Gå til innhold
Arkivverket

Margrethe Eliasdatter Thillinger (ca.1670-1745), Hjelmarvik, Skånevik


Else Sæle
 Del

Recommended Posts

På Hjelmarvik i Skånevik bor det i første halvdel av 1700-tallet ei Margrethe Eliasdatter. Hun er gift med Peder Christophersen, som var lensmann i Skånevik.

 

Det er skifte etter Margrethe her:

http://arkivverket.n...ize=full&mode=0

og Peder her:

http://arkivverket.n..._read/24024/26/

 

På flere internettsider, og også i Skånevikssoga, står det at Margrethe er datter av presten Elias Hermansen Thillinger (eller Thiligner/Thilingner). Han er beskrevet her i Johan Fredrik Lampes biografiske beretninger over biskoper og prester i Bergens stift, der også datteren er nevnt:

http://da2.uib.no/cg...id=429=

 

Er det noen som har noen dokumentasjon på at Margrethe virkelig er datter av presten Elias? Jeg ser av debatt #60404 at det vises til en lenke der Margrethe Eliasdatter skal ha arvet deler av farens gård Tveit i Vikøy, men den lenken virker desverre ikke lenger.

 

Alle opplysninger om Thillinger-slekta tas imot med takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er et veldig langt tema. Vet du under hvilket innlegg nr. som lenka ligger i? (ang. skiftet)

 

Forresten så ser det ut til at alle lenkene i gamle debatten virker nå. Det er flott .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har funnet litt mer om denne slekten.

 

Elias er nevnt flere ganger i tingboken for Hardanger, Lysekloster og Halsnøy kloster.

 

I mai 1667 nevnes "dend hæderlige mand Hr: Ellias dend Jdtzige sogne prest" i forbindelse med at han, slik jeg forstår det, flytter inn på Vikøy prestegård. Inventar osv. listes opp. Hva menes med den "Jdtzige", forresten?

 

Så, ti år senere har han tydeligvis bygget seg et nytt hus:

 

Anno 1677 dend 2: Nouember ......... paa høstetinget paa Noeremb

 

Hr: Elliæs Hermandtzen til Spurde den gandsche almue om det Vaar dem iche er Witer Ligt at det ny hus hand Hafuer Laadet bøge paa preste gaarden Hørrer Ha: (Hanom) Selueer till, Huor til dj suaarde Sambtligen at dj Hafde aldielles intet derj mens Hand eyer det seell, och staar paa øde tofft.

 

I 1678 er det en sak angående en part den hæderLig mand Hr: Elliæs hadde kjøpt i Tuedt (som må være Tvedt). Margrethe Eliasdatter skal ha arvet denne parten, uten at jeg har sett dokumentasjonen på det.

 

Så, i 1681, nevnes for første og eneste gang, så langt jeg har sett, navnet Tillingner: Hr: Elias Tilligners Pante breuf af Johan (Galtung?) udgifuen paa d/en gaard Handegaard schylder …………….smør 1 buk schind 1 faar schind, 1 Kalf (schind) B……½ Løb Smør, udj Flaetebøe hos Ole(?) it spd Smør(?) Det har nok vært vanskelig å tyde skriften her, men Elias har vel pantebrev på Handegaard, og også på Flaetebøe?

 

I 1689 har han blitt prost: Hæderlige og Wellærde Hr: Elias Hermandsøn Proust oufuer Hardanger. Året etter, i 1690, er han død:

Fogden Niels Knutzøn stæufnt Herbor Kallestad til 16 Rdl: afbetalning som hand hafde udgifuit til een bøxell {hos} paa Kallestad hos Sl: Hr: Elias Hermandsøn Og hafde fogden stæufnt til Vidne Olle Tveyt, Syfuer Thole der Veed eed schulde forClaere huaed ord imellum ham og Sl: Prousten om samme handel passeret Ved Østensøe Kierche dette seeniste Sl: Prousten Waaer Ved kierchen. Osv..

 

I 1692 er det salige Elias sine arvinger (Herman og Elias er nevnt) som stevner flere for ikke å ha betalt gjelda si, deriblant Olle Handegard og Johan Galtung.

 

Samme år stevner også Margrethe Eliasdatters formyndere i Bergen, Johan Schrøder og Herman Møller, enken Jorond Botten for utelatt betaling.

 

At Johan Schrøder og Herman Møller virkelig er presten Elias sin datter Margrethes formyndere, bekreftes i Sollieds skifteavskrifter for Bergen. http://da2.uib.no/cg...id=814=

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.