Gå til innhold
Arkivverket

Fødselsstiftelsen i Oslo- Hvilken kirkebok finnes den


Wenche Hillstrand
 Del

Recommended Posts

Jeg fant min samboers tante Hjørdis Svendsen konfirmert i Hvitsten i Vestby, der kom det frem at hun var født og døpt i Fødselstiftelsen i Oslo, men å finne denne dåp var umulig, da jeg ikke kan se at den finnes utlagt under kirkebøkene i Oslo.

 

Noen som vet noe om dette.

 

 

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-71

 

 

mvh

Wenche

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fødsler og dåpshandlinger på Fødselsstiftelsen finnes i ministerialbøkene fra Rikshospitalet.

 

Her er dåpen - se nr. 254 blant Kvindekjøn her: Rikshospitalet, Ministerialbok nr. F 0012 (1901-1904), Fødte og døpte 1901, side 51

og nr. 509 her: Rikshospitalet, Dåpsbok nr. K 0005.1 (1899-1901), Fødte og døpte 1901, uten sidenr.

 

Les også om Fødselsstiftelsen under sognehistorikken hvor det bl.a. står:

 

Ved kgl. res. 22.03.1837 ble den midlertidige fødselsstiftelse opphevet. Den permanente fødselsstiftelse ble lagt under Rikshospitalets administrasjon og kunne nå flytte inn i sin siden 1827 tiltenkte bygning. Rikshospitalet utferdiget instruks for presten ved Fødselsstiftelsen, og her ble det bestemt at han ikke bare skulle utføre forretninger i forbindelse med barnedåp, men også iaktta de samme plikter ved Fødselsstiftelsen, som var pålagt ham i hans instruks som prest ved Rikshospitalet. Verken denne nyordningen eller en senere instruks av 28.11.1859 endret praksis i kirkebokføringen. I 1859-instruksen ble det imidlertid innskjerpet at presten var forpliktet til å holde hemmelig det han førte inn i kirkebøkene om barn født utenfor ekteskap og deres foreldre. Utskrifter eller attester måtte ikke gis andre enn foreldrene og i sin tid barna, eller dem som hadde fullmakt på deres vegne.

Fram til 1887 var prestestillingen ved Rikshospitalet og Fødselsstiftelsen en bistilling som ble innehatt av en av byens prester. Fra 01.01.1887 ble stillingen en hovedstilling, og fra da av er det foruten kirkebøker over de fødte også blitt ført kirkebøker over vigde og døde. I tidsrommet 1917-1934 var presten her i bistilling, men i 1934 ble det opprettet en stilling som prest ved Rikshospitalet kombinert med prestestillingen ved Oslo Kretsfengsel. I 1949 ble disse to stillingene delt i to selvstendige stillinger, slik at Rikshospitalet og Kvinneklinikken siden 1950 har hatt prest i heldagsstilling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.