Gå til innhold
Arkivverket

Anne Johansdtr fra Ringnes i Stange


Dag Rasen
 Del

Recommended Posts

Jeg søker opplysninger om Anne Johansdtr (19.05.1777-02.03.1870).

 

Hun er tjenstepike på Ringnes ved folketellingen i 1801. Hun skal mellom 1801 og 1812 giftet seg, og senere skilt seg. Hun giftet seg om igjen den 16 juni 1815 med Knud Larsen Rasen fra Romedal. Hun fikk to barn med Knud (Berthe 2.8.1812 og Anne 12.9.1814) før de ble gift, begge erklært uekte. Når Berthe ble døpt ble føgende kommentert i kirkeboka.

"Ved Daaben blev udlagt til Barnets Fader Enckemand Knudt Larsen Rasen. Dette er hans 2den, og hendes 1te forseelse. Barnets Moder skal være kommen fra Ringnæs Ejer i Stange og hendes Mand skal have sit tilhold paa Tothen og efter sigende skal disse være skildt ad - og enten denne Skilsmisse er skedt med Kongelig tilladelse eller selv giort vides icke. Anmelt for Fogden under 29de aug: d: a: Indført M".

 

Første spørsmål er: Hvem var det hun giftet seg med?

Andre spørsmål er: Saken ble anmeldt til fogden, men ble det med noen rettsak? og finnes det noen dokumenter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Det er to Anne Johan(e)sdatter som gifter seg i Stange mellom 1800 og 1810. Den ene av dem fortsetter imidlertid å få barn i Stange lenge etter 1815. Den andre gifter seg 13.04.1806 med Johannes Christensen fra Sandvigen på Toten. Anne bor da på Tyljuen som er en plass langt sør i Stange. Derfra er det ikke så veldig langt over skogen til Rasen i Romedal. De har også en datter som blir døpt Lisbet 13.05.1804. Denne Johannes Christensen har tydeligvis holdt til på Stange-sida av Mjøsa i lengre tid. Han er først far til Marthe døpt 01.01.1803, med Marte Olsdatter Ytre Haug. Så er han far til Johannes døpt 26.01.1806, med Eli Johansdatter Tyljuen.

Om dette er den Anne Johansdatter du etterlyser, vet jeg jo ikke, men siden mannen er oppgitt bosatt på Sandvigen på Toten ved alle tre dåpshandlingene, virker det jo sannsynlig at det er den rette. Det er ikke notert noe mer om denne Johannes og Anne i Stanges kirkebøker etter at de ble gift i 1806.

Andre opplysninger om saken har jeg desverre ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 år senere...

Johannes Johannessen, f. 1806, konfirmert 30 sept 1821. Ved konfirmasjonen er Anne Johansdatter oppgitt som mor. Det er vel egentlig Eli som er mora. Er det noe muffens her? Finner ikke Eli hverken i Hedmark eller Oppland, hva er hennes opphav?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.