I 1801-tellingen for Botne i Vestfold, finnes en Sofia Kok på 28 år, tjenestepike. Kan det være samme jenta???? Det ER langt fra Røros til Vestfold, men....

 

Vet du når Giertrud døde? Oppgitt alder ved dødsdallet kan gi en viss pekepinn,

 

mvh. Astrid

 

 

http://digitalarkive...f01058288001795

 

1801-tellingen, Sophia Kok

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes også en dåp på en Giertrud Hansdatter i Hurum i 1777:

 

Kildeinformasjon: Buskerud fylke, Hurum, Ministerialbok nr. 7 (1771-1810), Fødte og døpte 1777, side 57.

Permanent sidelenke:http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8430&idx_id=8430&uid=ny&idx_side=-58

Permanent bildelenke:http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061214630364.jpg

 

Men det er jo ikke sikkert at dette er riktig person.

 

mvh, Ingelin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke lett, dette, men her er iallefall konfirmasjonen til datteren, med samme navn (nr. 22) i Hedrum, 1822: http://www.arkivverk...y&idx_side=-273

Permanent bildelenke:http://www.arkivverk...51026010279.jpg

Er nok henne som gifter seg med Svend Nilsen 11. desember 1835.

 

Astrid. NB: gjentar spørsmålet til Morten: vet du når/hvor Giertrud Sophie d.e. og Hans Gulbrandsen dør? Flyttet hele familien til Hedrum, eller var det bare datteren?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er nok konfirmasjonen til det eldste barnet, Karen Kristine, i Hedrum 1818: http://www.arkivverk...y&idx_side=-262

Permanent bildelenke:http://www.arkivverk...51026010268.jpg

Det står et x foran navnet hennes og heller ikke noe navn på foreldrene, men trolig er det huusbonde det står (Sven Nilsen Knappesgaard?). Hun er 14 år og i tjeneste?

Var foreldrene døde?

 

Astrid

PS: er nok hun som gifter seg 10. september 1826 i Hedrum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei og takk for mange interessante svar. Her er det mye å gripe tak i. Jeg har ennå ikke funnet ut når Hans og Giertrud d.e. dør. Den Svend som Karen Kristine bor hos ved konfirmasjonen er litt mystisk. Gården er Reppesgaard, ikke Knappesgaard, og "min" Sven Nielsen bor riktignok der når han gifter seg med Giertrud Sophie d.y. i 1835. Haken er at "min" Svend er født i 1803, og er dermed kun 15 år i 1818, og det virker kanskje litt underlig at en på 15 både er oppført som foresatt og evt "huusbonde" (er usikker på om det står huusbonde, men mestrer ikke selv å gi noe bedre alternativ til tyding).

 

Ved vielsen til Svend Nielsen og Giertrud Sophie d.y. er hans far oppgitt å være Niels Lie, mer fullstendig Niels Poulsen Lie, som ved FT 1801 er Saugmester i Larvik. Han gifter seg i 1802 med moren til Svend, Edel Maria Svendsdatter. Svend blir født i 1803, og får søsteren Anne Kirstine i 1806. Niels Poulsen Lie dør i 1808. Edel Maria Svendsdatter dør i 1811. Da blir Svend og Anne Kirstine bortsatt til oppfostring hos hhv Christian Horn og Søren Folvig. Jeg har funnet en Svend Nielsen i FT 1825 for Larvik som er fostersønn hos enken Anne Jelstad. Er usikker på om dette er rette Svend. Det er ikke oppgitt noen alder på han, men om det er "min" Svend er han i tilfelle 22 år, og det er kanskje litt underlig at en på 22, som har vært foreldreløs siden han var 8 fremdeles skulle være til oppfostring på den tiden. Om noen skulle ønske å sette seg mer inn i historien om Svend, sett i lys av det som egentlig er saken i denne tråden, er alt jeg har av informasjon å finne på denne lenken

 

Når det gjelder skorsteinsfeierfamilien, så har jeg, som nevnt, ennå ikke funnet ut når Hans Gulbrandsen og Giertrud Sophie d.e. dør. Jeg vet heller ikke om hele familien flyttet til Hedrum, eller om det bare var døtrene Karen Kristine og Giertrud Sophie d.y. som gjorde det. Det stemmer forøvrig at det er Karen Kristine som gifter seg i 1826 i Hedrum.

Utover dette har jeg ingen spor etter familien etter at yngste sønn Ole blir døpt i 1811 i Borre.

 

Med hilsen

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei igjen,

mulig du har denne, men legger likevel lenke til konfirmasjonen tll Svend Nielsen i Larvik, 1821, nr. 4: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8253&idx_id=8253&uid=ny&idx_side=-164

Permanent bildelenke:http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070502670164.jpg

Når det gjelder Svend Nielsen på Reppesgaard i forbindelse med konfirmasjonen til Karen Kristine, så må det være en annen enn 1821-konfirmanten. Svend Nielsen er et ganske vanlig navn, men du bør kanskje ta en titt i en evt. bygdebok for Hedrum.

 

Får håpe at noen "Vestfold- og Hedrum-eksperter" leser dette og kan gi mer hjelp hva gjelder Hans og Giertrud Sophie - hadde vært moro å finne ut av mysteriet....

 

mvh. Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Konfirmasjonen til Svend fra 1821 har jeg, ellers takk for opplysningen. Leter nå etter konfirmasjonene til de andre barna, men uten suksess så langt. Ser for øvrig at det står noe etter navnet til Giertrud Sophie d.y. sin konfirmasjon (se innlegg 12) som jeg ikke klarer å tyde - hadde vært kjekt å finne ut hva som står der.

 

Med hilsen

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Takk for svar. Dåpen hennes er ført i kirkebok for Sem (se lenke under innlegg 1). Det ordet jeg lurer på er det som står umiddelbart etter Hansd. i navnekolonnen.

 

med hilsen

Morten Aasberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.