Gå til innhold
Arkivverket

Avgrensa innsyn i nyare kyrkjebøker - eit alternativ til lokal lagring?


Aase R Sæther - Gloppen
 Del

Recommended Posts

I samband med bygging av felles kyrkjekontor spør ein seg kor omfattande lager ein skal setje av til gamle kyrkjebøker. Bøkene vil vere best lagra på sentrale arkiv, men det vil rett som det er vere aktuelt for lokale prestar/kyrkjekontor å gjere oppslag i protokollane, gjerne 60-70 år tilbake i tid.

 

Finst det, eller kan det finnast, ei ordning der prestar/kyrkjekontor kan logge seg inn på nyare kyrkjebøker, slik at ein dermed kan sende dei frå seg langt tidlegare enn no?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bergen kirkelige fellesråd har valgt å avlevere sine kirkebøker så langt opp i tid som mulig, de fleste seriene til rundt 2000. De oversender spørsmål fra disse bøkene for besvarelse. Det er snakk om et begrenset antall spørsmål, mest spørsmål rundt vigsel. De sitter igjen med dåpsbøkene tilbake til 1960-tallet. Det er folkeregisteret/Skatt Vest som tar seg av utstedelse av fødselsattester. Tallet på rene dåpsattester er lite.

 

Regelen har vært at kirkebøker avleveres når de er 80 år gamle. Lenge ønsket presteforeningen dette utvidet til 90. Men mye har endret seg de siste ti årene. Avleverte kirkebøker opp til og med 1929 ligger nå på nett. Det vil selvsagt være mulig å finne løsninger både teknisk og praktisk for at prestene skal ha tilgang til kirkebøkene fra egen menighet også etter 1929.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.