Gå til innhold
Arkivverket

Hans Olsen fra Tolga født 1829. Finnes det noe om en politiattest levert til presten på Røros i forb. med et uægte født barn?


Oddbjørg Brænd
 Del

Recommended Posts

Hans Olsen født i Os i 1829, senere bosatt på Tolga. I februar 1858 får han et uægte barn på Røros. Karen Lovice Opdahl. I april samme år, emigrer han til USA sammen med sine foreldre, Ole Pedersen (Eide) og Berit Hansdatter Korssjøen. I kirkeboka for Røros står det ved Karen Lovices dåp at dette er faderens andre leiermål. Jeg har gått gjennom alle aktuelle kirkebøker uten å finne noen Hansdatter eller Hanson født før 1858. Hverken levende født eller dødfødt. Jeg vet at det nødvendigvis ikke behøver å være et barn, men at Hans er tatt for hor. Ettersom det står anført at dette er hans andre leiermål, må det bety at han har forevist en politiattest. Finnes det noen mulighet å finne ut hva som måtte stå i denne attesten? Saken må ha skjedd i perioden 1848-1858.

 

På forhånd tusen takk for hjelpa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet at det nødvendigvis ikke behøver å være et barn, men at Hans er tatt for hor. Ettersom det står anført at dette er hans andre leiermål, må det bety at han har forevist en politiattest.

 

Hor var det først når en av foreldrene var gift med en annen enn den andre av barnets foreldre. I dette tilfellet var barnets foreldre ugift, og det var følgelig ikke snakk om hor.

 

Politiet/lensmannen var nok heller ikke involvert - loven ble ikke brutt før ved tredje gangs leiermål.

 

Når presten har visst at dette var barnefarens annet leiermål, kan det ha vært basert på farens eget oppgivende, eller fordi det første leiermålet også hadde funnet sted på Røros slik at presten visste om det fra før, eller fordi barnefaren hadde med seg presteattest fra prestegjeldet der det første leiermålet hadde funnet sted. Noen attest fra politiet/lensmannen om hans første uektefødte barn har han neppe hatt.

 

Husk at ikke alle kirkebøker inneholder lister over dødfødte. Du bør nok derfor også lete blant døde og begravede - det første barnet kan ha dødd før det ble døpt i kirken, og man ser ofte udøpte barn i de ordinære listene over begravede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 år senere...

Noen ganger kommer svaret dalende fra himmelen, eller rettere sagt fra Årbok som Nord-Østerdalen. Hans Olsen hadde en datter som var født i Folldal og som ble gift på Alvdal. Etter å ha bladd side etter side i skannede kirkebøker fra hele Nord-Østerdalen og Røros, så står svaret skrevet i en artikkel jeg sitter og leser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.